Prejsť na obsah

Košice majú na dosah takmer 5 miliónov eur zo zdrojov Európskej únie

Metropola východu je prvým slovenským mestom, ktoré uspelo vo výzve Európskej komisie a francúzskeho regiónu Hauts-de-France pre program Urban Innovative Actions (Mestské inovačné opatrenia - UIA). Grant vo výške 4 562 859 eur na vybudovanie podpornej infraštruktúry pre inovácie prostredníctvom umenia, kreativity a digitálnych technológií ako aj posilnenie podnikateľského prostredia a vzdelávacie programy bude z 80 percent financovať Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF). Zvyšných 20 percent bude predstavovať spolufinancovanie deviatich partnerov projektu vrátane mesta Košice.

Program UIA slúži na podporu inovatívnych projektov z oblastí kultúry a kultúrneho dedičstva, zlepšenia kvality ovzdušia, riešenia demografických zmien, či spôsobov zvyšovania kvality životného prostredia a života pomocou zvyšovania efektivity produkcie. V rámci neho bolo v záverečnom 5. kole tejto výzvy hodnotených celkovo 222 žiadostí z 23 krajín EÚ. Napokon uspeli projekty z 11 miest.

Okrem metropoly východu, ktorá zaujala projektom KSCreativity4WB, to boli tri belgické mestá (Brusel, Gent a Leiedal), dve talianske (Ferrara a Verona), bulharská Sofia, grécke Halandri, maďarská Budapešť, holandský Tilburg a španielska Almería. Košice aj vzhľadom na predchádzajúce úspechy pri podobných projektoch presvedčili hodnotiacu komisiu svojim projektom z oblasti podpory kultúry a kultúrneho dedičstva.

Mesto a jeho partneri budú môcť čerpať financie až po odsúhlasení Európskej komisie, ktorej audítori sa na jeseň tohto roku chystajú do Košíc. O aktuálnom dianí okolo celého projektu bude informovať aj vlastná webstránka, ktorá by sa mala už onedlho spustiť.

Primátor: Máme jedinečnú možnosť využiť získané finančné prostriedky na realizáciu odvážnych a inovatívnych nápadov

Košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) potešilo, že naše mesto uspelo v obrovskej konkurencii. To je podľa neho dôkaz, že v Košiciach máme kvalitných ľudí, ktorých prácu si veľmi váži.  

„Som naozaj rád, že vytvorili projekt, vďaka ktorému sa naše mesto dostalo medzi najlepších. V nasledujúcich rokoch sa tak zaradíme medzi významné metropoly, ktoré budú môcť prostredníctvom tohto programu zlepšovať kvalitu života všetkých obyvateľov. Na základe získaných dát budeme môcť určiť, do ktorej oblasti života v meste sú potrebné investície. Máme jedinečnú možnosť využiť získané finančné prostriedky na realizáciu odvážnych a inovatívnych nápadov. Tradičné projekty a nápady premeníme na nové kreatívne a ambiciózne. Našim cieľom je, aby boli Košičania šťastní, že môžu žiť v našom meste a svoje mesto ešte viac milovali. A k tomu pomôže aj táto iniciatíva mestských inovačných opatrení, ktorý prinesie úžitok nám všetkým. Držme si palce, aby sa vďaka rôznym jedinečným projektom a vylepšeniam, ktoré tu v nasledujúcich rokoch budeme môcť zrealizovať na základe analýz, stal z nášho mesta líder mestských inovácií v Európe,“ uviedol primátor.

Pre mesto Košice ide o ďalšie zo série významných ocenení. V roku 2013 získali Košice ako prvý slovenský zástupca titul Európske hlavné mesto kultúry. O tri roky na to boli Európskym mestom športu. V uplynulom roku bola metropola východu Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Košice sú zároveň prvým slovenským mestom, ktoré sa v roku 2017 dostalo do siete Kreatívnych miest UNESCO. Momentálne sa metropola východu uchádza o titul Európske zelené mesto 2023.

Snaha o inovovanie miest zajtrajška bude súčasťou Európskej inovačnej iniciatívy v rokoch 2021 – 2027. Úspešní tvorcovia košického projektu KSCreativity4WB prišli s inovatívnou myšlienkou vytvoriť inštitút na zber a spracovanie relevantných dát získaných od verejnosti. Cieľom bude zvýšiť kvalitu rozhodovania samosprávy, zlepšiť životnú úroveň obyvateľov a obnoviť ich dôveru vo verejné inštitúcie.

Košičania budú môcť sami povedať, čo ich najviac trápi

Na tento účel bude slúžiť Citizen Experience and Well-being Institute (CXI). V ňom sa budú zhromažďovať získané údaje, ktoré budú po overení dostupné verejným inštitúciám aj širokej verejnosti. V rámci projektu vznikne aj mobilné mestské laboratórium (Mobile Urban Laboratory), ktoré bude prostredníctvom multimediálnych inštalácií spracovávať vizualizáciu rôznych údajov. Občania sa cez neho môžu zapojiť aj do definovania mestských problémov, ktoré ich trápia. Súčasťou projektu bude aj vytvorenie Urban Innovation Sphere, kde sa začínajúce podniky, tradičné priemyselné odvetvia a podnikatelia môžu podieľať na riešení spoločných výziev. 

„Ambíciou projektu KSCreativity4WB je priniesť inovatívne a efektívne riešenia pre rôzne sféry verejného života, a to predovšetkým na základe požiadaviek obyvateľov a exaktných dát získaných z prostredia mesta. Tento projekt má úzky súvis aj s našou snahou získať titul Európske hlavné zelené mesto 2023. Od úspešnej realizácie strategických krokov sa bude odvíjať budúca tvár Košíc ako mesta so silným potenciálom na inovačné a sociálno-ekonomické napredovanie a s bohatou kultúrnou infraštruktúrou. Veľmi sa teším, že Košičania svojou kreativitou opäť potvrdili, že sa vieme uplatniť aj na mape Európy," skonštatoval viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda (nezávislý), ktorý spoluzodpovedal za prípravu celého tohto projektu.

Partneri projektu v ňom vidia veľkú možnosť na rozvoj mesta

Mesto Košice na projekte participuje s ôsmimi partnermi – neziskovou organizáciou Creative Industry Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, Technickou univerzitou v Košiciach, OZ Východné pobrežie, združením Košice IT Valley a spoločnosťami Antik Telecom, Civitta Slovakia  a ASBIS SK. Ich zástupcovia vidia v tomto projekte veľké možnosti pre rozvoj mesta v nasledujúcich rokoch.

Michal Hladký (riaditeľ Creative Industry Košice - CIKE): Naša organizácia je obsahovým lídrom aktivít projektu. V štruktúre našej organizácie bude CXI, vytvoríme tiež mobilné mestské laboratórium, ktorým dokážeme priamo vo verejnom priestore získavať dáta, pracovať s občanmi a spracovávať ich podnety. CIKE sa bude podieľať na vytváraní media artových diel vo verejnom priestore. Rovnako sa budeme podieľať na príprave a chode hubu Urban Innovation Sphere, kde využijeme naše skúsenosti v oblasti vzdelávania, profesionalizácie a prepájania sektorov pre inovácie. Za najdôležitejšie v rámci projektu považujeme jeho zameranie na well-being a kvalitu života, a to práve spojením digitálnych technológií, umenia a kreativity. Priamo tak napĺňame naše poslanie v sieti UNESCO Creative Cities, kde je mesto od roku 2017 súčasťou Media Art klastra.

Tomáš Petraško (riaditeľ K13 – Košické kultúrne centrá): Už v čase prípravy a samotného podania projektu v závere minulého roka sme verili, že budeme úspešní. V priestoroch Kasární – Kulturparku vznikne CXI. Ten by sa mal výrazne prepojiť s ďalšími inovatívnymi novovzniknutými priestormi - Hubom, Fablabom, ateliérom a teda najmä s podnikateľmi a kreatívcami, ktorí tam budú pôsobiť. Našim cieľom je, aby u nás vznikol najatraktívnejší coworkingový priestor na Slovensku, kde sa budú môcť mladí podnikatelia zaoberať reálnymi problémami mesta a prinášať prospešné riešenia. So spustením coworkingu nebudeme čakať do začiatku realizácie projektu, ale začíname už budúci mesiac.

Oto Hudec (prodekan Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach): Naša univerzita neustále zapája do aktivít a života mesta. V projekte prispeje znalosťami na Fakulte umení a Ekonomickej fakulte k vytvoreniu „Citizen Experience and Well-being Institute“. Unikátne spojenie práce s dátami o meste a obyvateľoch s ich vizualizáciou podporí prirodzené zapojenie obyvateľov do rozhodovania o rozvoji mesta. Zároveň umožní vytvorenie návrhov progresívnych vzdelávacích predmetov podporujúcich kreatívne myslenie pre profesie budúcnosti. Predmety budú zamerané na dáta od občanov, nové metódy získavania a spracovania dát o kvalite života a zároveň atraktívnu vizualizáciu a prezentáciu dát. Dôjde aj k vzájomnému prepojeniu cieľov projektu s projektom Unesco Creative City of media art.

Michal Hudák (zakladateľ OZ Východné pobrežie): Ako organizácia dlhodobo venujúca sa terénnemu mestskému výskumu vidíme v programe UIA úžasnú príležitosť dostať dáta, analýzy a objektívne fakty do popredia pri rozhodovaní o ďalšej podobe a rozvoji mesta. Formu akou bude prebiehať komunikácia a informovanosť o rôznych druhoch dát, jej zrozumiteľnosť a dostupnosť pre všetky skupiny obyvateľov považujeme za prinajmenšom rovnako dôležitú ako samotné zavádzanie zberu dát a dátovej analytiky.

Pavol Mirossay (výkonný riaditeľ združenia Kosice IT Valley): Dlhodobo sa snažíme o to, aby bolo mesto Košice vnímané ako moderné IT mesto s množstvom príležitostí pre jednotlivcov i firmy. Sme poctení, že môžeme byť súčasťou tohto skvelého projektu, na ktorom sa chceme podieľať modernizáciou v oblasti otvorených dát.

Peter Blaas (riaditeľ pre rozvoj spoločnosti Antik Telecom): Ako dlhoroční vývojári technológií pre inteligentné mestá po celom svete sme nadšení z možnosti spolupráce v Košiciach na projekte, ktorý môže priniesť tak potrebné inovácie aj do nášho domovského mesta. V rámci projektu by sme radi aplikovali niektoré pokročilé metódy senzoriky v oblasti sledovania kvality životného prostredia. Zároveň budeme prostredníctvom našich interaktívnych set-top boxov vedieť podporiť participáciu občanov na dianí v Košiciach.

Jozef Hegyi (viceprezident Visegrad region a konateľ Asbis SK): Okrem klasickej distribúcie IT produktov disponujeme aj skúseným tímom, ktorý je schopný ušiť komplexné riešenie na mieru.  Našou úlohou v projekte KSCreativity4WB je aktívna podpora aktivít projektu práve touto našou expertíznou činnosťou v oblasti digitálnych technológií, IT a dátových riešení. Mimoriadne zaujímavou výzvou určite bude naše zapojenie do technologickej podpory tvorby diel mediálneho umenia, spolupráca na vytváraní mobilnej mestskej jednotky a celkovo práca s umelcami a dizajnérmi v lokálnom prostredí.

Erika Horanská (vedúca oddelenia mestského rozvoja ministerstve dopravy a výstavby SR): Naše ministerstvo oceňuje úspech mesta Košice v rámci programu UIA. Táto grantová schéma podporuje mimoriadne inovatívne riešenia miest v oblastiach, ktoré súvisia s Urbánnou agendou pre EÚ. Košice získali podporu v oblasti “kultúra a kultúrne dedičstvo”, čím mesto nadväzuje na predchádzajúce aktivity, najmä na projekt Európskeho hlavného mesta kultúry realizovaného v roku 2013. Tento úspech dokazuje, že kontinuálna práca v rámci nosnej témy rozvoja mesta sa oplatí a dočká sa ocenenia.