Prejsť na obsah

Košice majú prvú Kunsthalle na Slovensku

Košice sa vďaka titulu Európske hlavné mesto kultúry stávajú skutočným európskym centrom kultúry a umenia. Zo schátranej budovy starej krytej plavárne na Rumanovej ulici za takmer presne rok vyrástol jedinečný polyfunkčný priestor určený súčasnému umeniu, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Rekonštrukcia v hodnote takmer 7,5 milióna Eur financovaná z prostriedkov Európskej komisie, otvorí svoje brány návštevníkom už dnes podvečer.

Kunsthalle je typ kultúrnej inštitúcie, ktorá prezentuje súčasné umenie a na rozdiel od múzea, nemá vlastné zbierky, ale vždy ponúka nové a originálne výstavy. Oficiálny názov košickej Kunsthalle je Kunsthalle/Hala umenia Košice (HUK) a jej špecifikom je silný dôraz na element vody, ktorý má pripomínať históriu a pôvodný účel tejto budovy.
Rekonštrukcia starej krytej plavárne, ktorú realizovala firma OHL ŽS, trvala takmer presne rok. Architektonicky jednu z najhodnotnejších budov v Košiciach sa aj napriek počiatočným komplikáciám so statikou podarilo zachrániť a Košice sa dnes môžu hrdiť prvou Kunsthalle na Slovensku. Multifunkčný priestor je určený na medzinárodné výstavy umenia, umeleckých objektov, nových médií a organizovanie worshopov. Špecifické prepojenie vody s výstavným priestorom výrazným spôsobom podporí vznik a prezentáciu nových originálnych foriem umenia bez podobnej možnosti prezentovať ich na inom mieste na Slovensku. Okrem výtvarného umenia tu nájdu svoje miesto aj svetelné inštalácie. Prvok vody bude využívaný v spojení s tanečným a divadelným umením, čím vznikne multifunkčný priestor, ktorý má slúžiť širokej verejnosti s rôznymi umeleckými preferenciami.
„Som hrdý na Košice. Sme prvé mesto na Slovensku, ktoré má takýto typ kultúrnej inštitúcie a fakt, že sa nám podarilo zachrániť výnimočnú budovu starej krytej plavárne moju radosť len znásobuje. Celej Európe sme dokázali, že titul Európske hlavné mesto kultúry nám právom patrí. Želám našej Kunsthalle, aby bola kultúrnou inštitúciou, ktorá ponúka najvyššiu kvalitu, ktorá prezentuje nové, originálne formy umenia, ktorá prekvapí aj šokuje a ktorá má množstvo spokojných fanúšikov nielen z Košíc, ale z celého Slovenska," uviedol pri príležitosti otvorenia Kunsthalle primátor Richard Raši.
Už od dnešného dňa si Košičania aj turisti môžu pozrieť nielen jedinečnú premenu chátrajúcej budovy na modernú Kunsthalle/Halu
umenia Košice, ale aj tri unikátne otváracie výstavy: výstava britského sochára Tonyho Cragga, Constantina Brancusiho a argentínskeho multimediálneho umelca Guyla Kosice.
Všetky informácie o aktuálnych aj pripravovaných výstavách sú dostupné na webovej stránke HUK: www.huk.sk. Priestory HUK budú pre verejnosť otvorené 6 dní v týždni s výnimkou pondelka vždy od 11:00 – 18:00. Vstup na prvé tri otváracie výstavy, ktoré trvajú do 25.8.2013, je bezplatný.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento národný projekt EHMK - Košice 2013 je implementovaný v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi 7 „Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013“ Regionálneho operačného programu a je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 80% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF: Investícia do vašej budúcnosti) a vo výške 10% zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií na www.ropka.sk, www.mpsr.sk, www.culture.gov.sk