Prejsť na obsah

Košice navštívil japonský veľvyslanec

Jednou z prvých udalostí v pracovnom programe primátora Košíc Františka Knapíka bolo prijatie Jeho Excelencie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Japonska pána Yoshio Nomoto. V úvode stretnutia predstavil primátor Košíc stručnú históriu mesta. Pán Yoshio Nomoto potvrdil, že jeho prvý dojem z Košíc je veľmi dobrý a vyjadril potešenie, že Japonsko mohlo Košiciam po Nežnej revolúcii poskytnúť jeden z prvých kultúrnych grantov a v roku 2000 to boli dokonca hudobné nástroje pre orchester Štátneho divadla. V súčasnosti považuje Slovensko za krajinu rozvíjajúcu sa perspektívnym smerom. Ocenil tiež, že v košickom divadle v opernom predstavení Madam Butterfly účinkujú aj japonskí umelci. Primátor Košíc sa poďakoval za podporu, ktorú venuje japonské veľvyslanectvo už niekoľko rokov podujatiam v rámci Mesiaca japonskej kultúry, ktorý prebiehal vo februári.

Jednou z dôležitých tém, o ktoré sa zaujímal pán Yoshio Nomoto bola svetová hospodárska kríza a jej dopady. „Dopady krízy začíname pociťovať najmä v oblasti zamestnanosť. Nie je to tak dávno, čo sme prekonali obdobie veľkej nezamestnanosti. Vnímam veľmi citlivo každé zníženie počtu pracovných príležitostí v našom meste, pretože sa to dotýka našich občanov a ich rodín," povedal František Knapík. „Dúfam, že Vaša krajina a Vaše mesto prekonajú toto ťažké obdobie. Japonsko prežíva to isté, možno aj ťažšie. Naša krajina je síce ekonomicky silná a môže ešte pomáhať aj iným krajinám, ale v skutočnosti aj na Japonsko má kríza veľký vplyv," vyjadril svoju podporu Košiciam pán Yoshio Nomoto.

V závere stretnutia sa obe strany venovali otázkam hospodárskej spolupráce, prítomnosti japonských podnikateľských subjektov na Slovensku a možnostiam investičných aktivít.

Jeho Excelencia pán Yoshio Nomoto sa po stretnutí vybral na prehliadku historickej časti Košíc. Známy košický sprievodca Milan Kolcun mu predstavil najzaujímavejšie objekty a oboznámil ho so zaujímavými momentami histórie nášho mesta. Pán Yoshio Nomoto vyjadril obdiv dnešnému vzhľadu historického centra mesta i histórii Košíc.