Prejsť na obsah

Košice navštívila prvá dáma USA Jill Bidenová

Prísne bezpečnostné opatrenia a dopravné obmedzenia v Košiciach boli predzvesťou vzácnej návštevy svetového formátu. Na Deň matiek zavítala do metropoly východu manželka prezidenta Spojených štátov amerických Jill Bidenová. V Centre prvého kontaktu v priestoroch kúpaliska Červená hviezda sa v spoločnosti primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) zaujímala o vojnových utečencov a dobrovoľníkov, v ZŠ Tomášikova sa stretla s ukrajinskými školákmi, ich matkami a viceprimátorkou Luciou Gurbáľovou (KDH).

Slová vďaky a uznania pre dobrovoľníkov i riadiaci tím

Areálom Červenej hviezdy sprevádzali prvú dámu primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) a splnomocnenec mesta Košice na pomoc vojnovým utečencom Roman Dohovič. Oboznámili ju nielen s fungovaním humanitárneho centra, ale hovorili aj o spolupráci s mnohými neziskovými združeniami či o štedrých darcoch, medzi ktorých sa osobným finančným príspevkom 50-tisíc dolárov zaradil aj bývalý viceprezident americkej spoločnosti U. S. Steel Košice James Bouchard. Podľa primátora Polačeka bola Jill Bidenová veľmi bezprostredná, empatická a prirodzene zvedavá. Stretnutie s ňou zhodnotil ako veľký osobný zážitok, ešte viac ho však teší, že sa vďaka tejto výnimočnej návšteve Košice opäť zviditeľnia vo svete: „Verím, že sa o nich bude hovoriť ako o solidárnom a multinárodnom meste, ktoré neváha pomáhať ľuďom v núdzi a pristupuje k nim citlivo, s patričným pochopením. Prvá dáma USA svojim uznaním a vďakou dodala našim koordinátorom a dobrovoľníkom silu a všetkých nás motivovala do ďalšej práce na pomoc ľuďom utekajúcim pred útrapami vojny.“ S Ukrajincami nás podľa košického primátora zbližuje skutočnosť, že približne 68 % našich slov má rovnaký alebo podobný význam. Aj vďaka tomu sa dokážu v Košiciach rýchlo adaptovať.

Bránami humanitárneho centra prešlo od začiatku vojny vyše 50-tisíc Ukrajincov. Počas prvých týždňov cez Košice denne tranzitovali tisícky ľudí, v súčasnosti sa denné návštevy Červenej hviezdy počítajú v stovkách. Všetci odídenci tam získajú bezpečný priestor na oddych, občerstvenie, zdravotnú pomoc, právne poradenstvo a ďalšie užitočné služby. „Vnímam to ako istú formu zadosťučinenia, môžeme sa totiž domnievať, že svoju prácu robíme dobre, keď sa správy o nej dostali do zahraničia,“ povedal na margo návštevy prvej dámy USA Roman Dohovič, splnomocnenec mesta Košice pre pomoc vojnovým utečencom.

V súčasnosti sa na chode humanitárneho centra podieľa 60 ľudí, v 8-hodinových zmenách sa ich strieda približne 10 – 15. Podľa koordinátorky dobrovoľníkov Adriany Čurajovej ide prevažne o ukrajinských študentov študujúcich v Košiciach: „Pani Bidenová si so záujmom vypočula aj ich osudy. Mnohí z nich sa popri štúdiu starajú ešte aj o svojich mladších súrodencov, ktorých rodičia poslali do Košíc, zatiaľ čo oni zostali doma bojovať alebo starať sa o svojich starších či chorých príbuzných. Prvá dáma USA veľmi ocenila ich obetu a odhodlanie pomáhať svojim krajanom.“

Deň matiek strávila prvá dáma USA aj s ukrajinskými matkami a ich deťmi

Základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice aktuálne navštevuje 409 ukrajinských detí. Najviac z nich sa vzdeláva v ZŠ Tomášikova, kde začiatkom týždňa otvorili dve triedy výlučne pre ukrajinských žiakov, aktuálne ich je 60. V sprievode svojich matiek si dnes v jedálni ZŠ Tomášikova krátili čakanie na vzácnu návštevu kreslením a modelovaním papierových ružičiek, ktoré následne prvej dáme USA podarovali k Dňu matiek. Jill Bidenovú zaujímalo, ako ukrajinské matky zvládajú situáciu, v ktorej sa ocitli, ako komunikujú so svojimi partnermi a príbuznými, ktorí ostali bojovať na Ukrajine či ako so svojimi deťmi hovoria o vojne. „Stretnutie s Jill Bidenovou hodnotím veľmi pozitívne, bola príjemná a zhovorčivá, hovorili sme spolu o úspešnej integrácii ukrajinských detí do výchovno-vzdelávacieho procesu aj kolektívu, pretože zo strany žiakov aj ich rodičov máme dobrú spätnú väzbu. Poďakovala som sa jej za to, že nás prišla podporiť a povzbudiť,“ zhodnotila viceprimátorka Košíc Lucia Gurbáľová (KDH).

Jill Bidenová svoj nedeľný program zavŕšila návštevou hraničného priechodu Vyšné Nemecké, následne sa s delegáciou presunula na Ukrajinu. Návštevu Slovenska ukončí v pondelok, kedy by sa mala stretnúť aj s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.