Prejsť na obsah

Košice navštívili účastníci trilaterálneho projektu „Komunikuj, spoznávaj – nové vedomosti získavaj“

Pred dvoma rokmi začala medzinárodná spolupráca medzi tromi základnými školami z Nemecka, Poľska a Slovenska. Našu krajinu v ňom zastupuje košická Základná škola Kežmarská 30. Cieľom projektu je predstaviť mladým ľuďom blízkosť európskych krajín a umožniť im spoznávanie ich špecifického prostredia a zaujímavostí. Tento rok sa stretnutie žiakov koná práve v našom meste, kde je pre nich pripravený bohatý program.

Prvé stretnutie účastníkov projektu sa konalo v septembri 2017 v poľskom mestečku Barlinek. Z Košíc na neho vycestovalo 12 žiakov 6. a 7. ročníka a 2 učiteľky. Spoločne s hostiteľmi a žiakmi z Nemecka navštívili poľskú školu, kde sa zúčastnili vyučovania, prezentovali krásy Slovenska prostredníctvom projektov, ktoré si pripravili doma, zoznámili sa so športom nordic walking, plavili sa loďou a navštívili mesto Štetín.

V septembri 2018 projekt pokračoval návštevou nemeckého mesta Prenzlau na ktorú 12 žiakov 7. a 8. ročníka a 2 učiteľky z Košíc cestovali vlakom takmer 18 hodín. Po prehliadke mesta žiaci spoločne varili národné špeciality, gravírovali poháre, navštívili rodiny nemeckých spolužiakov, putovali lesom, kde spĺňali úlohy zamerané na rozvoj spolupráce a komunikácie. V posledný deň sa žiaci odviezli autobusom do hlavného mesta Nemecka – Berlína.

V týchto dňoch sú nemeckí a poľskí žiaci na návšteve v Košiciach. Spoločne so žiakmi ZŠ Kežmarská 30 ich včera v priestoroch Historickej radnice privítal Mário Švec, vedúci Referátu športu a mládeže. Ten prítomným predstavil Košice ako mesto s bohatou históriou ale aj súčasnosťou, v ktorej sa neustále rozvíja a napreduje. Účastníkom zaželal veľa úspechov a príjemný pobyt v našom meste.

Žiakov v Košiciach ešte čaká pestrý a zaujímavý program. V pláne je prezentácia projektov o ochrane životného prostredia v každej zo zúčastnených krajín, výstup na severnú vežu Dómu, prehliadka mesta s Milanom Kolcúnom a návšteva Steelparku. Nebude chýbať ani prehliadka Jasovskej jaskyne a pripravená je aj zaujímavá hodinu tanca v Tanečnej škole Vlada Urbana