Prejsť na obsah

Košice navštívili ústavní sudcovia Srbskej republiky

Na dvojdňovú pracovnú návštevu prišla do Košíc na pozvanie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Ivetty Macejkovej delegácia Ústavného súdu Srbskej republiky vedená jeho predsedníčkou Dr. Bosou Nenadić. Minulý rok oslávil Ústavný súd Srbska 45. výročie svojej existencie, patrí k najstarším ústavným súdom v Európe. Členmi srbskej delegácie boli aj sudcovia ústavného súdu Dr. Vesna Ilić-Prelić a Dr. Predrag Ćetković.

Predstaviteľov oboch najvyšších justičných orgánov štátu prijal v pondelok 27. apríla v priestoroch Historickej radnice primátor mesta Košice Ing. František Knapík. Ústavný súd a jeho sudcovia, sú v každej demokratickej a slobodnej krajine najváženejšou justičnou inštitúciou. Skutočnosť, že sídlo Ústavného súdu Slovenskej republiky sa nachádza v Košiciach, je pre naše mesto nielen dôležitý fakt, ale aj mimoriadna česť. Ochrana základných práv a slobôd, právnych princípov a teda aj právnych istôt je ťažiskom, o ktoré sa opierajú hodnoty celej spoločnosti. Stabilita týchto hodnôt pomáha rozvíjať spoločnosť, zvyšovať jej prosperitu – vplýva na kvalitu života každého občana. Preto si vážime prácu ústavných sudcov, preto si vážime prítomnosť tejto inštitúcie v Košiciach, preto je pre naše mesto cťou privítať na tejto pôde ústavných sudcov Srbskej republiky," povedal v krátkom príhovore primátor Košíc.

„Našim poslaním je obhajoba spravodlivosti a humánnosti. Je to náročná práca, ktorú môžeme realizovať iba vďaka súčinnosti s ďalšími subjektmi. Pri posudzovaní a rozhodovaní, čo je v súlade so zákonom a ústavou, je pre nás rozhodujúca pomoc viacerých faktorov. Preto som mimoriadne potešená, keď vidím, aký význam pripisuje mesto Košice ústavnému súdu," uviedla vo svojom vystúpení predsedníčka Ústavného súdu Srbskej republiky Bosa Nenadić a dodala: „Včera sme mali možnosť spoznať mesto Košice a dnes ráno sme sa tu už cítili ako doma. Touto návštevou potvrdzujeme naše vzájomné priateľstvo. Srbský národ si váži postoj Slovenska k otázke Kosova. Toto stretnutie je začiatkom vzájomných kontaktov."

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková vyzdvihlaskutočnosť , že: „Ústavný súd je jediná ústavná inštitúcia situovaná v Košiciach. To nie sú len zdvorilostné slová, ale fakt, že v Košiciach si prítomnosť Ústavného súdu vážia."

Táto pracovná návšteva Ústavného súdu Srbskej republiky je prvou návštevou na pôde Ústavného súdu Slovenskej republiky.

foto: Marián Šangala