Prejsť na obsah

Košice navštívili zástupcovia samosprávy litovského Kaunasu

Na niekoľko dňovú návštevu nášho mesta pricestovala v uplynulých dňoch zahraničná delegácia zložená zo zástupcov samosprávy z litovského mesta Kaunas. V utorok dopoludnia zástupcov v priestoroch historickej radnice privítal primátor mesta František Knapik, ktorý ocenil záujem samosprávy druhého najväčšieho mesta Litvy o Košice a vzájomnú spoluprácu ústiaci do možného partnerstva oboch miest.

Kaunas v Košiciach reprezentoval námestník primátora, člen zastupiteľstva, zástupca riaditeľa magistrátu, špecialista na styk s verejnosťou a prezident obchodnej komory. Košickú delegáciu, ktorá sa Litovcom venovala viedol námestník primátora Mikuláš Čečko. Litovcom bola predstavená história mesta, investičné možnosti, naša kandidatúra na titul EHMK 2013 a podnikateľské prostredie v Košiciach.

Predstavitelia oboch samospráv prejavili záujem o rozvíjajúcu sa spoluprácu, keďže obe mestá majú postavenie druhých najväčších miest v krajine. Košickí podnikatelia, ktorí by mali záujem získať informácie o možnostiach podnikania v Kaunase, sa môžu obrátiť na obchodnú komoru ponúkajúcu informácie na web stránke www.chamber.lt.

Kaunas si tohto roku pripomína 600. výročie udelenia mestských výsad a mesto je v krajine považované za neoficiálne mesto kultúry. Sídli tu niekoľko univerzít rôzneho zamerania, z ktorých najväčšie úspechy má technická univerzita. Veľkú tradíciu tu má šport, najmä basketbal. „Vyvíjali sme v posledných rokoch maximálne úsilie, aby sme pritiahli zahraničných investorov do nášho mesta. Kaunas leží na spojnici dôležitých dopravných prepojení. Chýba nám ešte štandard európskych železníc, ktorými budeme môcť prepravovať jednoduchšie tovar aj do vášho mesta," povedal Stepanos Vaicikauskas, viceprimátor Kaunasu.