Prejsť na obsah

Košice oslavujú vo štvrtok Deň Európy 2021

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, v spolupráci s mestom Košice, aj tento rok pripravujú oslavu narodenín Európskej únie - Deň Európy, ktorý sa uskutoční 6. mája. Oslavy sa tento rok opäť presúvajú do online priestoru.

Narodeninami Európskej únie si pripomíname podpis Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe oslavujeme spoločné narodeniny 9. mája. Na Slovensku s oslavami začneme s predstihom 6. mája 2021.

Deň Európy bude kvôli pandémii v online podobe

Podujatie ku Dňu Európy každoročne prepája tisíce ľudí, ktorých spája nadšenie pre myšlienku spoločnej Európy, bez hraníc a bez konfliktov. Symbolom oslavy 71. narodenín Európy na Slovensku je logo Wi-fi pripojenia, vďaka ktorému sme si aj v čase koronakrízy ostali stále blízki. Tak ako minulý rok aj tento Deň Európy sa bude konať v online priestore, vďaka čomu prepojí oveľa viac miest, organizácií a ľudí ako doposiaľ.

Unikátnym online formátom prepojíme tradičné miesta osláv Dňa Európy. Hlavné štúdio v Košiciach bude prepojené s diskusným štúdiom v Bratislave a všetci sa budú môcť na podujatí zúčastniť jednoduchým pripojením na www.deneuropy.eu.

Slovensko sa môže spoľahnúť na partnerov v EÚ

„Hlavný motív nášho tohtoročného Dňa Európy je - Prepojení v Európe. Koronakríza nám pripomenula skutočný zmysel vyše 70-ročného odkazu solidarity a jednoty. Bola skúškou pre Európu, ale aj každého z nás. Mnohému nás naučila, posunula ďalej aj otvorila nové možnosti. A ukázala, že Slovensko, ktoré je členom Únie už 17 rokov, sa môže na partnerov v Únii spoľahnúť,“ povedal vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Róbert Sermek.

Deň Európy tento rok nebude podľa jeho slov len oslavou Európy, bude tiež otvorením novej kapitoly, ktorou je oficiálne odštartovanie Konferencie o budúcnosti Európy. „Teraz, keď už vidíme svetlo na konci tunela, nemôže byť vhodnejší čas na diskusiu občanov s európskymi inštitúciami o tom, čo ďalej s našou Európu a ako naplniť skutočné priority,“  dodal R. Sermek.

Už viac ako rok spoločne zažívame niečo, čo ľudstvo naposledy zažilo pred storočím. Neviditeľný vírus nás uzavrel doma a izolácia sa stala novým normálom. Našťastie, máme niečo, čo naši predkovia pred sto rokmi nemali, špičkovú vedu a technológie, ale aj spoluprácu a solidaritu v spoločnej Európskej únii,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a košický rodák Ladislav Miko.

L. Miko: Prichystali sme skvelý mix zábavy a hudobné prekvapenie

Zároveň dodáva, že neistotu a tlak krízy dnes prekonávame v Európe spoločne.

"Nie sme na to už sami. Spolupracujeme a hľadáme spoločné riešenia. A to nie je málo. Nie je to tak dávno, čo bola Európa kontinentom rozhádaných bojujúcich štátov. No skúsili sme to inak a vidíme, že sa nám spoločne žije oveľa lepšie. Aj krízy zvládame lepšie a snažíme sa z nich učiť. EÚ nie je len o výhodách jednotného trhu a Schengenského priestoru. Je aj o vzájomnej solidarite, podpore a vôli zlepšovať spoločný život v Európe. Preto máme aj tento rok veľa dôvodov osláviť naše ďalšie európske narodeniny. Už po druhý krát Vás budeme zabávať vo virtuálnom priestore a nie na námestiach. No prichystali sme skvelý mix zábavy a aj hudobné prekvapenie. Verím, že sa k nám 6. mája pripojíte a oslávime tak spolu Deň Európy, narodeniny Európskej únie, vďaka ktorej si žijeme na tomto kontinente v mieri už viac ako 70 rokov,“ hovorí L. Miko.

Polaček bude rád, ak sa o aktivitách EÚ dozvie čo najviac Košičanov

Košického primátora Jaroslava Polačeka teší, že aj tento rok môžu byť partnerom tohto obľúbeného podujatia, ktoré je už neoddeliteľnou súčasťou osláv Dní mesta Košice.

„Asi každý z nás by bol radšej, keby sme mohli oslavovať narodeniny EÚ priamo v centre nášho krásneho mesta. Veríme však, že sa Košičania v štvrtok popoludní rovnako ako ja pripoja prostredníctvom svojich počítačov, tabletov alebo mobilov aspoň takto na diaľku k oslavám a z bohatému programu Dňa Európy 2021 si vyberú to, čo ich zaujíma. Naši obyvatelia potrebujú vidieť, že EÚ je tu aj v týchto neľahkých časoch najmä pre nich, k čomu pomáha aj takéto podujatie. Budem veľmi rád, ak sa o aktivitách EÚ na zlepšenie života svojich obyvateľov dozvie čo najviac Košičanov a tento záujem sa odzrkadlí aj vo zvýšenej účasti pri nasledujúcich voľbách do Európskeho parlamentu,“ skonštatoval Jaroslav Polaček.

Ponúknu diskusie, súťaže aj koncert

Program slovenského dňa Európy odštartujeme vo štvrtok 6. mája o 13.00 hod. a účastníci podujatia sa môžu tešiť na rôznorodý program plný zaujímavých tém. Pripravené sú diskusie na aktuálne témy ako Covid-19 a očkovanie, Európska zelená dohoda, dezinformácie či ľudské práva.

Tešiť sa môžete aj na rozhovory s poslancami Európskeho parlamentu a komisármi Európskej komisie, interaktívne vedomostné kvízy, foto-búdku, videá z regiónov či premiéru špeciálnej novej časti relácie Ťažký týždeň s Jánom Gorduličom.

Ani tentoraz nebude chýbať hudobný program interpretov rôznych žánrov. Počas celého dňa vás bude hudobne sprevádzať košická kapela Kaschauer Klezmer band a program o 20.10 hod. zavŕši koncert kapely Billy Barman.

V znamení filmov

Štvrtkom 6. mája sa oslavy Dňa Európy nekončia. Pokračujú až do 9. mája filmovou prehliadkou Lux Film Days. Filmy Chlast, Corpus Christi a Kolektív, ktoré sú nominované na Cenu publika LUX 2021, budú prístupné zadarmo po celej SR online. Všetky informácie vrátane odkazov na prehratie filmov sú dostupné na webovej stránke Lux Film Days 2021.

PROGRAM DŇA EURÓPY

13:00 – 13:10 Otvorenie programu Dňa Európy 2021

13:10 – 13:20 Príhovor – Robert Sermek, vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

13:20 – 13:30 Rozhovor s europoslankyňou Monikou Beňovou

13:30 – 13:50 Interaktívny kvíz – Pravda o EÚ: poznáte fakty? s GLOBSEC

13:50 – 13:55 Príhovor – Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad

13:55 – 14:00 Príhovor – Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice

14:00 – 14:30 FANTOMAS alebo ako nenaletieť falošným správam – prezentácia projektu Zvoľ si info

14:30 – 14:40 Hudobné vystúpenie skupiny Kaschauer Klezmer Band

14:40 – 14:50 Rozhovor s europoslancom Eugenom Jurzycom

14:50 – 15:00 Hudobné vystúpenie študentov Gymnázia Opatovská, Košice

15:00 – 15:45 Diskusia – COVID 19 – čo nás kríza naučila? s europoslancami Robertom Hajšelom a Michalom Wiezikom

15:45 – 16:05 Interaktívny kvíz – Pravda o EÚ: poznáte fakty? s GLOBSEC

16:05 – 16:15 Rozhovor s europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou

16:15 – 16:25 Hudobné vystúpenie skupiny Kaschauer Klezmer Band

16:25 – 16:55 Cena európskeho občana – slávnostný ceremoniál s europoslancom Ivanom Štefancom

16:55 – 17:00 Príhovor – Ivan Korčok, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

17:00 – 15:15 Interaktívny kvíz – Pravda o EÚ: poznáte fakty? s GLOBSEC

17:15 – 17:25 Rozhovor s europoslancom Petrom Pollákom

17:25 – 17:30 Hudobné vystúpenie skupiny Kaschauer Klezmer Band

17:30 – 17:45 Ťažký týždeň s Jánom Gorduličom

17:45 – 17:55 Rozhovor s europoslancom Michalom Šimečkom

18:00 – 18:30 Obraz slobody, sloboda obrazu – diskusia Jedného sveta pri príležitosti 100. výročia narodenia A. Sacharova s europoslankyňou Miriam Lexmann

18:30 – 18:35 Príhovor – Věra Jourová, podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť

18:35 - 19:05 Fake news – interaktívny kvíz s GLOBSEC a europoslancom Vladimírom
Bilčíkom

19:05 – 19:10 Hudobné vystúpenie skupiny Kaschauer Klezmer Band

19:10 – 19:20 Rozhovor s europoslancom Miroslavom Čížom

19:20 – 20:00 Diskusia – Európska zelená dohoda – ako zelení si môžeme dovoliť byť?

s europoslancom Martinom Hojsíkom a vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislavom Mikom

20:00 – 20:05 Príhovor – Eduard Heger, predseda vlády Slovenskej republiky

20:05 – 20:15 Ukončenie programu – Robert Sermek, vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

20:15 – 21:15 Koncert skupiny Billy Barman

Video pozvánka na Deň Európy

Billy Barman pozýva na Deň Európy .mp4

Moderátor Richard Herrgott pozýva na Deň Európy.mp4