Prejsť na obsah

Košice pošlú 250 000 eur mestským častiam na pokrytie nákladov spojených s celoplošným testovaním

Takmer štvrť milióna eur zo svojho rezervného fondu vyčlenilo mesto Košice mestským častiam na kompenzáciu nákladov spojených s organizáciou víkendového celoplošného testovania. 

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) vydal dnes pokyn na okamžité vyplatenie 18 000 eur pre všetkých osem veľkých mestských častí a 6 000 eur ďalších štrnástim malým mestským častiam. Chcel tak vyjsť v ústrety všetkým starostom, ktorí zo svojich rozpočtov museli opätovne prefinancovať neočakávané výdavky súvisiace s aktuálnym mimoriadnym stavom. Ako zdôraznil ide o zálohu, mesto neskôr vyplatí mestským častiam všetky oprávnene vynaložené finančné prostriedky.  

„Samosprávy sú zaťažené výpadkami daní a inými nepredvídateľnými nákladmi. Postupne budú prichádzať kompenzácie od vlády a financie určené na refundáciu vynaložených nákladov. Považujem za správne pomôcť našim mestským častiam aspoň tak, aby nemuseli teraz na svojich pleciach niesť to finančné bremeno. Dôležité je, aby mohli okamžite začať vyplácať odmeny ľuďom, ktorí sa podieľali na testovaní a zaplatiť faktúry svojim dodaváteľom alebo nájomcov objektov, kde boli odberné miesta. Ďakujem všetkým, ktorí neúnavne pomáhali a som veľmi rád, že sa v dôležitých momentoch dokážeme spojiť a ťahať za jeden povraz,” skonštatoval primátor.

Hlinka víta každé euro, ktoré uľahčí ich napätému rozpočtu

Starostovia mestských častí vítajú (MČ) tento krok vedenia mesta.  

„Je to pekný počin primátora, že sa tak rýchlo rozhodol pomôcť mestským častiam. Na jednej strane tu máme nepružnosť štátu, ktorý nám ešte nerefundoval náklady ani z prvej vlny pandémie a na druhej je tu tento užitočný krok vedenia mesta. Aj teraz sme mali viaceré výdavky na celoplošné testovanie a namiesto štátu sme na poslednú chvíľu zabezpečovali zdravotníkov, aby sa vôbec mohli otvoriť odberné miesta. Vítame každé euro, pretože kvôli súčasnej pandemickej situácii nám príjmy či už z podielových daní alebo prenájmu majetku klesli o zhruba 60 000 eur,“ uviedol starosta MČ Juh Jaroslav Hlinka (nezávislý).  

Starostka Kovačevičová: Zachránili sme štát od blamáže

Podobne reagovala aj starostka mestskej časti Nad Jazerom Lenka Kovačevičová (nezávislá).

„Chcela by som poďakovať za tento prejav ústretovosti. Vážime si to a chválime aj spoluprácu s magistrátom počas celoplošného testovania, pretože mesto veľmi pružne reagovalo na naše požiadavky. Boli to práve samosprávy, ktoré pri testovaní zachránili štát od blamáže. Na našich pleciach pristála obrovská zodpovednosť a v tom chaose sme vlastnými silami prakticky 24 hodín denne hasili to, čo štát zanedbal alebo nevyriešil pri príprave, resp. aj počas samotného testovania cez víkend. Stálo nás to okrem množstva našej vlastnej práce aj nemálo finančných prostriedkov. Nemáme ešte presne všetko spočítané, no finančný príspevok od mesta by nám mal pokryť zhruba polovicu nákladov a sme zaň vďační,“ dodala starostka.