Prejsť na obsah

Košice sa do európskeho týždňa mobility zapoja formou podpory cyklodopravy

Mesto Košice sa aj tento rok od 16. do 22. septembra 2020 zapája do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorú na národnej úrovni koordinuje Slovenská agentúra životného prostredia. Témou tohto ročníka, nad ktorým prevzal záštitu aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), je "Čistejšia doprava pre všetkých".

Udržateľné spôsoby dopravy ako sú napr. mestská hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika, pomáhajú znižovať emisie uhlíka a zlepšujú kvalitu ovzdušia. Téma "Čistejšia doprava pre všetkých" preto odkazuje aj na ambiciózne ciele EÚ, kde únia vidí Európu v roku 2050 ako uhlíkovo neutrálny kontinent.

Mesto v prostriedkoch MHD a vybraných predajniach so športovým tovarom rozbehne v rámci ETM y osvetovú kampaň na podporu tzv. "čistej" dopravy. Košičanov v nej chce informovať a spropagovať alternatívne spôsoby dopravy s dôrazom na cyklistickú dopravu. V kampani sa bude hovoriť o zrealizovaných projektoch a plánoch mesta v tejto oblasti. Mesto k osvetovej kampani pristúpilo aj vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu. Európsky týždeň mobility prebieha každý rok od 16. do 22. septembra a umožňuje obyvateľom miest a obcí vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. To si uvedomuje aj primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). 

Primátor: Podpora ekologickej dopravy je našou jednoznačnou prioritou

„Podpora ekologickej dopravy je našou jednoznačnou prioritou. Na podporu cyklodopravy máme v rozpočte vyčlenených milión eur. Verím, že aj napriek súčasnej zložitej situácii sa nám ich podarí vyčerpať a bicykel sa aj vďaka novým bezpečným cyklostrasám postupne stane jedným z najdôležitejších dopravných prostriedkov v Košiciach,“ uviedol primátor. 

K podpore Európskeho týždňa mobility môže prispieť každý priaznivec cyklistickej dopravy či cykloturistiky. Mesto Košice cyklistickú verejnosť vyzýva, aby prostredníctvom Instagramu zverejňovala tematicky ladené fotografie s hashtagom #europskytyzdenmobility a inšpirovala tak ostatných k využívaniu ekologického spôsobu dopravy. 

Noví cestujúci môžu ušetriť a zakúpiť si Mestskú kartu za euro

Do ETM sa zapája aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Ten od štvrtka 17. septembra až do utorka 22. septembra ponúka cestujúcim možnosť  zakúpiť si bezkontaktnú čipovú kartu (BČK) za výhodnú cenu jedno euro namiesto štandardnej ceny 6,80 eura. Vybaviť BČK je možné v Zákazníckom centre DPMK na Bardejovskej 6 a na Rooseveltovej 3 počas bežných otváracích hodín. BČK bude každému novému cestujúcemu vydaná na počkanie.

V rámci Týždňa dobrovoľníctva 2020 a ETM sa v nedeľu 20. septembra uskutoční aj premiérová jazda Dobrého trolejbusu v tomto roku po trase Lingov - Námestie osloboditeľov - Kláštor na sídlisku KVP. Odchody z Lingova budú o 11.27 hod., 13.27 hod., 15.27 hod. a 17.27 hod. Odchody od Kláštora sú naplánované na 12.09 hod., 14.09 hod., 16.09 hod. a 18.09 hod.