Prejsť na obsah

Košice sa stali centrom súčasného umenia

Biela noc/Nuit Blanche 2011 prilákala uplynulú sobotu do centra Košíc takmer 50 tisíc návštevníkov. Davy súčasného umeniachtivých divákov sa doslova valili Hlavnou ulicou i jej priľahlými uličkami, kadiaľ viedla trasa 32 umeleckými inštaláciami.

Príjemná jesenná noc, skvelá organizácia, zaškolení dobrovoľníci, infotabule a infostánok vo Východoslovenskej galérii, otvorené reštaurácie a bary, to všetko prispelo k skvelej atmosfére druhého ročníka Bielej noci.

Tú podporili svojou účasťou aj primátor Richard Raši a viceprimátor Ladislav Lazár.
Som rád, že sme počas košickej Bielej noci mohli hostiť v našom meste skutočné hviezdy - nórskeho umelca, ktorý v Mestskom parku nápadito prepojil interiérové lampy s prírodným prostredím, mexického umelca, ktorý nás previedol virtuálnou záhradou, v ktorej rozkvitli gigantické pixelové kvety či špičkovú francúzsku tanečníčku, ktorá si pre nás pripravila digitálnu pohybovú hru. Ďakujem všetkým umelcom za interaktívne inštalácie, ktoré neobyčajným spôsobom oživili naše mesto a rozžiarili ho," povedal primátor.

Príjemným prekvapením bola práve spomínaná rozprávková svetelná inštalácia nórskeho umelca Rune Guneriussen a jeho 500 interiérových starožitných lámp. Tie sa ako parazitujúce huby udomácnili na stromoch v Mestskom parku a v ich blízkom okolí. Odfotiť sa pri diele svetoznámeho umelca neodolalo v prvú októbrovú sobotu hneď niekoľko neviest, ktoré dostali exkluzívne povolenie priamo od Runeho.
Obrovskému počtu návštevníkov prispel aj fakt, že organizátori zabezpečili na Bielu Noc kyvadlovú dopravu z Prešova do Košíc zdarma, ktorú využilo takmer 200 Prešovčanov.

Košická Biela noc opäť prekonala očakávania organizátorov. O program sa postaralo 130 umelcov zo šiestich krajín, svetové hviezdy súčasného umenia, hladký priebeh zabezpečili brigádnici a dobrovoľníci z košických škôl. Návštevníci mali k dispozícii dostatok mapiek a pri inštaláciách si o vystavovanom umelcovi a diele mohli prečítať stručné informácie.
Cieľom Bielej noci je okrem sprístupnenia súčasného umenia verejnosti aj naučiť ľudí vnímať jeho nové, moderné formy. Som hrdá, že po minuloročných negatívnych skúsenostiach s rozkradnutými a zničenými inštaláciami, v tomto roku k ničomu podobnému nedošlo," dodala kurátorka Bielej noci/Nuit Blanche 2011 Zuzana Pacáková.

Zdroj: Tomáš Čižmárik, PR manažér, Košice 2013, n.o.