Prejsť na obsah

Košice sa zapojili do Európskeho týždňa boja proti rakovine krčka maternice

Mesto Košice sa pod záštitou primátora Františka Knapíka zapojilo do celoslovenského projektu Európsky týždeň boja proti rakovine krčka maternice. Dvojfarebná ružová stuha, ktorá je symbolom kampane, bude celý týždeň na balkóne historickej radnice na Hlavnej ulici všetkým Košičankám pripomínať dôležitosť preventívnych prehliadok u gynekológa.

Európsky týždeň boja proti rakovine krčka maternice vyhlásila tento rok už po druhýkrát Európska asociácia proti rakovine krčka maternice (European Cervical Cancer Association, ECCA). Jeho cieľom je podniknúť aktívne kroky na zlepšenie prevencie rakoviny krčka maternice v dvoch líniách – v oblasti preventívnych prehliadok a očkovania.

Vzhľadom na nedostatočné povedomie o ochorení sa partneri Európskeho týždňa boja proti rakovine krčka maternice na Slovensku, ktorými sú Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť, Slovenská pediatrická spoločnosť, kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku a spoločnosť GlaxoSmithKline, rozhodli vyhlásiť rok 2008 za Rok boja proti rakovine krčka maternice. Cieľom je edukácia širokej ženskej populácie, aktivizácia odbornej verejnosti k proaktívnemu prístupu v prevencii rakoviny krčka maternice a vytváranie efektívnych preventívnych programov na Slovensku.

Rakovina krčka maternice je ochorenie, ktorému sa dá predchádzať skríningom a v súčasnosti už aj očkovaním proti vírusom, ktoré ho spôsobujú. Napriek tomu v Európe každoročne pribudne 50-tisíc nových prípadov rakoviny krčka maternice a 25-tisíc žien tomuto ochoreniu podľahne. Potreba vzdelávania v oblasti prevencie je o to dôležitejšia v nových členských krajinách Európskej únie, kde je výskyt a úmrtnosť na rakovinu krčka maternice v priemere asi dvakrát vyššia než v krajinách pôvodnej európskej pätnástky. Tento rozdiel pramení vo veľkej miere z chýbajúcich alebo nesprávne organizovaných skríningových programov. V krajinách, kde sú zavedené efektívne skríningové programy zaznamenali za posledné desaťročia pokles výskytu tohto ochorenia až o 80%.

Alarmujúcim faktom v tejto súvislosti je, že na Slovensku v súčasnosti absolvuje preventívne prehliadky len veľmi málo žien. Riziko rakoviny krčka maternice je pritom až päťkrát vyššie u žien, ktoré preventívne prehliadky neabsolvujú. Novým nástrojom prevencie je aj očkovanie, ktoré poskytuje primárnu ochranu proti rakovine krčka maternice. Očkovanie, súbežne s pravidelnými skríningovými vyšetreniami, ponúka ženám najlepšiu možnú ochranu a podľa názorov odborníkov dokáže zredukovať výskyt karcinómu krčka maternice až o 94%.