Prejsť na obsah

Košice sú na pohreb kardinála Tomka pripravené

V pondelok 8. augusta o 5. hodine ráno zomrel vo veku nedožitých 99 rokov v Ríme kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Keďže jeho želaním bolo, aby miesto posledného odpočinku mal v košickom Dóme sv. Alžbety, bude tento štvrtok prevezený na Slovensko. Rakva s jeho telesnými pozostatkami bude vystavená v Dóme sv. Alžbety v Košiciach v nedeľu 14. augusta od 16.00 do 21.00 hod, v pondelok 15. augusta od 9.00 do 12.00 hod. a v utorok od rána až do pohrebu. Ten sa Dóme sv. Alžbety začne v utorok 16. augusta o 11.00 h a hlavným celebrantom bude emeritný arcibiskup kardinál Dominik Duka. 

Na smútočný obrad sa chystajú tisíce veriacich

Mesto Košice počas víkendu a začiatkom budúceho týždňa očakáva návštevu tisícov veriacich, ktorí sa budú chcieť rozlúčiť so zosnulým kardinálom Tomkom. Samotného smútočného obradu sa podľa odhadov môže zúčastniť až 5 000 ľudí. Pre tých, ktorí sa nedostanú do Dómu sv. Alžbety, bude na námestíčku pred Urbanovou vežou pripravená veľkoplošná obrazovka a priamy prenos z obradu.

Naplánované sobáše a nedeľňajšie bohoslužby v Katedrále sa uskutočnia bez obmedzení. „Z pozície primátora mesta urobím všetko preto, aby sa v Košiciach uskutočnila dôstojná rozlúčka s týmto mimoriadne vzácnym človekom. Nie je náhoda, že si kardinál sám vybral miesto svojho odpočinku v Dóme sv. Alžbety. Košičania tak môžu opäť ukázať svoje veľké srdce a privítať  veriacich z celého Slovenska s otvorenou náručou,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). Primátor a vedenie mesta vyčlenili na zabezpečenie organizácie tejto udalosti sumu 25 000 eur.  

Intímna zóna Dómu sv. Alžbety sa stane pietnym miestom

Od piatka budú zdobiť košickú Hlavnú, Mlynskú a Alžbetinu ulicu vlajky s vatikánskymi, slovenskými a košickými insígniami a kvetinová výzdoba, ktorú zabezpečí Správa mestskej zelene. Mesto prostredníctvom spoločnosti Kosit zabezpečí zvýšenú čistotu v uliciach. Na dodržiavanie verejného poriadku budú dohliadať príslušníci bezpečnostných zložiek. Mesto zároveň vyzve majiteľov reštaurácií a podnikov v okolí Dómu sv. Alžbety, aby od nedele do utorka znížili intenzitu reprodukovanej hudby. Zásobovanie prevádzok na Hlavnej ulici bude v utorok možné iba ôsmej hodiny ráno.

Pre autobusy a autá sú pripravené záchytné parkoviská

Podľa odhadov má do Košíc prísť približne 100 autobusov s pútnikmi z celého Slovenska. Autobusy majú podľa pokynu organizátorov vyložiť ľudí na autobusovej stanici, odkiaľ sa ďalej cez Mlynskú ulicu presunú k Dómu. Využiť môžu aj záchytné parkovisko v Košickej futbalovej aréne na ulici Pri prachárni 13. Pre osobnú dopravu je pripravený parkovací dom pri Steel Aréne. Na dopravu a bezpečnosť bude v uliciach mesta dohliadať zvýšený počet policajtov. Počas smútočného obradu bude zabezpečená aj zdravotná služba, požiarna ochrana a toalety. Nad historickým centrom vyhlásia takzvanú „bezletovú zónu“, ktorá obmedzí používanie dronov bez príslušného povolenia.