Prejsť na obsah

Košice v (svetovej) literatúre

Ej, ale sa potešíme, keď to, čo sme si pomysleli, nájdeme aj v nejakej knihe. Aspoň vieme, že nie sme šibnutí (len my). Ešte viac poteší, že niekto našu myšlienku zapísal jasne a uhladene a že ona tvorí umenie.

Keď sa Sándor Márai počas bombardovania Budapešti ukrýval v jednej dedine, spýtal sa ho sovietsky vojak na profesiu. Márai odvetil, že je spisovateľom. -To je dobre, vy ste potrebný, - skonštatoval vojak. – Ako to myslíte? – spýtal sa Márai. - Lebo vy napíšete to, čo si my, ostatní, myslíme. (Následne si Márai v denníku poznačil, že lepšiu definíciu spisovateľa ešte nepočul.)

Okrem svetoznámeho Máraiho, ktorému blahoželal k 85-tym narodeninám listom prezident Spojených Štátov Ronald Reagan a ktorý nám stále robí reklamu po celom svete svojimi opismi Košíc, ani iní svetoznámi spisovatelia naše mesto neobišli. Fenomenálny Rus Iľja Erenburg sa tu vyskytol len krátko, no vo svojom cestopise nezabudol naše mesto zvečniť. Josef Škvorecký zasa v nádhernej knižke Legenda Emöke, prisúdil hlavnej postave ako rodisko naše mesto. Pobudol u nás tiež Alois Jirásek a zastavil sa aj Ľudovít Štúr. Keď už tu bol, zašiel na návštevu k Jonášovi Záborskému, ktorý vyučoval gréčtinu na košickej univerzite.

Ani teraz nie je naše mesto mimo literárneho diania. Autor textov Voda, čo ma drží nad vodou, Možno sa ti zdá a Kráčal prázdnou ulicou musel najprv vychodiť košické gymnázium Šrobárova. Jožo Urban má preto aj peknú báseň oslavujúcu Košice. Žiaľ tento možno najlepší slovenský básnik pred desiatimi rokmi zomrel. Avšak aj najlepší slovenský prozaik žije v Košiciach. Volá sa Stanislav Rakús a ako potvrdenie literárnej kvality dostal nedávno prestížnu cenu Dominika Tatarku.

Známe i kuriózne myšlienky slávnych spisovateľov o Košiciach vám zacitujem priamo na potulkách túto sobotu aj nedeľu, lebo tentokrát budú na tému Košice vo svetovej literatúre.

Milan Kolcun začína potulky v sobotu o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 a v nedeľu o 14:00, 15:30 a 17:00. (V sobotu 16:30 dvojjazyčne slovensko-anglicky.)
Zoltán Balassa sprevádza v sobotu o 10:30 po slovensky a o 16:00 po maďarsky.
Betka Czimová v nedeľu o 14:30 po slovensky a 16:00 po maďarsky.

Začiatok je pred Vedeckou knižnicou (Hlavná 10).
Info a predpredaj:  Informačné centrum MiC Košice v OD Dargov 055-16 186, www.potulka.sk

Ak máte radšej menšie skupiny, odporúčame sobotňajšie turnusy 10:30, 11:30 a 13:30.
Lístky Informačné centrum MiC v OD Dargov 1,5 €, počas potulkovského víkendu a na mieste – 1,99 € Sk, deti zdarma. Info: 055-16 186, www.potulka.sk

Najbližšie témy:
1. a 2. august: Sochy ožívajú
5. a 6. september: Romathan, Jorik, Thália...


/Zdroj: Milan Kolcun/