Prejsť na obsah

Košice vyhlásia nové verejné obstarávanie na dostavbu KFA

Košice neprijmú ponuku konzorcia firiem AVA-stav Galanta a OHL ŽS Slovakia Bratislava na dostavbu 2. a 3. etapy Košickej futbalovej arény (KFA) v celkovej výške 5,6 milióna eur a namiesto toho začnú pripravovať podklady pre verejné obstarávanie na nového zhotoviteľa dostavby. To by mohlo byť vyhlásené v prvej polovici nasledujúceho roka.

Konzorcium AVA-stav Galanta a OHL ŽS Slovakia Bratislava v rokoch 2018-2021 uskutočnilo 1. etapu výstavby KFA a podieľalo sa aj na niektorých prípravných prácach pre ďalšie etapy v celkovej výške 16,1 milióna eur. Snahou vedenia KFA a.s. bolo, aby v dostavbe mohli podľa zmluvy z roku 2018 aj naďalej pokračovať.

Zhotovitelia chceli navýšiť už raz navýšenú cenu 

Na základe predchádzajúcich vzájomných rokovaní a zmluvnej dohody garantovalo konzorcium, že v prípade podpísania dodatku k zmluve do 20. decembra, by KFA v budúcom roku dokončili v sume 4,6 milióna eur. Takto dohodnutá suma bola z dôvodu nárastu cien stavebných materiálov a ďalších nákladov navýšená o 1,14 milióna eur.

Navrhovaná cena dostavby vo výške 4,6 milióna bola posúdená aj Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií. Zároveň slúžila aj ako podklad pred schválením štátnej dotácie vo výške 4 milióny eur, ktorú na dostavbu KFA vyčlenila pred dvoma týždňami na svojom rokovaní slovenská vláda.

Dodávatelia stavby však v predvečer rokovania Mestského zastupiteľstva 15. decembra oznámili vedeniu mesta a KFA a.s., že garantovanú sumu navrhujú navýšiť o milión eur na celkových 5,6 milióna eur. Vedenie mesta s navýšením o vyše 61 percent oproti pôvodnej sume nesúhlasilo, keďže  konzorcium nedokázalo hodnoverne zdôvodniť takúto výraznú zmeny ceny diela s ohľadom na pravidlá verejného obstarávania.

Marcel Gibóda: Dôkladne sme si zanalyzovali všetky možnosti

„Po dôkladnej analýze viacerých možností sme sa rozhodli, že pripravíme podklady a vypíšeme transparentné verejné obstarávanie na nového zhotoviteľa KFA, ktoré nám vygeneruje reálnu cenu dostavby v danom čase. Hoci sa dostavba mierne oneskorí, vybrali sme si taký spôsob, ktorý bude mať čo najmenší vplyv na verejné financie a zároveň bude zárukou transparentného navýšenia ceny dostavby,“ uviedol košický viceprimátor a predseda predstavenstva KFA a.s. Marcel Gibóda (nezávislý).

Doplnil, že KFA je plne pripravená na to, aby sa v nej premiérovo mohli odohrať domáce zápasy FC Košice v jarnej časti II. futbalovej ligy. Štvormiliónovú vládnu dotáciu na dostavbu štadióna, vďaka ktorej sa zvýši jeho kapacita zo súčasných 5836 na 12 658 divákov a zároveň bude vhodný aj na medzinárodné duely, bude možné využiť až do konca roka 2024. V rovnakom roku by na ňom mohli košickí diváci fandiť aj našej seniorskej reprezentácii počas niektorého z kvalifikačných alebo prípravných duelov.