Prejsť na obsah

Košice výrazne investujú do zvyšovania kvality verejného osvetlenia

V rekreačnej lokalite Anička v mestskej časti Sever, sa chodci aj cyklisti budú môcť opäť cítiť o niečo bezpečnejšie. Na združenom cyklochodníku pribudne na jar aj inovatívne verejné osvetlenie. Osadí sa tam 25 kusov úsporných autonómnych LED svietidiel napájaných z batériového modulu nabíjaného solárnym panelom. 

Svietidlá na 500-metrovom úseku od konečnej zastávky linky č. 14 pred mostom v Ťahanovciach po minerálny prameň Gajdovka budú vybavené PIR senzorom a smart funkciou „Moving light“. Rozpoznajú prítomnosť osôb a vzájomnou komunikáciou medzi sebou zabezpečia zvýšenú intenzitu osvetlenia u ďalších dvoch nasledujúcich svietidiel v rade v závislosti od pohybu osôb v reálnom čase.

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) podpísal zmluvu so spoločnosťou O.S.V.O Prešov, s.r.o.. Tá spomedzi kvarteta uchádzačov uspela s ponukou za 165 267 eur s DPH vo verejnom obstarávaní na dodanie, montáž a uvedenie do prevádzky fotovoltaických setov verejného osvetlenia.

Práce sa v závislosti od poveternostných podmienok a možnostiach dodávky fotovoltaických setov začnú v najbližších týždňoch. Nové osvetlenie by si malo „posvietiť“ na návštevníkov Aničky niekedy na prelome apríla a mája.

Primátor: Zatraktívňujeme Aničku a zvyšujeme bezpečnosť návštevníkov

Doplnenie verejného osvetlenia je podľa primátora súčasťou ďalšieho zatraktívňovania tejto obľúbenej rekreačnej lokality Košičanov. Ako zdôraznil, dovtedy zanedbaná cesta od mosta v Ťahanovciach po minerálny prameň Gajdovka sa ešte koncom roka 2021 revitalizovala a vďaka investícii za vyše 160 000 sa zmenila na združený cyklochodník pre cyklistov a chodcov. Od leta minulého roka tam kvôli zvýšeniu bezpečnosti obyvateľov mesta a návštevníkov rekreačného areálu vznikla pešiu zónu. Výnimku so zákazu vjazdu vozidiel majú len nájomcovia tamojších prevádzok a zásobovacie autá.

Zároveň v závere uplynulého roka pôvodné betónové zábrany, ktoré bránili vjazdu áut do rekreačnej lokality, nahradili praktickejšie oceľové stĺpiky. Chodci, cyklisti, kolobežkári, in-line korčuliari alebo kočíkujúce mamičky či ockovia vďaka tomu už nemusia kľučkovať pomedzi zábrany. Pre zvýšenie komfortu návštevníkov vlani osadila Správa mestskej zelene na viacerých miestach v parku aj nové lavičky a koše na odpad. V pláne sú aj ďalšie investície, ktoré budú závisieť od toho, v akej podobe bude schválený rozpočet mesta na tento rok.  

Kvalitu verejného osvetlenia zlepší aj viacero noviniek

Mesto Košice zároveň pokračuje v investíciách do zlepšenie kvality verejného osvetlenia. Už začiatkom februára začne prešovská spoločnosť SEAK, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní s ponukou vo výške 350 702 eur, s výmenou rozvádzačov verejného osvetlenia. V tejto etape pôjde o výmenu 30 kusov rozvádzačov verejného osvetlenia svietidiel, ktoré sú v havarijnom stave. Práce sa uskutočnia v ôsmych košických mestských častiach - Juh, Nad jazerom, Sever, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce, Staré Mesto, Západ a Ťahanovce.

Podľa riaditeľa magistrátu mesta Košice Marcela Čopa sa na jar plánuje aj verejné obstarávanie na modernizáciu ďalších rozvádzačov verejného osvetlenia, ktoré sú v havarijnom stave. Tie zamieria napr. na Triedu KVP, Triedu arm. Gen. L. Svobodu, Gerlachovskú a Jantárovú ulicu. Tieto aktivity sú financované z úveru vo výške 5 miliónov eur, ktorý vlani schválilo mestské zastupiteľstvo.

Spúšťa sa nový systém nahlasovania porúch aj s QR kódmi stožiarov

Okrem toho sa do pilotnej prevádzky zavádza aj nový systém registrácie porúch a riadenia údržby na verejnom osvetlení. Občania okrem telefónneho čísla 055/640 7345 môžu hlásiť poruchy cez kontaktný formulár zverejnený na stránke mesta https://www.kosice.sk/obcan/nahlasenie-poruchy-na-verejnom-osvetleni alebo u správcu verejného osvetlenia na stránke www.dpmk.sk.

V novom systéme bude zaevidovaný každý podnet. Oznamovateľ poruchy má možnosť po zadaní svojho e-mailu a telefónneho čísla sledovať aj stav riešenia nahláseného podnetu, vrátane prác, ktoré sa pri odstraňovaní danej poruchy doposiaľ urobili. Ak bude porucha hlásená opakovane, všetci oznamovatelia obdržia odpoveď, že sa o nej vie a pracuje sa na jej odstránení. Ak sa tak stane, každý z nich po jej úplnom odstránení dostane na svoj mail aj notifikáciu o vyriešení poruchy.

Mesto Košice plánuje v najbližšej dobe začať s označovaním stožiarov verejného osvetlenia QR kódom. Vďaka tomu budú môcť občania, ktorí okolo neho prechádzajú, zoscanovaním QR kódu prostredníctvom svojho mobilného telefónu prakticky on-line nahlásiť jeho nefunkčnosť, prípadne inú poruchu alebo požiadavku na opravu.