Prejsť na obsah

Košice začali šetriť milióny na verejných obstarávaniach

Mesto Košice v uplynulých dňoch vyhodnotilo štyri verejné obstarávania prostredníctvom elektronického kontraktačného systému Josephine na dodávky stavebných prác, počítačov a gastrozariadení do školských jedální. Výsledná úspora sa pohybuje od 18 do 37 percent z predpokladanej hodnoty zákazky.

Rekonštrukciu mosta cez Čermeľský potok zabezpečí Izolex-Bau

Košická spoločnosť Izolex-Bau sa spomedzi piatich uchádzačov stala víťazom verejného obstarávania na rekonštrukciu mosta cez Čermeľský potok a cestu II. triedy č.547, ktorý Košičania poznajú ako most do známej rekreačnej lokality Bankov. Prostredníctvom systému Josephine ponúkla mestu, že rekonštrukciu mosta urobí za 238 943 eur, čo bolo o 37 percent menej, než predpokladaná hodnota zákazky vo výške 377 930 eur.

Poltucet spoločností sa prihlásil do verejného obstarávania na stavebné úpravy Združeného chodníka pre peších a cyklistov v úseku Ladožská - Rovníková a Golianova na sídlisku nad Jazerom. Mesto akceptovalo víťaznú ponuku od spoločnosti Cesty Košice za 85 152 eur. Úspora z predpokladanej hodnoty zákazky 107 318 eur v tomto prípade predstavovala takmer 21 percent.

Gastrozariadenia do škôlok dodá GastroRex

Výrazné finančné úspory nastanú aj pri dodávkach gastrozariadení pre školské jedálne v materských školách. Kým v minulosti sa tiezo zariadenia objednávali jednotlivo, tentoraz sa urobilo verejné obstarávanie pre štyri materské školy naraz. Do kvarteta školských jedální pribudnú štyri elektronické konvektomatom s podstavcami a príslušenstvom, štyri zmäkčovače vody, rovnaký počet digestorov s kondenzátormi pary a šesť kusov nerezových škrabiek, ktoré dokážu naraz očistiť 12 kilogramov zemiakov alebo zeleniny. Všetky tieto gastrozariadenia dodá už v najbližších dňoch košická spoločnosť Gastro rex, ktorá ponúkla najnižšiu cenu (30 000 eur) spomedzi ôsmych uchádzačov. Mesto na tomto obstarávaní ušetrilo 25 percent v porovnaní s predpokladanou hodnotou zákazky 40 000 eur.

Štyria dodávatelia sa prihlásili do verejnej súťaže na dodávku 25 počítačov, ktoré budú slúžiť na administratívnu činnosť v školských jedálňach pri materských školách v Košiciach. Účtovníčky a hospodárky v školských jedálňach budú môcť začať nové počítače využívať už na prelome novembra a decembra. Dodá ich živnostník Dávid Vorčák z Oravskej Polhory za výslednú sumu 10 600 eur, čo predstavuje takmer 18 percentnú úsporu z predpokladanej ceny zákazky za 12 900 eur.

Primátor: Teší ma, že skončila éra „kamarátov“. Namiesto nej sme priniesli úspešné riešenie šetriace financie mesta

Košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) tešia dosiahnuté úspory, ktoré nastali najmä vďaka zmenám v systéme verejného obstarávania od nástupu nového vedenia mesta.

„Aj tieto štyri príklady, kde celková úspora predstavuje vyše 173 000 eur dokumentujú, že sa nám podarilo zvýšiť transparentnosť, skvalitnenie služby a väčšiu prehľadnosť pri verejných obstarávaniach. Predtým sa pri obstarávaniach do 50 000 eur oslovovali len tri firmy a používali sa rôzne výnimky zo zákona s obmedzeným rozsahom súťaže a výberu pre mesto najvýhodnejšej ponuky. Tento netransparentný postup výhodný pre „kamarátov“ sme zrušili. Odkedy sme začali obstarávať "po novom", zvýšil sa počet uchádzačov a zároveň sa výrazne znížili aj ceny, za ktoré nám firmy alebo živnostníci dodávajú tovary a služby v rovnakej alebo lepšej kvalite. Priniesli sme úspešné reálne riešenie do riadenia samosprávy, ktoré má v podobe ušetrených financií priaznivý vplyv aj na rozpočet mesta,“ povedal Jaroslav Polaček.

Mesto Košice v súčasnosti očakáva, že Úrad pre verejné obstarávanie ešte do Vianoc rozhodne o námietkach neúspešných uchádzačov voči výsledku tendra na opravy ciest a chodníkov za 8,6 milióna eur. V ňom sa mestu podarilo ušetriť vyše 1,2 milióna eur oproti predpokladaným cenám. Ďalšie úspory by mohli nastať už onedlho, keďže sa pripravuje plán obstarávania zdravých potravín do školských jedální pre košické školy.