Prejsť na obsah

Košice získali titul Európske mesto športu 2016!

Metropola východu dosiahla ďalší medzinárodný úspech

Po prestížnom titule Európske hlavné mesto kultúry 2013 získali Košice, ako prvé mesto na Slovensku, ďalší významný titul – Európske mesto športu 2016.

Medzinárodná komisia organizácie ACES Europe, ktorá rozhoduje o pridelení tohto titulu, sa na základe osobnej kontroly Košíc a prezentácie mesta rozhodla, že tento titul právom patrí nám. Mestu, v ktorom sa stále viac upriamuje pozornosť na rozvoj športu a zdravý životný štýl všetkých generácií. Výsledok oficiálneho rozhodnutia z Bruselu primátorovi Richardovi Rašimu oznámil písomne prezident ACES Europe, Gian Francesco Lupattelli.

Máme tú česť vyhlásiť Košice Európskym mestom športu roku 2016. Gratulujeme vám k tomuto titulu, pretože vaše mesto je naozaj dobrým príkladom toho, že šport je pre všetkých nástroj zdravia, integrácie, vzdelávania a úcty. A to sú hlavné ciele ACES Europe," napísal v liste Gian Francesco Lupattelli. 

Košice – Európske mesto športu 2016 má za cieľ prilákať aj prostredníctvom tohto titulu a jeho prezentácie k športovaniu čo najväčší počet obyvateľov mesta všetkých generácií, ale aj jeho návštevníkov. Zaujímavými aktivitami chce mesto získať k športu aj ľudí, ktorí doteraz nešportovali, alebo športovali iba ojedinele. Nebude zabúdať ani na sociálne odkázaných ľudí, ktorí budú môcť športovať bezplatne, či hendikepovaných občanov a seniorov. Zároveň je tento titul okrem prvotnej snahy propagovať šport aj vecou pozitívneho zviditeľňovania mesta doma i v zahraničí

Už pri ohlásení kandidatúry začalo mesto dostávať ponuky od zväzov a medzinárodných asociácií na organizáciu športových podujatí, čo prinesie nielen ekonomický efekt, ale aj športový zážitok a motiváciu mládeže k cieľavedomej športovej aktivite," povedal primátor Richard Raši.

Mesto chce investovať viac peňazí aj do infraštruktúry, opraviť školské športové areály a vystavať nové moderné športové zariadenia, ktoré budú slúžiť športovcom, ako aj širokej verejnosti. Už dnes sa hlásia o organizáciu rôznych atraktívnych podujatí pre verejnosť organizácie aj jednotlivci, ktorí chcú participovať na titule a zaradiť sa do bohatého programu tradičných, ale i nových, pre verejnosť zaujímavých podujatí.

„V Košiciach si uvedomujeme, že rozvoj športu nie je len záležitosťou úspešne zvládnutých prestížnych podujatí, ale aj výsledkom dlhodobej systematickej práce. Preto máme schválenú novú Koncepciu rozvoja športu na roky 2015 - 2020. Každý rok máme v pláne postaviť minimálne jedno veľké športové zariadenie: letné kúpalisko a plaváreň ČH, modernú futbalovú arénu, Národné tenisové centrum, Športové centrum pre hendikepovaných, šesť atletických oválov, exteriérové fitnescentrá, vodný kanál, multifunkčnú halu, či desiatky kilometrov nových cyklistických trás," dodal primátor Richard Raši.

Medzi hlavné športové podujatia bude v roku 2016 patriť: 

- Medzinárodný maratón mieru 93. Ročník

- Štvorylka, tanec na Hlavnej ulici

- Plavecká štafeta mesta 

- Behy: Night run, City run , Trojkráľový beh, Spoznaj behom Košice, Beh v ZOO, Beh do kopca, Runway run, a Beh farbám neujdeš a ďalšie 

- Školská športová liga v 12 športoch 

- Do práce na bicykli 

- Challenge day

- Move Week 

- Bike and Tour, cyklistika a prednášky

- Inline na Moyzesovej ulici 

- Športová osobnosť Košíc – oceňovanie účastníkov

- Futbal spája – charitatívny futbal Rómov, ľudí bez domova a žiakov stredných škôl 

- Tvrďák a Sparťan Race

- Akvatlon, duatlon a triatlon pre širokú verejnosť 

- Najstaršie cyklistické preteky Košice – Tatry – Košice 

- Cyklistické súťaž pre školskú mládež a širokú verejnosť

- Majstrovstvá sveta v športových tancoch dospelých

- Európska liga v basketbale

- Svetová liga vo vodnom póle

- Svetová liga vo volejbale

- Konferencia šport, zdravie, psychohygiena, fyzioterapia 

- Majstrovstvá SR hendikepovaných športovcov v stolnom tenise, plávaní a atletike

- Multistretnutie juniorských reprezentácií Poľska, Česka, Maďarska, Srbska, Rumunska, Slovenska v plávaní

- Majstrovstvá Európy vo futbale kňazov 

- Charitatívny beh Wings for live

- Otvorené majstrovstvá Európskej únie veľkých rakiet – modelárska súťaž

- Šport troch generácií

- Športujú mestské časti

- 24 hodín na ľade

- 24 hodín fitness

- Zimná a letná olympiáda seniorov 

 

A veľa ďalších podujatí, na ktorých príprave sa pracuje...