Prejsť na obsah

Košice získali z Fondu na podporu športu 1,25 milióna na rekonštrukciu Angels arény

Správna rada Fondu na podporu športu na svojom poslednom zasadnutí schválila finančný príspevok v sume 1,25 milióna eur určený na modernizáciu Angels arény v Košiciach pri viac ako 50-percentnom spolufinancovaní zo strany mesta Košice ako jej vlastníka. Rekonštrukcia Angels arény v celkovej sume 2 637 600 eur sa začala koncom februára, ukončená by mala byť v závere leta budúceho roka.

„Som veľmi rád, že správna rada jednohlasne na svojom poslednom zasadnutí schválila mestu Košice finančný príspevok na tento projekt v maximálnej možnej výške v zmysle výzvy, v ktorej mesto uspelo. Táto modernizácia je druhým z projektov športovej infraštruktúry národného významu podporených z prostriedkov Fondu na podporu športu. V tejto súvislosti chcem poďakovať v prvom rade mestu Košice na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom, ktorý sa do neľahkej rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky pustili a vyčlenia na tento účel viac ako 50 percent z potrebnej sumy z vlastných zdrojov,“ povedal predseda správnej rady Fondu na podporu športu Ladislav Križan.

Šéf Správnej rady fondu na podporu športu vyzdvihol aj Dana Jendrichovského

„Obzvlášť veľké poďakovanie patrí aj ľuďom pôsobiacim v basketbalovom klube na čele s Danom Jendrichovským, pri ktorom sa osobitne pristavím. Nie iba pre asi už nikdy neprekonaný príbeh Good Angels Košice, ich 15 titulov či úspechy v Eurolige, ktorých je otcom. Ľudia ako Dano so všetkou spaľujúcou vášňou milujú svoj šport, no potrebujú pozitívne impulzy, aby mali motiváciu vytrvať. Verím, že rekonštrukcia Angels arény tomu môže pomôcť,“ doplnil Križan. 
 
Štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ivan Husár k úspechu projektu uviedol: „Košická aréna, v ktorej dosiahli basketbalistky impozantné výsledky, športovisko, kde denne trénujú desiatky detí potrebuje renováciu. Verím, že náročnosť obnovy športovej haly dopadne zdarne a basketbal bude mať stále dôstojný stánok na ďalší úspešný rozvoj tohto v Košiciach tak populárneho športu.“

Primátor uvítal ďalší milión do športovej infraštruktúry v meste 

Po decembrovom rozhodnutí vlády, ktorá schválila štyri milióny eur na dobudovanie Košickej futbalovej arény ako športovej infraštruktúry národného významu, ide o podľa slov košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) o ďalší úspech vedenia mesta pri zabezpečení financovania športovej infraštruktúry v Košiciach z externých zdrojov.

„Som veľmi rád, že sa to podarilo aj vďaka našim neustálym výzvam a veľmi dobre spolupráci s predstaviteľmi rôznych štátnych orgánov. Chcem sa poďakovať aj členom Správnej rady Fondu na podporu športu na čele s pánom Križanom, s ktorými sme pravidelne komunikovali a vysvetľovali im dôvody, prečo sú potrebné investície do zanedbanej športovej infraštruktúry v Košiciach. Veríme, že aj toto rozhodnutie bude prísľubom pre ďalšie investície, ktoré by aj vďaka tomuto fondu mohli k nám prísť,“ skonštatoval.

V pláne je Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice

Ako doplnil, získanie týchto finančných zdrojov pomôže aj pri výstavbe telocvične na Základnej škole s materskou školou na Želiarskej 4, ktorá sa má v budúcnosti stať jedným z hlavných centier florbalu v metropole východu. Mesto Košice zároveň plánuje prestavať Mestskú krytú plaváreň (MKP) na Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice, čo by mala stáť vyše 13 miliónov eur. Zhruba polovicu tejto sumy chce mesto podľa primátora získať z ďalšej výzvy Fondu na podporu športu.

Ak by bolo mesto úspešné, na súčasnej Mestskej krytej plavárni by vznikol nový plavecký komplex olympijských parametrov. Vybudoval by sa tam 10-dráhový 50-metrov dlhý plavecký bazén spĺňajúci aj náročné štandardy Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA). Okrem veľkej „päťdesiatky“, by tam bol aj jeden tzv. 25 metrov dlhý vyplavovací bazén s 8 dráhami, ako aj ďalší špeciálny bazén pre skokanské súťaže.