Prejsť na obsah

Košiciam môže o dva mesiace dôjsť hotovosť na účtoch, mesto musí okamžite začať prijímať úsporné opatrenia

Výpadok podielových daní vo výške 30 miliónov eur, ďalších 10 miliónov eur zo zníženého výberu miestnych daní a poplatkov ako aj niektoré ďalšie nášľapné míny rádovo v státisícoch eur očakáva v tomto roku vedenie mesta Košice kvôli poklesu slovenskej ekonomiky. 

Je predpoklad, že kvôli koronavírusu a jeho negatívnym dôsledkom na celé hospodárstvo sa zvýši nezamestnanosť a znížia príjmy obyvateľov. Tí potom zaplatia menšie dane a samosprávy dostanú nižšie príjmy z ich podielových daní. Čísla, ktoré máme na základe prognóz Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, nás nenapĺňajú optimizmom. Aj keby sme škrtli všetky výdavky, ktoré nie sú v tomto roku akútne, budú nám chýbať milióny eur. Musíme sa preto rozhodnúť, čo je v tejto mimoriadne situácii pre mesto dôležité a čo nie,“ uviedol na dnešnom rokovaní Finančného krízového štábu mesta primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Hlavný kontrolór Pavol Gallo upozornil mestské časti, aby sa pripravili na znížený objem financií z rozpočtu mesta

Hlavný kontrolór Pavol Gallo upozornil, že s avizovaným výpadkom podielových daní pre mesto Košice je potrebné, aby predstavitelia mestských častí počítali s tým, že úmerne tomu by aj im mali byť znížené finančné príspevky z rozpočtu mesta.

Takisto zdôraznil, že ak by sa znižovali financie na prevádzku škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, rovnako musí mesto postupovať aj pri neštátnych a cirkevných zriaďovateľoch.

V súčasnosti je ohrozených až 20 percent príjmov, o dva mesiace môže dôjsť cash

Vedúca ekonomického oddelenia magistrátu mesta Marta Kažimírová nevylúčila, že v súčasnosti je ohrozených až 20 percent predpokladaných príjmov mesta, ktoré mali tento rok dosiahnuť 225 miliónov eur. Informovala, že síce bude potrebné viazať časť výdavkov mesta, no takto predpokladá úsporu len cca 12 miliónov eur pri bežných výdavkoch. 

„Ak sa nepodniknú okamžité opatrenia smerujúce k obmedzeniu výdavkov, mesto môže mať už o dva mesiace problém s hotovosťou na svojich účtoch,“ povedala.   

Jednou možností na zmiernenie súčasnej situácie by mohlo byť, ak by samosprávy s vládou spoločne vyvinuli iniciatívu a zabojovali o peniaze z niektorých eurofondových programov, ktoré by mohli ísť na iný účel ako bolo pôvodne určené.

Finančné oddelenie magistrátu už zároveň oslovilo banky aké podmienky a úrokové sadzby by vedeli mestu ponúknuť v prípade, ak by v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch potrebovalo čerpať kontokorentný úver.

Prioritou budú investície do majetku v havarijnom alebo veľmi zlom technickom stave

Riaditeľ magistrátu mesta Marcel Čop avizoval prehodnotenie výdavkovej časti rozpočtu s tým, že prioritou budú investície do majetku mesta, ktorý je v havarijnom, resp. vo veľmi zlom technickom stave. Ďalšie investície budú musieť s veľkou pravdepodobnosťou počkať na finančne prajnejšie obdobie.

Mesto už predbežne kontaktovalo aj banky, ktoré poskytli úvery v uplynulých rokoch, so žiadosťou o možnosť odkladu splátok. Banky reagovali ústretovo a sú pripravené mestu v tejto veci vyhovieť a odložiť splátky istiny na cca 6-9 mesiacov podľa požiadavky mesta. Ich podmienkou je, že úroky z úveru bude mesto aj naďalej splácať.

Po dvoch listoch Pellegrinimu odišiel v stredu aj list jeho nástupcovi Matovičovi

Primátor mesta Jaroslav Polaček zaslal ešte 1. apríla list premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) so žiadosťou o odpustenie zostatku dlhu vo výške 15,2-milióna eur, ktorý vznikol ešte v ére vtedajšieho primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Podobný list zaslal primátor aj koncom uplynulého roka ako aj začiatkom tohto roka expremiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), no ani na jeden z listov nedostal od bývalého predsedu vlády odpoveď.

Budúci týždeň chce mesto poslať ďalší list na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR so žiadosťou o odpustenie alebo aspoň odklad druhej splátky pokuty vo výške 2,81 milióna eur. Tú mesto Košice musí vrátiť za pochybenia predchádzajúceho vedenia mesta na čele s Richardom Rašim pri projekte EHMK – Kasárne Kulturpark v rokoch 2012 - 2013. Prvú splátku v rovnakej výške už mesto zaslalo na účet ministerstva ako riadiaceho orgánu pre eurofondy minulý rok.

Šéfovia majú predložiť návrh úsporných opatrení 

Finančný krízový štáb mesta dnes aj za účasti predsedu finančnej komisie mestského zastupiteľstva Petra Hubu (Za ľudí, klub Fungujúce Košice) prijal úlohu pre vedúcich zamestnancov magistrátu mesta, aby do budúceho utorka predložili návrh opatrení na zníženie výdavkov vo svojich rozpočtových kapitolách. Rovnako majú postupovať aj šéfovia mestských podnikov a ďalších inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Aj na základe toho a ďalších spresnených prognóz vývoja slovenskej ekonomiky potom mesto oznámi v najbližšej dobe návrh konkrétnych opatrení na zabezpečenie ďalšieho chodu mesta v súčasnej mimoriadnej situácii. O niektorých z nich bude informovať už budúcu stredu, keď sa bude konať ďalší Finančný krízový štáb mesta Košice.