Prejsť na obsah

Košiciam neschválili nenávratný finančný príspevok na revitalizáciu Mlynského náhonu

Mestu Košice bolo včera doručené Rozhodnutie Riadiaceho orgánu (RO) - Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP) o neschválení žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) na projekt: Revitalizácia Mlynského náhonu v Košiciach. Riadiaci orgán skonštatoval, že žiadosť mesta Košice splnila všetky podmienky stanovené vo výzve pre možnosť získania NFP, avšak bolo predložené také množstvo žiadostí, že výškou požadovaných financií presahovali výšku disponibilných finančných prostriedkov, určených vo výzve na čerpanie. 

Projekt revitalizácie Mlynského náhonu v Košiciach dosiahol nižšie bodové hodnotenie, pretože hodnotenie bolo zamerané prioritne na riešenie zelenej infraštruktúry. Projekt mesta zahŕňal aj ďalšie úpravy súvisiace so zlepšením života pre obyvateľov, vrátane riešenia úpravy vodného toku. Zámerom projektu bolo komplexné riešenie danej lokality, čo bolo podľa hodnotiteľov prínosom pre zvýšenie ekologickej stability a biodiverzity len v rámci dotknutej lokality v sídle, nie v celom území. 

Cieľom projektu bolo vytvoriť z existujúceho vodného toku plnohodnotný mestský prvok. V letnom období mala byť z Mlynského náhonu v Košiciach vytvorená vodná plocha ako významný prvok, zvyšujúci kvalitu mikroklímy prostredia. V zimnom období mali byť na hladine náhonu vytvorené úseky pre zamŕzanie, s prípadnou možnosťou využívania zamrznutej vody ako ľadovej plochy na verejné korčuľovanie. Zámerom riešenia sadových úprav v projekte bolo funkčné, estetické a kompozičné dotvorenie riešeného priestoru v nadväznosti na riešené plochy a celé otvorené priestranstvo. 

Návrh počítal s výsadbou krovinatých a trvalkových záhonov (odpočinkové plochy a plochy so športovo-rekreačnou funkciou), ďalej s výsadbou listnatých a ihličnatých stromov. V projekte boli navrhnuté pešie komunikácie, mobiliár, workout a fitness prvky, ako aj modernizácia bezpečnostného zábradlia a osvetlenia. Navrhnutý bol aj koridor trasy cyklochodníka, prebratý zo Stratégie dopravy a dopravných stavieb mesta Košice. Projektová dokumentácia riešila komplex opatrení, vedúcich k vytvoreniu plnohodnotného mestotvorného prvku a zároveň k zvýšeniu kvality vody a životného prostredia okolia Mlynského náhonu v Košiciach.