Prejsť na obsah

Košická minisezóna v Toulouse

Kandidáti na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice a Toulouse v zastúpení primátora Františka Knapíka a námestníčky primátora mesta Toulouse pre kultúru Vincentelly de Comarmond tento týždeň v historickej radnici podpísali dohodu o vzájomnej kultúrnej spolupráci do roku 2013. Predmetom spolupráce je vytvorenie siete kontaktov medzi kultúrnymi subjektmi v Toulouse a v Košiciach. Táto dohoda zaväzuje obe mestá spolupracovať počas celej doby príprav kandidatúry až po rok 2013. Košice už majú podpísanú dohodu o spolupráci v projekte EHMK aj s jedným z ďalších francúzskych kandidátov mestom Lyon.

Po podpise sa uskutočnilo rokovanie zástupcov košických kultúrnych inštitúcií so zástupcami francúzskej delegácie. „Spoločným projektom bude prezentácia mesta v Toulouse. Zaujímavým projektom je aj pozvanie francúzskych umelcov do Košíc, ktorí by mali umelecky dotvoriť jeden z bodov okraja – výmenníkovú stanicu," povedal krátko po podpise primátor mesta Košice František Knapík.
„Očakávam, že na dnešnom rokovaní zadefinujeme presný žáner alebo profil umelca, ktorého vyšleme na základe košickej objednávky. Myslím si, že okrem výmenníkovej stanice, ktorú na svoj obraz zariadi toulousky umelec, sa už čoskoro uskutoční ďalší výmenný projekt pouličného divadla, pretože v tom sme silný," doplnila viceprimátorka Toulouse.
Cieľom projektu je podľa vedúceho kandidatúry Košíc Mareka Kolárčika okrem iného dostať príspevky mesta pre kultúru do roku 2023 na úroveň troch percent zo súčasného jeden a pol percenta z mestského rozpočtu. „U nás je situácia úplne odlišná. Francúzske mestá ročne prispievajú na kultúru 15 percentami zo svojho rozpočtu a sú zriaďovateľmi viacerých kultúrnych inštitúcií v meste," objasnila Vincentella de Comarmond.
Medzi spoločnými slovensko-francúzskymi podujatiami sa nachádza napríklad aj minifestival košickej kultúry na brehu rieky Garonne, kultúrne podujatie v jednej z jaskýň košického regiónu, pouličné divadlo, či organový festival.

V roku 2013 bude niesť jedno francúzske a jedno slovenské mesto titul EHMK. V prvom výberovom kole uspeli štyri slovenské mestá, a to Košice, Prešov, Martin a Nitra. Vo Francúzsku to zasa boli mestá Bordeaux, Lyon, Marseille a Toulouse.

Mesto Košice vypracovalo program INTERFACE, ktorý má za cieľ vytvoriť prostredie, v ktorom ľudia vedú intenzívny kreatívny rozhovor s inšpiratívnym, inovatívnym výsledkom. Prostredie, ktoré nerozoznáva delenie na tvorcov a divákov, v ktorom sa všetci účastníci bez rozdielu
stávajú aktívnymi prvkami INTERFACEu. INTERFACE je zároveň vzdelávajúcim prostredím, ktoré môže naučiť komunikovať všetky skupiny občanov medzi sebou navzájom, s mestom, krajom a celou Európou. INTERFACE je tiež kreatívne prostredie, v ktorom tradícia komunikuje s novými a inovatívnymi formami. Kultúra tu nie je uzatvorená do kamenných budov, ale nachádza sa všade tam, kde je jej užívateľ, jej tvorca. INTERFACE spája okraj so stredom. Projekt má ambíciu priniesť okrajové do centra diania, stať sa prostredím pre stretávanie. Kultúra sa v ňom stáva nástrojom prepojenia, porozumenia a rozvoja. INTERFACE sa stretnutím užívateľov v ňom samotnom mení a tým mení aj svojich užívateľov.

Mesto Toulouse pripravilo projekt s názvom Toulouse, Európa ciest. Jeho cieľom je pretvoriť mesto a okolitý región na poli umeleckom, spoločenskom i občianskom a navrhnúť tak obyvateľom nový model rozvoja. Toulouse 2013 je zámerom politickým i občianskym, pretože podporuje prepojenie umenia a spoločnosti. Kultúra je kľúčovým bodom v posilňovaní sociálnej súdržnosti, a preto tento projekt necháva voľné ruky tvorivým subjektom, aby svojmu okoliu dali nový ráz. Do tohto dialógu sa môže zapojiť každý, kto má chuť zamýšľať sa a diskutovať o možnostiach spoločného priestoru.

Zdroj: Z. Lehotská, EHMK