Prejsť na obsah

Košická Optima – dokončenie II. etapy sa blíži

Slávnostná inštalácia finálnych častí skeletu hrubej stavby objektu košickej Optimy prebehla v utorok 15. apríla. Stavebné práce na rozšírení obchodného centra Optima pokročili do ďalšej fázy. Priamo na mieste realizácie stavby sa zišli zástupcovia investora - spoločnosti Manhattan Real Estate Management Sk, s. r. o. (MREM SK), slovenského zastúpenia realitnej a investičnej skupiny Meinl European Land (MEL), Metrostavu, primátor mesta F. Knapík, hlavný architekt mesta M. Drahovský a ďalší hostia, aby sa zúčastnili na slávnostnom osadení posledného stĺpu prefabrikovanej časti skeletu novej budovy.

Práce na projekte košického nákupného a zábavného centra Optima II odštartovali v polovici novembra 2007. Súčasných 32 400 m² plôch na prenájom sa po dostavbe objektu rozrastie o ďalších 16 300 m². Počet parkovacích miest v okolí Optimy stúpne o 600. Investor prisľúbil, že vybetónovanú plochu nahradí dostatočným množstvom stromov a krovín v okolí stavby. Škoda, že sa v projekte neuvažovalo aj o podzemnom parkovaní, čím by sa predišlo zbytočnému rozširovaniu betónových plôch, ktoré najmä v lete zvyšujú teplotu ovzdušia.
Dokončením II. etapy Optimy vznikne v Košiciach najväčšie slovenské nákupné centrum na východ od Bratislavy. Súčasťou projektu je aj susediaci obchodný dom nábytkárskeho reťazca Kika.

V súčasnosti sú dokončené hrubé terénne úpravy založenia objektu, pokračujú práce na dokončení parkoviska a dopravnom napojení celého projektu. Cieľom je vyriešenie dopravnej cirkulácie v objekte, ako i zabezpečenie dopravných vstupov a výstupov, ktoré umožnia zákazníkom komfortný prístup k pohodlnému nakupovaniu. Podľa výkonného riaditeľa pre development spoločnosti MREM SK Mariána Sekulu v súčasnosti nefinišujú len práce na skelete. „Napredujú aj práce na strešnom a obvodovom plášti a na dizajne interiéru vrátane povrchových úprav. Veľký dôraz sme kládli tiež na architektonické spracovanie a pre zákazníka veľmi dôležité atribúty moderného nákupného centra – vzdušnosť, svetlosť a ľahkú orientáciu v interiéri."

Na prvom poschodí novej budovy nákupného centra sa nachádza spojovacia časť s existujúcou obchodnou pasážou a priestory pre menšie prevádzky značkových obchodov. Zároveň tu zákazníci nájdu unikátne presklené átrium, ktoré sa stane nielen hlavným uzlom novej časti nákupnej galérie, ale ponúkne aj zázemie pre reštaurácie a prevádzky rýchleho občerstvenia. Na prízemí dvojpodlažného objektu budú v prevažnej väčšine jednotky určené pre významných nájomcov z oblasti značkovej módy.
Oldrich Špurek, výkonný riaditeľ českého a slovenského zastúpenia MEL, predstavuje rozšírenú Optimu ako moderné nákupné centrum s rôznymi možnosťami v oblasti nákupov a zábavy pre celú rodinu. „Najväčší mimo bratislavský nákupný komplex bude moderným obchodným centrom pre moderné mesto, výrazne orientovaným na módu a módne značky. Do Optimy prinášame značky ako napr. H&M, C&A, Camaieu a ďalšie. Zároveň otvoríme v spolupráci so slovenským prevádzkovateľom najväčšie multikino v regióne."

Zmienené kino bude jedným z najväčších lákadiel košickej Optimy. Svojim rozsahom a technickým vybavením bude totiž v poradí 9. multikino spoločnosti CINEMAX, a. s., úplne unikátne a celkom určite najväčšie na východnom Slovensku. Na filmových priaznivcov čaká ponuka filmových noviniek spolu s viac než 1 400 pohodlnými sedadlami v siedmich klimatizovaných sálach. Filmy budú premietané na veľkých plátnach s použitím modernej obrazovej a zvukovej technológie.

Rozšírenie obchodného centra privítal aj primátor mesta F. Knapík. „Prílev nových investorov do mesta je evidentný a v tomto roku očakávame doposiaľ najväčší stavebný boom, ktorý predpokladá ukončenie rekonštrukciu minimálne dvoch hotelov a započatie výstavby ďalších administratívnych a hotelových budov i obytných súborov," povedal primátor.

Rozšírená Optima bude otvorená koncom roka 2008.

Zdroj: OC OPTIMA