Prejsť na obsah

Košická ZOO dnes privítala štvrťmiliónteho návštevníka

Košičan Peter Šmiriak s manželkou, synom a ich psíkom - bostonským teriérom Rockym sa dnes popoludní stali jubilejnými štvrťmiliónovými návštevníkmi košickej ZOO v Kavečanoch. Métu 250 000 návštevníkov prekonala ZOO len po druhýkrát v histórii, predtým sa tak stalo ešte v roku 2019.  

Pri vstupe ich slávnostne privítali primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) a riaditeľ zoo Erich Kočner, ktorí k blahoželaniu pripojili aj darčekový kôš a tašku s upomienkovými predmetmi. Primátor rodine poďakoval za pravidelné návštevy a ocenil ich podporu formou vstupného. 

Šmirjakovci prezradili, že v tomto roku prišli do zoo druhý raz. „Do našej zoo chodíme radi, lebo sa nám tu páčia veľké výbehy, zvieratá všeobecne a napokon aj úžasné výhľady, keď vyšliapeme až do hornej časti,“ povedal otec rodiny Peter.

Môžu sa pochváliť mnohými chovateľskými úspechmi

V roku 2022 ponúkla košická ZOO návštevníkom niekoľko zaujímavostí. Zo zoologického hľadiska k nim jednoznačne patrili prvoodchovy. Plameniaky červené a ružové sa v košickej zoo vyliahli prvý raz od roku 2014, keď ich začala chovať. K chovateľským úspechom patrí prvý potomok v skupine afrických opíc – mačiakov husárskych.

V Košiciach sa narodil  po 42 rokoch ako druhý odchov na Slovensku. Mimoriadne cenné sú odchovy dvoch mláďat kozorožcov sibírskych, ktoré nájdete na Slovensku len v Košiciach. Unikátnym odchovom sú mláďatá bažantov pestrých, ktoré sú považované v prírode za vyhubený druh.

Chovateľov potešilo aj deväť veľhadovcov kubánskych a korytnačka leopardia, ktorá tu bola premiérovo odchovaná. 

„Mimoriadne si ceníme dve mláďatá pakoňov pásavých. Naše reprodukčné stádo patrí k dvom medzi českými a slovenskými zoo. Nemôžem nespomenúť mláďa u antilop losích – druhej najväčšej  antilopy sveta. Prírastkami nás potešili aj vodárky červené  a antilopky  jeleňovité, ktoré pochádzajú z Indie. Napokon to bolo šesť  mláďat tučniakov jednopásych a jedno mláďa kamzíka alpského. Naša zoo je jediná, ktorá koordinuje európsky chov oboch druhov,“ zdôraznil riaditeľ Erich Kočner. 

V súčasnosti chovajú takmer 1400 zvierat

Novinkami končiaceho sa roku  boli aj tri druhy  dravcov. Sú to karakara pásikavá, pôvodom z Južnej Ameriky, orliak bielohlavý známy  ako národný symbol USA. Tretím je príslušník slovenskej avifauny – náš najväčší dravec – orol skalný. K výpočtu zaujímavostí zaručene patria nové expozičné voliéry a pred ukončením je chovné zariadenie pre oceloty stromové. Košická zoo chová v súčasnosti takmer 300 druhov zvierat v celkovom počte takmer 1400 kusov.