Prejsť na obsah

Košická ZOO má vážne finančné problémy, mesto jej poslalo 30 000 eur na prežitie

Košická Zoologická záhrada (ZOO) je kvôli pandémii nového koronavírusu už sedem týždňov zatvorená. Nulové tržby od návštevníkov sa prejavili aj na jej zhoršenej finančnej situácii. Medziročný výpadok tržieb za prvý štvrťrok 2021 predstavuje sumu 31 000 eur.

Zlepšenie je zatiaľ v nedohľadne, keďže aj napriek miernemu zlepšeniu epidemiologickej situácie zostáva termín otvorenia zoologických záhrad na Slovensku otázny. Keďže hrozilo, že nebude dostatok financií na nákup krmiva pre zvieratká, vedenie mesta Košice poslalo tento týždeň do ZOO dodatočných 30 000 eur na zabezpečenie prevádzky. Mesto ročne prispieva na chod zoologickej záhrady sumou 1,5 milióna eur, ďalšie finančné prostriedky idú z rozpočtu na investície.

Polaček: Pomáhame v ťažkých časoch

„ZOO je pýchou nášho mesta a závidia nám ju všade vo svete. Má obrovský potenciál a je naozaj výnimočná. Bola našou povinnosťou jej pomôcť v týchto ťažkých časoch. Robíme všetko pre to, aby mohla naďalej dôstojne fungovať. Snažíme sa aj s riaditeľom ZOO presvedčiť štátne orgány, že pri zachovaní hygienických opatrení by pre návštevníkov mohol fungovať aspoň vonkajší areál. Verím, že sa nám to podarí, aby ZOO mohla opätovne privítať svojich návštevníkov a prinášať im jedinečné zážitky,“ myslí si primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Riaditeľa ZOO Ericha Kočnera v uplynulých dňoch potešil obrovský chovateľský úspech, keď ich anakonda paraguajská porodila jedenásť mláďat. Naďalej ho však trápi, že nielen ich najnovšie prírastky zostávajú pred zrakmi návštevníkov ukryté. Pripomína, že ich denné prevádzkové náklady sa pohybujú okolo 6 500 eur.

Kvôli pandémii museli od začiatku roka zrušiť obľúbený prímestský tábor pre deti počas jarných prázdnin, vzdelávacie programy pre školy a zastaviť prevádzku reštaurácie. V prípade, ak ZOO zostane aj tento mesiac zatvorená, očakáva ďalší výpadok na tržbách vo výške až 50 000 eur. Mrzí ho, že štát nepripravil pre zoologické záhrady na Slovensku systémové riešenie z dôvodu, že nemôžu otvoriť svoje brány návštevníkom. 

Kočnera mrzí prístup štátu, víta pomoc mesta

„V susednom Česku už štát zohľadnil potrebu refundácie časti strát vo výnosoch ako aj príspevkov na náklady spojené s chovom vzácnych zvierat, u nás je žiaľ diametrálne odlišná situácia. Niekoľko desiatok návštevníkov počas pracovných dní, resp. stoviek počas víkendov, nepredstavuje pri dodržiavaní hygienických opatrení a uzavretých pavilónoch o nič väčšie riziko ako účasť na bohoslužbách vo vonkajších priestoroch. Chceme opätovne rokovať o všetkom, čo sa týka našej prevádzky a verím, že to prinesie výsledok. Živé organizmy v zoologických záhradách jednoducho nie je možné vypnúť podobne ako napr. reštaurácie či ďalšie prevádzky. Našťastie, košická ZOO má dobrého zriaďovateľa. Mesto nám zatiaľ vždy pomohlo, keď sme to potrebovali," tvrdí.

O pomoc prosia aj návštevníkov, ponúkajú im permanentky

Každým ďalším dňom bez návštevníkov má košická ZOO hlbšie do vrecka. Hrozí pozastavenie akýchkoľvek rozvojových aktivít a boj o prežitie. Preto sa obracajú s výzvou o pomoc na všetkých, ktorým nie je najväčšia zoologická záhrada v strednej Európe ľahostajná. Verejnosť môže podporiť ZOO kúpou zvýhodnených permanentiek.  Tá zahŕňa desať vstupov a záujemcovia si ju môžu zakúpiť dovtedy, pokiaľ bude ZOO zatvorená.

Platiť bude jeden rok od zakúpenia, ku ktorým sa pridá taký počet dní, keď bola ZOO zatvorená. V ťažkých časoch koronakrízy môžu pomôcť prevádzke ZOO aj adopcie zvierat, ktorými občania finančne prispievajú na kŕmenie a chov. Pripravujú tiež víkendové stravenky pre zvieratá. Verejnosť môže ZOO pomôcť aj poukázaním 2 % zo svojich daní či finančným príspevkom prostredníctvom novozaloženého združenia Natura ZOO Cassovia. Viac informácií je možné nájsť na www.zookosice.sk