Prejsť na obsah

Košická ZOO pod staronovým vedením

Od začiatku novembra sa vedenia v košickej ZOO ujal doterajší poverený riaditeľ Štefan Kollár, ktorý uspel vo výberovom konaní a jeho menovanie odobrilo aj košické októbrové mestské zastupiteľstvo.
Za priority vo funkcii považuje Š. Kollár prestavbu doterajších chovných priestorov a vybudovanie nových areálov v rámci finančných možností zoo. "Tak isto je prioritou zabezpečiť ľuďom, ktorí pracujú v zoo, dôstojné podmienky a pre návštevníkov vytvoriť taký priestor, aby sa cítili spokojní a hlavne deti aby boli unavené, keď budú odchádzať domov. Nakoniec je to vlastne o tom, aby sme sa dostali do povedomia európskych zoo a Európy a chceme s celým kolektívom prispieť mestu Košice k titulu Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013," povedal Š. Kollár.
Košická zoo má rozlohu 288 hektárov a chovajú v nej približne 1000 kusov 149 druhov zvierat, najmä európskej a ázijskej fauny. Expozičná časť má 48 hektárov a budú ju rozširovať.
Kollár odmietol názory anonymných pisateľov, ktorí sa v poslednom čase sťažovali na stav v zoo a poukazovali okrem iného na vychudnuté zvieratá. "My máme opačný problém, napríklad ako stiahnuť tučnotu z levov, pretože majú malý priestor a nedokážu zužitkovať výživový potenciál. Našim neprajníkom pripomínam, že my nechováme zvieratá na produkciu, ale na vizáž a expozíciu," dodal Š. Kollár.

Zdroj: TASR