Prejsť na obsah

Košické fórum v premiére

Témou prvého košického fóra bola kandidatúra mesta Košice na titul Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) pre rok 2013. Vzhľadom na to, že Košice postúpili do druhého kola tejto prestížnej súťaže, niesla sa celá diskusia v aktuálnom duchu a tvorivej atmosfére. O projekte hovorili a na otázky občanov odpovedali primátor mesta Košice Ing. František Knapík, riaditeľ ŠD Košice Mgr. Peter Himič, riaditeľ ŠF Košice Mgr. art. Július Klein a umelecký dramaturg projektu EHMK Roman Sorger. Primátor vo svojom úvodnom vstupe charakterizoval hlavné črty projektu, košické ambície v ňom a spoločne s kolegami v diskusii vyzdvihol možnosť diskutovať o projekte priamo a bezprostredne, na otvorenom občianskom fóre. Účastníci dialógu sa už v úvode zhodli v názore, že dobrá informovanosť a komunikácia s občanmi o veciach súvisiacich so súťažou EHMK, môže napomôcť úspechu mesta Košice v projekte. Za veľkú výzvu označili predovšetkým aktiváciu a mobilizáciu občanov v prospech súťaže, na jej charaktere a podobe, ako aj možnosť poskytnúť verejnosti široký priestor pre angažovanosť na poli kultúry.

Otázky, ale i poznámky a komentáre diskutujúcich občanov naznačili, že informovanosť o projekte nie je dostatočná, zaznela i kritika súčasného stavu niektorých objektov v meste, ale aj čistoty, úrovne dopravy a možností parkovania. Hovorilo sa aj o nekultúrnosti v správaní a medziľudských vzťahoch, silných a slabých stránkach mesta, či trvalej udržateľnosti projektu, teda pokračovania Košíc ako európskej metropoly kultúry aj po roku 2013. Okrem komentárov a pripomienok však dialóg priniesol aj nové témy, nápady a návrhy občanov, ktoré by sa mohli odraziť v práci projektového tímu EHMK, najmä vo vzťahu širšieho zapojenia verejnosti do jednotlivých programov.

Poslaním Košického fóra /KF/, ako stáleho inštitútu – diskusného fóra košickej samosprávy je predovšetkým kultivácia občianskej spoločnosti – komunity občanov mesta Košice. Jeho cieľom je zvyšovať informovanosť verejnosti, ale tiež prestíž mesta a posilňovanie jeho postavenia v regionálnom, aj cezhraničnom kontexte. KF je dobrou príležitosťou pre širšiu spoločenskú komunikáciu a udržiavanie konsenzu medzi občanmi a ich volenými predstaviteľmi. Bude tiež tribúnou názorových konfrontácií a prezentácie osobností spoločenského a politického života mesta i regiónu.

Dialóg (verejná diskusia) zostáva aj v podmienkach rozvoja informačných technológií základným nástrojom posilňovania demokracie v globálnych aj lokálnych podmienkach. V podmienkach samosprávy ako umenie viesť rozhovor, učí myslieť globálne a konať lokálne. Diskusia vedená bezprostredne, v tvorivej atmosfére, zvyšuje informovanosť verejnosti, posilňuje pocit občianskej spolupatričnosti, umožňuje aktívnejšiu účasť občanov na správe vecí verejných, ako aj efektívnejšiu kontrolu sľubov volených predstaviteľov. Stály dialóg miestnych predstaviteľov, osobností spoločenského života, politikov na komunálnej i regionálnej úrovni stimuluje občianske aktivity, prehlbuje komunikačné schopnosti účastníkov diskusie a upevňuje pocit identity obyvateľov mesta i regiónu. Dialóg vedený na verejnom diskusnom fóre zostáva významnou súčasťou a indikátorom občianskej vyspelosti a kultúrnej vyspelosti. Významovo vychádza z latinského slova cultura, čo znamená „starať sa" o to, čoho som súčasťou, o svet, ktorý obývam, do ktorého patrím, o domov v ktorom žijem a znamená tiež „kultivovať" – teda niesť vyššiu zodpovednosť za vlastné konanie.