Prejsť na obsah

Košické mestské firmy sú najtransparentnejšie na Slovensku

Mestským lesom Košice patrí v rebríčku Transparency international primát najtransparentnejšej spoločnosti na Slovensku za rok 2019 spomedzi mestských firiem. So 75 percentami, resp. s „áčkovým“ ratingom zároveň obsadili 2. miesto v hodnotení stovky firiem v 100-percentnom verejnom vlastníctve.

Kým v predchádzajúcom rebríčku v roku 2015 obsadili Mestské lesy s „déčkovým“ ratingom a 32-percentnou transparentnosťou až celkovo 55. miesto, pod novým vedením zaznamenali najvyšší posun zo všetkých  hodnotených firiem. To potešilo aj ich nového riaditeľa Františka Beliho.

Mestské lesy sa posunuli v rebríčku o 53 miest

„Sme pozitívne prekvapení z tohto umiestnenia. Náš výrazný posun vpred o 53 miest je aj výsledkom opatrení, ktoré sme prijali po predchádzajúcom nepriaznivom hodnotení v roku 2015, keď sme boli až na 55. mieste. Stransparentnili sme okrem iného viaceré procesy, omnoho viac komunikujeme aj s občanmi a som rád, že sa dostavil pozitívny výsledok. Verím, že pri ďalšom rebríčku si udržíme súčasné výborné postavenie a ešte sa nám podarí zlepšiť aj naše celkové percentuálne hodnotenie,“ uviedol František Beli.

Transparency international vo svojom najnovšom rebríčku transparentnosti hodnotila 100 firiem. Z nich bolo 48 štátnych, 47 mestských (vrátane 14 vodárenských vlastnených viacerými mestami a obcami), 3 župné a 2 univerzitné spoločnosti. Tieto spoločnosti spolu ročne hospodária s takmer 10,5 miliardami eur, čo je suma, ktorá by sa dala prirovnať k dvom tretinám príjmov štátneho rozpočtu.

Rebríček celkovo meral 57 indikátorov rozdelených do šiestich oblastí, dáta pochádzajú predovšetkým z webových stránok firiem, ich výročných správ a účtovných závierok, z Centrálneho registra zmlúv, údajov na portáli Úradu pre verejné obstarávanie, ale aj z dotazníkov zasielaných v mene Transparency international a infožiadostí od bežných občanov.

Okrem Mestských lesov zaznamenali v rebríčku veľký progres aj ďalšie hodnotené mestské spoločnosti. Z trinásteho sa na 8. miesto posunul aj Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Jeho celkové hodnotenie stúplo o 10 percent a v kategórii mestských spoločností obsadil druhú priečku. Na desiatej priečke figuruje spoločnosť Tepelné hospodárstvo, ktorá sa oproti predchádzajúcemu hodnoteniu zlepšila o 19 percent, resp. o 24 miest. V hodnotení mestských spoločností obsadilo TEHO 3. miesto. O dvadsať priečok dopredu na 13. miesto sa posunul aj Bytový podnik mesta Košice (BPMK), ktorého celkové hodnotenie vzrástlo o 16 percent.

Primátor Polaček: Žiadne iné mesto na Slovensko nemá také transparentné podniky ako Košice

„Som veľmi rád, že naše mestské podniky obsadili prvé štyri miesta vo svojej kategórii a výrazne sa zlepšili aj v celkovom hodnotení spoločností. Žiadne iné mesto na Slovensku nemá svoje mestské podniky tak vysoko ako práve Košice. To len dokazuje, že sme nastúpili na správnu cestu nielen čo sa týka zlepšovania procesov v transparentnosti. Dúfam, že v aj ďalšom rebríčku budú naše mestské podniky také úspešné a vďaka práci ich manažmentov ešte vylepšia aj svoje celkové hodnotenie,“ dodal primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).