Prejsť na obsah

Košické NTC je hotové, otvorí sa 15. mája

Košické Národné tréningové centrum (NTC) pre tenis a bedminton získalo tento utorok právoplatné kolaudačné rozhodnutie a 15. mája sa slávnostne otvorí pre verejnosť. Na dnešnom záverečnom kontrolnom dni jeho výstavby to uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

„Dolaďujeme už len posledné drobnosti, aby sa tu už onedlho cítili príjemne všetci športovci a návštevníci NTC, keď si tu prídu športovať. Veľké pochvala patrí všetkým, ktorí sa zaslúžili o vznik a vybudovanie tohto úžasného športového stánku, do ktorého výslednej podoby sme zakomponovali aj požiadavky verejnosti. Každý tu urobil skvelú robotu, výsledkom je nádherné športovisko, ktoré bude slúžiť talentom z Košíc a východu ako aj rekreačným športovcom. Zároveň bude spolu s Košickou futbalovou arénou, Steel arénou a budúcim Národným olympijským centrom plaveckých športov súčasťou športovej infraštruktúry národného významu. Mimoriadne ma teší, že na podporu športu v meste sme za uplynulých 5 rokov získali 34,2 miliónov eur z externých zdrojov.“

Mesto prispelo troma miliónmi eur

Výstavba NTC trvala od júna 2022 do apríla 2024. Celkové investičné náklady na stavebné práce predstavovali 15,3 milióna eur bez DPH. Na financovaní sa 60 percentami podieľa ministerstvo financií SR a po 20 percent akcionári spoločnosti NTC Košice: Slovenský tenisový zväz (51%) a mesto Košice (49%). Mesto financovalo výstavbu vkladmi do základného imania spoločnosti v rokoch 2021 - 2024 v celkovej sume 2,94 milióna eur.

Základom projektu je 6 kurtová tenisová hala, v ktorej sa počíta s využitím spravidla 3 kurtov pre tenis a na zvyšných 3 kurtoch bude dočasne položených 14 bedmintonových povrchov. V pripojenej trojpodlažnej prevádzkovej budove budú na prvom podzemnom podlaží šatne, hygienické zariadenia a fyzioterapia, na prvom nadzemnom podlaží recepcia, kancelárie, reštaurácia a obchodný priestor. Na druhom nadzemnom podlaží vznikla prevádzka fitness centra so zázemím. Súčasťou areálu je aj 8 vonkajších antukových tenisových kurtov a detské ihrisko. Pre návštevníkov bude k dispozícii 85 parkovacích miest.

„Po niekoľkoročnej snahe nájsť optimálne riešenie pre tento projekt sme sa od pomyselnej zelenej lúky dostali až k novému NTC. Na svoje si tu prídu amatérski aj špičkoví hráči tenisu a bedmintonu, pre ktorých je k dispozícii najmodernejšia hala a špičkové vonkajšie antukované kurty vrátane zázemia, či posilňovne. Každý športovec alebo návštevník tu dostane kompletný servis a môže využiť aj ďalšie doplnkové služby súvisiace zo zdravým životným štýlom,“ skonštatoval člen predstavenstva NTC Košice a košický viceprimátor Marcel Gibóda (nezávislý).

Košické NTC po svojom otvorení bude slúžiť na prípravu talentovanej mládeže z východného Slovenska a zároveň ako športové centrum pre obyvateľov Košíc a blízkeho okolia s využitím pre tenis a bedminton. Fungovať by malo fungovať tak podobne ako Národné tenisové centrum v Bratislave. V ňom sa do 16.00 hod. pripravuje mládež, ktorú vo večerných hodinách vystrieda verejnosť. Predpokladá, že na pravidelnej báze by tu denne mohlo športovať od 300 do 500 osôb.

I. Moška: Vzniklo tu superšportovisko

„V spolupráci s mestom sa nám podarilo dokončiť dlho očakávaný projekt nielen zo strany košickej, ale aj celoslovenskej športovej verejnosti. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie je veľký medzník a už sa teším na jeho plnú prevádzku. Dnes som si prešiel všetci dvorce, či ďalšie vybavenie a mám z toho skvelý pocit. Sme na konci nášho snaženia a výsledok je úžasný. Verím, že všetci, čo NTC budú využívať, budú mať rovnaký názor ako ja. Želám si, aby nám tu vyrastali ďalšie talenty, pre ktorých sme vytvorili naozaj veľmi kvalitné podmienky na prípravu. Zároveň tu vzniklo superšportovisko nielen pre Košičanov pre ich každodenný pohyb,“ doplnil generálny sekretár STZ Igor Moška.