Prejsť na obsah

Košické školy nabehli na internetovú výučbu, kontrolujú sa aj domáce úlohy

„Milé deti, nezabudnite si skontrolovať včerajšie domáce úlohy. Pri niektorých som aj ja musela byť veľmi pozorná, aby som ich vypracovala správne. Neboli vôbec ľahké. Verím, že ste to zvládli. Viem, že ste šikovní. Ďakujem všetkým, čo mi poslali ukážky vypracovaných domácich úloh aj Vaše fotky pri práci. Držím Vám všetkým palce, verím, že to zvládneme a čoskoro sa stretneme v našej krásnej škole,“ takto sa začína dnešný mail jednej triednej učiteľky z košickej základnej školy svojim tretiakom, v ktorom ich chváli aj za doterajšiu trpezlivosť a disciplinovanosť.

Vyučujúci, rodičia a žiaci 34 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice si postupne zvykajú na to, že ich výchovno-vzdelávací proces sa zo školských lavíc presunul domov a za počítač.

V rámci preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu sa na väčšine košických škôl nevyučuje od piatku 13. marca, resp. niekde udelili riaditelia voľno už začiatkom uplynulého týždňa. Hoci školské lavice sú nateraz prázdne, vyučovanie z nich sa presunulo do domácich podmienok. Žiaci košických základných škôl sa vzdelávajú elektronicky prostredníctvom e-learningu a cez informačný portál edupage.org.

Viceprimátorka Gurbáľová: Som hrdá na prístup našich pedagógov k žiakom

Školy počas školského roka v ňom vedú evidenciu dochádzky, zadávajú do elektronickej triednej knihy učivo, domáce úlohy, testy, písomky. Rodič prostredníctvom tohto systému vidí známky, ospravedlňuje dieťa alebo vidí, kedy prišlo a odišlo zo školy. Aj preto nemajú školy ani v tejto mimoriadnej situácii problém s komunikáciou so žiakmi a rodičmi.

 „Učitelia momentálne zadávajú denne úlohy z jednotlivých predmetov podľa rozvrhu. Zo škôl máme každý deň spätnú väzbu o tom ako prebieha výučba. Som hrdá na prístup učiteľov, ktorí zadávajú svojom žiakom nielen tradičné domáce úlohy alebo väčšinou k tomu pripoja aj niečo naviac. Veľmi ma potešili aj milé slová, ktoré adresovali svojim žiakom, kde im vysvetlili, že je to len dočasné opatrenie a že sa tešia ako sa už onedlho stretnú. Viacerí ich aj povzbudili, že to všetci spoločne zvládnu a potom si novozískané vedomosti zopakujú. Naozaj som mala z toho veľmi dobrý pocit,“ hovorí viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová (KDH).

Aktuálne vyučovanie väčšinou prebieha prostredníctvom emailov od vyučujúcich vrátane zasielania rôznych učebných alebo testovacích materiálov. Školy sú veľmi kreatívne a komunikujú s deťmi aj prostredníctvom sociálnych sietí, k dispozícii je napr. aj živé vysielanie prostredníctvom facebookových stránok škôl. V prípade, že žiaci doma nemajú k dispozícii internet, vyučujúci ich kontaktujú telefonicky alebo cez SMS správy.

Ani učitelia nemajú doma čas na nudu

Učitelia pracujú prevažne z domu, pripravujú učebné materiály, pracovné listy, prezentácie, cvičenia, testy, vyhľadávajú náučné web stránky, komunikujú so žiakmi a rodičmi ale aj s kolegami a riaditeľmi škôl. Spolu si vymieňajú aj zaujímavé odkazy na webové stránky, kontrolujú domáce úlohy a informujú svojich žiakov aj o termínoch vysielania v televízii.

Vynašli sa aj na základné umelecké školy. Jedna z nich napr. odporučila učiteľom, aby sa spojili s rodičmi a prekonzultovali nácvik skladieb cez rôzne komunikačné aplikácie. Žiaci nahrávky potom posielajú svojim vyučujúcim a tí ich môžu dať spätnú väzbu a navrhnúť, na čo si majú dať pozor a čo musia zahrať iným spôsobom.

„Informácie sa dajú získať aj prostredníctvom sociálnych sietí cez jednotlivé skupiny, ktoré si vytvorili triedni učitelia so svojimi triedami. Aj riaditelia škôl pravidelne komunikujú a zadávajú úlohy vedúcim metodických orgánov a tí potom ďalej učiteľom. Musím pochváliť aj riaditeľov našich škôl, veľmi sa snažia a aj vďaka nim prebieha vzdelávací proces v týchto doteraz nepoznaných formách na veľmi dobrej úrovni,“ tvrdí viceprimátorka. 

Prijímačky na stredné školy sa posunuli, zápisy a testovanie zatiaľ nie

Oddelenie školstva magistrátu mesta Košice každý deň monitoruje situáciu na školách a komunikuje s riaditeľmi prostredníctvom emailov alebo telefonicky. Pravidelne sleduje aj web stránku ministerstva školstva a v prípade potreby posúva informácie ďalej na školy. Ministerstvo zatiaľ rozhodlo len o presune prijímacích skúšok na stredné školy, iné termíny zatiaľ nemenili.

 „Na základe tohto usmernenia sa termín prijímačiek, pokiaľ sa nerozhodne inak, presúva na obdobie od 30. marca 2020 do 30. apríla 2020. Čo sa testovania žiakov 9. ročníkov základných škôl alebo zápisov na základné školy, ich pôvodné termíny doteraz neboli presunuté. Samozrejme uvidíme ako sa bude situácia vyvíjať ďalej. Sledujeme aktuálne informácie a keď sa niečo zmení, budeme o tom informovať žiakov a rodičov v našom meste,“ dodala vedúca oddelenia školstva košického magistrátu Beáta Lopušniaková. 

 

Zaujímavé web stránky pre školákov a ich rodičov:

https://www.youtube.com/watch?v=2svYWhS9Cfw&feature=youtu.be&utm_source=sendinblue&utm_campaign=korona_akce_tden_1__PO&utm_medium=emai

https://www.sdetmi.com/podujatia/detail/63471/online-portaly-zdarma-pre-skolakov-pocas-koronavirusu

https://www.zborovna.sk/novinky/index.php

https://www.bezkriedy.sk/metodici.php

https://www.datakabinet.sk/sk/Home.html

www.kozmix.sk

 

1. stupeň ZŠ:

https://www.taktik.sk/ 

www.gramar.in

www.aaskola.sk

www.zborovna.sk

www.veselerozpravky.sk

www.wocabee.app

https://elt.oup.com/student/oxfordexplorers/?cc=sk&selLanguage=sk

https://www.oxfordlearnersbookshelf.com/

www.bridge-online.cz  

www.agendaweb.org

 

2. stupeň ZŠ:

www.taktik.sk

www.planetavedomosti.sk

http://www.slovencina.vselico.com/index.html

http://www.slovencina.vselico.com/cvicenia/index.html

https://www.gymmoldava.sk/ICV/SJL/indexICV.php

https://oskole.detiamy.sk/

https://zmudri.sk/p/vsetky-kurzy

https://www.upn.gov.sk/ 

 

Cudzie jazyky:

https://aprenderespanol.org/

https://www.education.vic.gov.au/languagesonline/spanish/Spanish.htm

http://www.juntadeandalucia.es/educacion/permanente/materiales/auladeespanol/temas/salir.htm

https://www.britishcouncil.org/school-resources 

www.agendaweb.org 

www.onestopenglish.com

www.bbc.co.uk/learningenglish/english/

 

ZUŠ - Linky na stiahnutie nôt: 

https://sheets-piano.ru/wp-content/uploads/2012/02/?fbclid=IwAR2e-lZZeKWDDI3bFyXfKKa_a8Cn0nuNAKwgmYy2bSmjK6Jid01KpWcabeI 

https://sheets-piano.ru/wp-content/uploads/2012/ 

https://sheets-piano.ru/wp-content/uploads/2012/08/I.-Bril-Jazz-Pieces-2.pdf