Prejsť na obsah

Košické slávnosti vína 2008 plné ocenení a dobrej nálady

Po prvý krát sa v Košiciach vyberali víťazi v skutočnej súťaži vínnych šampiónov zo štyroch zúčastnených krajín: Slovenska, Maďarska, Českej republiky a Ukrajiny. Východoslovenských producentov vín zastupovali firmy Regia TT s.r.o., Pivnica Orechová, Pivnica Tibava s.r.o., J.&J. Ostrožovič, Veľká Trňa, Geresi Pavol, Kráľovský Chlmec, Tokaj&CO s.r.o., Malá Tŕňa, Tokaj Macik Winery s.r.o., Malá Trňa. Český stav vinársky reprezentovali zástupcovia z Moravy – Nové Vinařství, a.s., Drnholec a Petr Skoupil , Vinařství Velké Bílovice. Maďarské zastúpenie bolo početné – v Košiciach sa predstavili vinári: Lengyel Otto, Lipták Lászlo, Palkó Norbert, Holloköi László, Bennárik János, patkó Csaba a Matkovics Lajos z Abaújszantó a veľmi úspešní egerskí vinári Simkú Zoltán, Tóth Tamás a Gál Lajos z Egeru. Vinársky cech zo Zakarpatskej Ukrajiny zastupoval Kovach Olexandr, z Koncova pri Užhorode.

Náročné posudzovanie červených, bielych i špeciálnych tokajských mokov sa odohrávalo vo Vínoteke Cabinet s.r.o., ktorá sa v tomto roku významnou mierou podieľala na organizácií košického festivalu vína. Desaťčlenná komisia, ktorá pracovala v dvoch skupinách, vyberala kandidátov na ocenenia v piatok 12. septembra až do neskorých večerných hodín. Cenu primátora mesta Košice, po predchádzajúcej prísnej selekcii odbornej poroty, si napokon z troch finálových značiek vybral sám primátor Ing. František Knapík. Zverejnenie víťazov, nositeľov zlatej medaily i titulu šampión sa naplánovalo na čas oficiálneho otvorenia Košických slávnosti vína, v sobotu 13. septembra, o 14, 00 hod. Ešte pred tým však špeciálny tím zberačov hrozna, zložený z členov Mestskej rady v Košiciach, vedený námestníkom primátora mesta Košice MUDr. Marekom Vargovčákom, vyrazil v ranných sobotňajších hodinách do mestečka Abaújszantó, v maďarskej tokajskej oblasti, na symbolické vinobranie. Košičania mierili na chotáre, kde sa v minulosti nachádzali tokajské vinice patriace mestu Košice. Na mieste ich privítal starosta Abaújszantó György Madár, ktorý košických zberačov vyzbrojil nevyhnutným náčiním (kliešte, vedrá) a posilnil terkelicou. Veľké strapce plné sladučkých bobúľ putovali potom špeciálnym transportom vrátane konského záprahu, pred Dolnú bránu v Košiciach. A keďže ani silný a ľadový košický vetrisko neodradil milovníkov vína od účasti na slávnostiach, všetko mohlo nerušene začať. Impozantný záprah v bielom koči priviezol na tribúnu primátora Fr. Knapíka s jeho hosťom G. Madárom, ktorí následne, za zvukov fanfár, Košické slávnosti vína 2008 otvorili. „Kde nieto vína, tam niet ani lásky," ozdobil primátor Košíc svoj otvárací prejav citátom z antického Euripida. Láska, to je aj porozumenie, priateľstvo, solidarita, všetko to čo prináša do ľudského života pokoj a pohodu. Víno, ak sa pije s mierou, dokáže vniesť do dialógu dobrú náladu, ktorá ľudí zbližuje bez ohľadu na všetky spoločenské, politické, kultúrne či sociálne rozdiely. Po pozdrave ktorý Košičanom tlmočil starosta Abaújszantó G. Madár, potom košický primátor vyhlásil výsledky súťaže o šampiónov Košických slávnosti vína.

Cenu primátora si odnieslo víno Macik Cúve Surlie, neskorý zber, polosladké, ročník 2007 od slovenského výrobcu tokajských vín Tokaj Macik Winery, s.r.o., Malá Tŕňa. V kategórii červených vín tichých zabodoval Egri Bikavér, ročník 2006, od výrobcu Lajosa Gala z mesta Eger. Toto víno získalo okrem zlatej medaily aj titul šampióna vo svojej kategórii. Zlatú medailu v tejto kategórii si na Moravu odnieslo aj víno Svätovavrinecké, neskorý zber, suché, ročník 2006 z vinárstva Petr Skoupil, Velké Bílovice, zastúpenie na Slovensku Platzer wein s.r.o., Žilina. Medzi bielymi tichými vínami sa najvyššie umiestnil Furmint - výber z hrozna, ročník 2006, od Tokaj & Co s.r.o. z Malej Tŕne. Okrem titulu šampión získalo toto víno aj zlatú medailu, podobne ako Muškát žltý, výber z hrozna, ročník 2007, od výrobcu J. & J. Ostrožoviča z Veľkej Trne. Cenu primátora v kategórii sladkých tokajských špeciálov si odniesol šesťputňový Tokaj Aszu, ročník 2006, od Zoltána Soltésza z Abaújszantó, rovnako tak zlatú medailu. V tejto unikátnej „tokajskej" kategórii si zlatú medailu Košických slávnosti vína odniesli vína Tokaj Cuvé 2006, slamové víno, od J.&J. Ostrožoviča a špeciál už ovenčený Cenou primátora Macik cuvé sur lie, 2007, neskorý zber, Tokaj macik Winery, Malá Trňa.

Košické slávnosti vína potom pokračovali v dobrej nálade a za početnej účasti milovníkov kráľovského nápoja až do neskorých večerných hodín, v podzemných priestoroch archeologického komplexu na Dolnej bráne, ako aj vonku na pódiu na Hlavnej ulici.