Prejsť na obsah

Košické slávnosti vína sa začali

Tretí ročník Košických slávností vína sa dnes začal slávnostným otvorením na Hlavnej ulici pri archeologickom komplexe Dolná brána. Primátor mesta František Knapík sa v úvode krátko prihovoril účastníkom i návštevníkom: „Dovoľte mi poďakovať sa všetkým vinárom, ktorí nás tento rok poctili svojou účasťou a vzdať hold všetkým tým, ktorí po tisícročia a generácie udržiavali, rozvíjali a zveľaďovali majstrovstvo a mystickú príťažlivosť tohto remesla. Tradícia pestovania vína patrí ku kultúrnemu dedičstvu našej civilizácie, téme vína sa venovali aj najlepší maliari, básnici, spisovatelia, sochári, motívy vína môžeme nájsť v architektúre či v divadelnom umení. Víno bolo pre umelcov inšpiráciou i objektom." František Knapík potom pozval všetkých prítomných na ochutnávku vín.

Súčasťou podujatia je aj súťaž o najlepšie víno Košických slávností vína 2009 v jednotlivých kategóriách a udelenie zvláštnej ceny primátora mesta Košice. Súťaž prebieha neverejne a vyhodnotená bude v sobotu 11. septembra o 15. hod. vo vínotéke Cabinet pri Miklušovej väznici. Počas Košických slávností vína je pripravený aj bohatý kultúrny program, ktorý napĺňajú najmä hudobné vystúpenia rôznych žánrov a ukážky tradičných remesiel, vrátane ukážky spracovania vína.

Ak máte chuť, príďte sa pozrieť na Košické slávnosti vína a ochutnať z vystavovaných odrôd kráľovského nápoja. Košické slávnosti vína sa končia v sobotu 11. septembra 2009 o 22.00 hod programom pri Dolnej bráne. Viac informácií nájdete tu: http://www.kosice.sk/article.php?id=6015