Prejsť na obsah

Košické Vianoce budú iné ako po minulé roky

Vianoce v centre Košíc sa budú musieť vzhľadom na súčasné epidemiologické opatrenia uskutočniť v značne oklieštenej forme. Vedenie mesta Košice o tom na spoločnom stretnutí informovala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach Zuzana Dietzová.

„Mrzí ma, že musím oznámiť takúto neradostnú správu. Žiaľ súčasná situácia si vyžaduje, aby sme sa správali zodpovedne a nestretávali sa na hromadných akciách. Aj ja by som bola radšej, ak by mohli byť v Košiciach tradičné Vianoce, no momentálne to nie je možné zabezpečiť. S vedením mesta Košice sme pravidelne komunikovali o všetkom, čo sa týka Vianoc a hľadali rôzne alternatívy. Je mi to ľúto, no v tejto situácii nevieme urobiť skoro nič takým spôsobom ako sme boli dlhé roky zvyknutí. Ak by sa v nasledujúcich týždňoch z centrálnej úrovne zmierňovali prijaté opatrenia, vieme si predstaviť, že by sme mohli povoliť aj niečo navyše. Momentálne sa to nezdá príliš pravdepodobné,“ uviedla Zuzana Dietzová.

Kvôli pandémii sa musí zrušiť takmer 60 pripravovaných kultúrnych podujatí

Koncom roka sa obyvatelia a návštevníci mesta mohli tešiť na obľúbené Košické rozprávkové Vianoce. Ich súčasťou boli napr. Vianočné trhy, kultúrne programy na hlavnom pódiu pred Immaculatou, Betlehem a Adventné programy pri Dolnej bráne, Vianočný koncerty, či Silvestrovské programy pre deti a dospelých. Mesto malo na tento rok k Vianociam predpripravených takmer 60 hlavných i sprievodných podujatí s takmer tisíckou účinkujúcich. Bolo oslovených aj viacero našich a zahraničných umelcov, avšak tieto rokovania museli byť pozastavené kvôli v súčasnosti platným epidemiologickým opatreniam.  

Návštevníci, ktorí zavítajú do centra, však nemusia zúfať, že budú ukrátení o vianočnú atmosféru. Namiesto rôznych umeleckých vystúpení bude v centre bude prostredníctvom reproduktorov mestského rozhlasu znieť Vianočné rádio, ktoré vykúzli takúto atmosféru aspoň vo zvukovej forme.

Košické rozprávkové Vianoce sa ako tradične začnú 5. decembra o 17.00 hod. rozsvietením Vianočného stromčeka na Hlavnej ulici. Tento rok bude na ňom 2 000 metrov animovanej svetelnej reťaze s takmer 14 000 LED svetielkami, štvrtina z nich sa rozsvieti s jemným efektom.

Definitíva o podávaní Primátorského punču padne začiatkom decembra 

Zatiaľ nie je definitívne určené, či bude možné pri Vianočnom strome otvoriť aspoň jeden stánok na podávanie Primátorského punču. Bližšie informácie budú zrejmé až po rokovaniach medzi mestom Košice a RÚVZ začiatkom decembra.

Namiesto tradičných stánkov s občerstvením v severnej časti Hlavnej ulice budú môcť jej návštevníci využiť služby viacerých tamojších reštauračných zariadení. Tie majú aj v týchto dňoch v prevádzke svoje vyhrievané terasy, za ktoré v tomto roku neplatia mestu žiadne poplatky za zaujatie verejného priestranstva.

Mnohí Košičania si už v týchto dňoch všimli, že sa v centre mesta začalo s osadzovaním vianočnej výzdoby. Tá bude obyvateľov sprevádzať až do 6. januára 2021. Novinkou je to, že okrem Hlavnej, Bielej a Uršulínskej ulice sa tento rok dočká skrášlenia aj Františkánska ulica. Na Poštovej ulici pred podjazdom pribudne svetelná brána v podaní dvoch veľkých stĺpov.

Košičania sa môžu tešiť na bohatú Vianočnú výzdobu

Na Dolnej bráne bude možné obdivovať veľkú 5,5 metrovú 3D vianočnú guľu s prvkami „košickej vločky“, ktorá sa stala vianočným symbolom mesta. Fontánu pri Michalskej kaplnke obzvláštnia nádherné holuby pijúce vodu z fontány. Vianočná výzdoba obohatí aj priestor v parku od Michalskej kaplnky snehovými vločkami. V spievajúcej fontáne budú plávať rybičky.

Priestor pred vchodom do Historickej budovy Štátneho divadla vyplní tento rok premiérový Foto point „Vianočný rám“. Po zhotovení fotografie bude možné ju posielať ako vianočný pozdrav z Košíc.

V parku pri Immaculate budú takisto nainštalované dve veľké 2D hviezdicové brány a modrastá ľadová fontána. Vianočná svetelná výzdoba pribudne aj na moste pred Kunsthalle a na hudobnom altánku v Mestskom parku.

V niektorých častiach centra sa bude dopĺňať vianočná výzdoba aj v spolupráci s mestskou časťou Košice - Staré Mesto. Obľúbenými vianočnými prvkami budú vyzdobené aj Mlynská a Alžbetina ulica. Celkový vzhľad Hlavnej ulice bude dotvárať drevený vyrezávaný Betlehem, ktorý bude umiestnený na pódiu pri Dolnej bráne.