Prejsť na obsah

Košické ZŠ hlásia najviac nakazených v tomto školskom roku

Dnešný návrat žiakov z jesenných prázdnin nesprevádzali na vyše tretine košických základných škôl (ZŠ) až také preplnené parkoviská pred ich budovami ako to bývalo zvykom. Bolo to aj preto, že tucet spomedzi 34 ZŠ v meste má žiakov a pedagógov, ktorým v uplynulých dňoch vyšli pozitívne testy na ochorenie Covid-19.

Vírus postihol celkovo 70 žiakov a 13 pedagógov, čo je v priebehu aktuálneho školského roka zatiaľ rekordné číslo. Až 90 percent aktuálnych prípadov nahlásili školy počas dnešného dňa. 

Beáta Lopušniaková: Po prázdninách máme veľmi nepriaznivé čísla

„V prvý deň po návrate do škôl z prázdnin sme zaznamenali veľmi nepriaznivé čísla v počtoch infikovaných detí a zamestnancov škôl. Na ZŠ Hroncova nám pribudlo 9 detí a šesť učiteľov s pozitívnymi testami na Covid-19. Viacero nových prípadov prevažne už žiakov sa objavilo aj na ZŠ Laca Novomeského a ZŠ Park Angelinum. Našťastie vďaka prázdninám sa žiaci spolu nestretli v triede a navyše mnohým triedam na prelome októbra a novembra skončila karanténa,“ informovala vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.

V školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je momentálne v karanténe 32 tried, čo je oproti minulému týždňu zhruba štvrtinový nárast. Počítače, tablety alebo mobily malo dnes počas on-line výučby zapnutých celkovo 673 žiakov, ktorí sa momentálne nachádza v karanténe. Je to niečo vyše 4 percentá spomedzi všetkých žiakov košických škôl. V karanténe sa ocitlo aj sedem pedagogických zamestnancov škôl, ktorí sa doteraz nedali zaočkovať. Epidemická situácia v ZŠ v metropole východu je však zatiaľ značne lepšia ako je celoslovenský priemer, ktorý predstavuje 10 percent žiakov na nedobrovoľnej on-line výučbe.