Prejsť na obsah

Košický Gurmán Fest trhal rekordy

Deviaty ročník najväčšieho kulinárskeho podujatia Košice Gurmán Fest 2018 má oblastná organizácia cestovného ruchu Visit Košice za sebou. Tri dni plné jedla, pitia, hudby, smiechu a slniečka opäť priniesli skvelé zážitky, na ktoré budú návštevníci i usporiadatelia ešte dlho spomínať. O to viac, že predpovede počasia neustále „strašili" búrkami. Tie síce zasiahli väčšinu Slovenska, no nad Mestským parkom akoby sa vytvorila bublina, ktorú dažde úspešne obchádzali. Aj vďaka tomu dosiahol Košice Gurmán Fest historicky najvyššiu návštevnosť – a to vyše 13 500 ľudí. Natoľko obávaný dážď sa spustil až v nedeľu po tom, čo poslední gurmáni opustili park a jeho brány sa zatvorili.

Každý návštevník si z vyše 70 vystavovateľských ponúk mohol vybrať to, na čo mal chuť – v ponuke boli okrem tradičných slovenských jedál aj špeciality kuchýň zo všetkých kútov sveta. Na svoje si prišli aj vegáni a vegetariáni či milovníci netradičných nápojov a kokteilov.

Tí, ktorí strávili čas pri Hlavnom pódiu, si mohli vychutnať aj špeciality pripravované prominentnými šéfkuchármi z Košíc i zo sveta. Šéfkuchár Tibor Samaranský známy z relácie Dámsky klub počas troch dní predstavil kakaové tagliatelle, špargľu na niekoľko spôsobov a v sobotu dokázal, že i detskí kuchári majú čo ponúknuť – spoločne si pripravili hovädzí burger i hranolky zo sladkých zemiakov s parmezánom. Šéfcukrárka reštaurácií ZORE a Slávia Carolina Garcia zvedavcom ukázala, ako chutí kombinácia tradičných slovenských receptov a francúzskych chutí. Na mangovej tyčinke či „rozpadnutom" krémeši si pochutnal nejeden labužník z publika. Jej kolega Juraj Hruška, šéfkuchár reštaurácie Slávia, ukázal, ako pripraviť prepelice z Malej Idy. Naprázdno sa neobišli ani tí, ktorí si vypočuli prednášku vinárstva GRAND BARI o prvom oficiálnom víne Mesta Košice – Cassavita. Záujemcovia ho mohli ochutnať no i vyhrať vo fľaškovom tanci. Špeciality zo svojich jedálnych lístkov predstavili i šéfkuchári reštaurácií ZORE, Baránok či Villa Regia.

Najväčším lákadlom festivalu bolo vystúpenie obľúbeného moderátora Milana „Juniora" Zimnýkovala, ktorý spoločne so šéfkuchárom Marekom Ortom pripravil tuniaka v štýle sushi s wasabi rizotom, a zmrzlinový dezert za pomoci tekutého dusíka. Rovnako ako pri ostatných vystúpeniach, i tentoraz si diváci mohli pokrmy pripravené na pódiu vychutnať. Tí, ktorí mali záujem o Juniorov autogram či fotku s ním, neodišli sklamaní.

Odmenou pre účastníkov Gurmán Festu bola aj tombola. Dospelí i deti, ktorí počas troch dní hádzali do urny pri oranžovom stánku Visit Košice svoje ústrižky, mali možnosť vyhrať letenky do Dusseldorfu či do Mníchova i darčekové poukážky a balíčky od zúčastnených reštaurácií. Dovedna získalo tombolové ceny 38 šťastlivcov. Okrem toho sa hlasovalo aj za najlepšiu reštauráciu a najlepšieho vystavovateľa. Víťazmi oboch kategórií sa stali „gurmánfestoví" nováčikovia. Za najlepšiu reštauráciu si návštevníci zvolili Naše Bistro, ktoré síce funguje iba tri mesiace, no stihlo už nejedného labužníka očariť svojimi lahodnými lievancami. Najlepším vystavovateľom sa stala Laser Aréna Košice, ktorá priniesla virtuálnu realitu i pretekárske kreslo. Dvaja hlasujúci návštevníci získali hlavné ceny – letenku do Istanbulu od Turkish Airlines a auto s plno nádržou na víkend od spoločnosti MORIS Slovakia.

„Ako hlavní organizátori hodnotíme deviaty ročník podujatia Košice Gurmán Fest nadmieru pozitívne. Objednali sme dobré počasie, v parku panovala skvelá nálada, vystavovatelia ponúkali novinky, ktoré prekvapili i skúsených gurmánov. Týmto by som sa zároveň chcel poďakovať svojmu tímu, naším partnerom, spolupracovníkom i zamestnancom, ktorí dbali na to, aby celý festival prebehol hladko," hovorí Miloslav Klíma, výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Visit Košice.

Zdroj: VISIT Košice

Video z Košického Gurnán festu nájdete tu: https://youtu.be/Ln0sNndTnXk