Prejsť na obsah

Košický mestský park opäť ožije divadlom

Od 7. do 10. júna sa v mestskom parku bude odohrávať „ Mystický príbeh zakliateho mesta". Pod taktovkou Staromestského divadla sa na rozsiahlom projekte podieľa asi stovka umelcov zo 6 krajín Európy.

Plenérové site-specific predstavenie je unikátne netradičným prevedením. Diváci sa budú spolu s účinkujúcimi presúvať k viacerým scénam do rôznych častí parku. Pre diváka však bude predstavenie atraktívne aj spojením viacerých žánrov a cirkusových techník. Okrem „klasickej činohry" tam uvidíte takmer všetko. Teda závesnú akrobaciu, stredovekých muzikantov, šerm, grotesku, ohňovú a „magic" show, nadrozmerné bábky, živé zvieratá, operný spev a sláčikový orchester, chodúle , či košických hip hoperov a tanečníkov z Bobaletu. A možno príde aj kúzelník. A keď už kúzelník, tak nie hocijaký, ale majster ČR - iluzionista Ondřej Sládek.
Súčasťou príbehu bude aj japonský umelec Noriuki Sawa, ktorý je špecialistom na tieňové divadlo.

Dojímavý a najmä dobrodružný príbeh sa síce spája s Košicami, ale odohráva sa za hranicami fantázie. Zakliate mesto môže zachrániť iba tajomná „čistá bytosť", ktorú sa vydá hľadať malé dievčatko spolu so svojimi pomocníkmi . Na nebezpečej a strastiplej ceste stretávajú skutočné aj rozprávkové bytosti, ktoré im pomáhajú alebo naopak - všemožne sa snažia prekaziť ich úlohu.
Viac už nemôžeme prezradiť - aby diváci neprišli o prekvapenia.

Košičanov si získal už prvý ročník Imaginácii. Minuloročné predstavenie „ Cesta za šťastím a splnením ľudských túžob" bolo podľa divákov priam očarujúce. Myšlienka projektu nadchla Košičanov natoľko, že do mestského parku prúdili davy.... predstavenie videlo asi 4000 divákov a mnohí z nich aj viackrát.
Najviac oceňovali , že sa stali živou súčasťou príbehu. Viacerí komentovali, že ilúzia toho, ako sa za okamih stali obyvateľmi Košíc – ale v inom storočí – bola dokonalá.

Aj tento rok sa môžu stať diváci súčasťou predstavenia, ak prídu v maske alebo nejakom kostýme. Štylizovaný trh v parku bude ponúkať občerstvenie, ale aj rôzne čarodejnícke pomôcky a iné veselé drobnosti.
Predstavenie sa začína vždy po zotmení, okolo 21. hod.

„Košické Imaginácie" sú novým projektom Staromestského divadla, ktoré zúročilo skúsenosti z 10. ročníkov festivalu nezávislých divadiel a ponúklo pilotný projekt pre Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Záujem divákov a nadšené ohlasy potvrdili, že prezentácia histórie Košíc prostredníctvom site-specific , ktoré predstavilo miestnych a regionálnych umelcov, športovcov, zberateľov a remeselníkov – bola pre všetkých veľkou príležitosťou, ktorú nadmieru využili.
Košický mestský park sa tak na pár dní stal nielen kultúrnym centrom, ale aj miestom nezabudnuteľných zážitkov.

Zdroj: Staromestské divadlo