Prejsť na obsah

Košický primátor ide vo štvrtok obhajovať záujmy obyvateľov mesta do Bratislavy

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) sa spolu so svojimi kolegami z ďalších krajských miest a viacerými zástupcami Únie miest a samosprávy vo štvrtok predpoludním v Bratislave zúčastní protestného zhromaždenia pred budovou NR SR v Bratislave. Zástupcovia samospráv na ňom budú protestovať proti navrhovanému zákonu skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR za Most-Híd. Ich návrh na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, ktorý prešiel do druhého čítania by síce znamenal kozmetické zvýšenie príjmov zamestnancov priemerne o necelé tri eurá mesačne, no zároveň by znamenal výrazné zníženie príjmov samospráv.

Príjmy z dane z príjmov fyzických osôb (podielové dane) sa zo štátneho rozpočtu prerozdeľujú samosprávam a sú hlavným zdrojom ich príjmov. Prijatá novela zákona by v prípade rozpočtu mesta Košice znamenala výpadok príjmov v odhadovanej výške 5-6 miliónov eur ročne. To by prakticky zastavilo rozvoj mesta, malo by to negatívny dôsledok na jeho hospodárenie a úroveň poskytovaných služieb. 

Návrh poslancov Most-Hídu je nielen pre naše mesto likvidačný

Primátor mesta Jaroslav Polaček spolu s ďalšími predstaviteľmi Združenia primátorov krajských miest K8 už dlhodobo upozorňujú, že návrh novely zákona je nielen pre mesto Košice, ale aj všetky ďalšie slovenské samosprávy likvidačný. Pripomína, že mesto muselo už v tomto roku kvôli tzv. chodníkovej novele schválenej v NR SR zo svojho rozpočtu zaplatiť o 2 milióny eur navyše oproti vlaňajšku na zimnú údržbu.

"Ďalšie finančné zdroje navyše sme museli nájsť na vykrytie vládnych sociálnych balíčkov akými sú zvýšenie platových taríf zamestnancov o 10 percent, obedy zadarmo, zvýšenie minimálnej mzdy u niektorých zamestnancov alebo úplne novú povinnosť prispievať zamestnancom na rekreačné poukazy. Išlo o milióny eur, ktoré sme museli hľadať v našich vnútorných rezervách, hoci obyvatelia by isto boli radšej, keby išli do našich rozvojových aktivít alebo rekonštrukcií chodníkov a ciest.“ 

Košiciam bude ročne chýbať na rozvojové aktivity mesta 5-6 miliónov eur

Primátor zdôraznil, že v rámci K8 podnikli viacero aktivít, aby táto poslanecká novela nebola prijatá. Keďže ich argumenty neboli vypočuté, rozhodli sa zorganizovať protest priamo pred budovou NR SR, kde sa zákon bude schvaľovať.

„Chceme ním aj verejnosti vysvetliť, že tri eurá navyše v peňaženke pre každého môžu zároveň znamenať výrazné zhoršenie kvality života ich rodín. Všetci veríme, že namiesto hroziacich tečúcich striech v školách, neopravených výtlkov na cestách, nezrekonštruovaných chodníkoch, či menšieho počtu hliadok Mestskej polície v uliciach napokon zvíťazí v NR SR zdravý rozum," uviedol pred cestou do Bratislavy košický primátor.