Prejsť na obsah

Košický primátor prevzal od slovenských skautov Betlehemské svetlo - symbol pokoja, lásky a mieru

Betlehemské svetlo – posolstvo pokoja, lásky, mieru a porozumenia horí od dnes už aj na košickom magistráte. Od slovenských skautov zo 66. zboru Biele vrany Košice si ho prevzali primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). Metropola východu sa tak stala jedným z ohniviek pomyselnej reťaze svetla, ktorou spoja skauti stovky slovenských miest a obcí, Betlehemské svetlo zažiari tradične aj v desiatkach kostolov.   

Primátora zaujímalo kde všade už skauti stihli plamienky lásky a mieru poroznášať, ako fungujú ich skautské oddiely, čím všetkým sa v nich zaoberajú. Neskôr ich previedol aj po svojej kancelárii, odkiaľ riadi mesto a kde prijíma najdôležitejšie rozhodnutia. Po odpálení Betlehemského svetla skautom poďakoval a vzájomne si zaželali šťastné, pokojné a požehnané prežitie najkrajších sviatkov v roku – Vianoc. 

Na Slovensku prišlo Betlehemské svetlo už 14. decembra

Slovenskí skauti priviezli Betlehemské svetlo z Viedne na Slovensko v sobotu 14. decembra vo večerných hodinách. Nasledujúce ráno ho odovzdali počas svätej omše v Zakopanom poľským skautom. V pondelok popoludní Svetlo prijala v Pezinku prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír, 22. decembra si ho prevezmú v Užhorode aj ukrajinskí skauti.

 Počas posledného víkendu pred Vianocami budú 21. decembra skauti už od skorého rána roznášať Svetlo vlakmi po celom Slovensku, doručia ho do viac ako 330 miest a obcí so železničnými stanicami, ale aj všade tam, kde nie je vlakové spojenie. Betlehemské svetlo zažiari aj na najvyššie položenom obývanom mieste na Slovensku, na Lomnickom štíte, kam ho 22. decembra vynesú skauti spod Tatier.

Betlehemské svetlo skauti postupne roznesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov, aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc. Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty, teda spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia, alebo či sú bez vyznania.

Tradícia Betlehemského svetla v Európe

Vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene Seldžukov okupovali Svätú zem. Pápež Urban II. preto vyzval rytierov z celej Európy, aby zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden z účastníkov križiackej výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si obyvatelia mesta brali svetlo do svojich príbytkov.

Tradícia pretrvala až dodnes a Betlehemské svetlo sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia. Novodobá história Betlehemského svetla sa začala v roku 1986, tradíciu roznášať plamienok založili Rakúšania v mestečku Linz, tvorcovia vianočnej televíznej akcie na pomoc postihnutým deťom. Dostali pritom fantastický nápad. Pred Vianocami poslali do Betlehemu lietadlom telesne postihnuté dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a lietadlom ho prinieslo späť do Linzu. Tam sa ho ujali miestni skauti, ktorí ho začali roznášať do ostatných častí Rakúska. Po roku 1989, keď padli totalitné režimy v Európe, sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín, vrátane Slovenska.

Naši skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych skautov pred 30 rokmi, čiže prvý raz to bolo v roku 1990 vo Viedni, a odvtedy ho každoročne roznášajú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.

Všetky informácie o Betlehemskom svetle 2019, vrátane miest kde sa dá odpáliť Svetlo, si môžete vyhľadať na stránke: https://www.betlehemskesvetlo.sk/