Prejsť na obsah

Košický zlatý poklad vystavujú v poľskom Krakowe

V uplynulých dňoch bola na kráľovskom zámku Wawel v Poľsku otvorená výstava Košického zlatého podkladu. Ten si budú môcť návštevníci zámku pozrieť do 15. apríla 2012. Na pozvanie generálneho konzula Slovenskej republiky v Poľsku sa vernisáže zúčastnil aj primátor mesta Košice Richard Raši a námestníčka primátora Renáta Lenártová.

Košický zlatý poklad je jedným z najväčších pokladov v európskom meradle. Objavený bol počas rekonštrukčných prác v roku 1935 na Hlavnej ulici v Košiciach. V medenej schránke bolo objavených 2920 zlatých mincí z celej Európy a vyše 2 metre dlhá zlatá reťaz. Po dokončení rekonštrukcie budovy Východoslovenského múzea bude opätovne vystavený v Košiciach.

„Košický zlatý poklad je skutočne európskym unikátom, ktorý sa v Poľsku istotne stretne s veľkým záujmom. Napriek tomu som rád, že v roku 2013 bude opäť u nás doma v Košiciach, kde si ho budú môcť pozrieť nielen Košičania, ale aj návštevníci kultúrneho programu Európskeho hlavného mesta kultúry," povedal primátor Košíc Richard Raši.