Prejsť na obsah

Krajinárska súťaž revitalizácie Mlynského náhonu pozná postupujúcich do ďalšieho kola

Krajinársko-urbanistická súťaž, ktorá má zlepšiť stav a vzhľad Mlynského náhonu v Košiciach, má za sebou prvý workshop. Zúčastnilo sa na ňom podľa rozhodnutia poroty 5 najúspešných tímov z 15 prihlásených. Tie dostanú príležitosť navrhnúť projekt obnovy tak aby, čo najviac reflektoval ciele stanovené v zadaní súťaže. Podľa poroty všetkých 15 tímov splnilo predpísané podmienky, no na základe zaslaných portfólií vybrali 5 tímov, u ktorých videli najväčší potenciál.

Porota preferovala projekty verejného priestranstva, krajinárskych úprav, projekt s vodným tokom, projekt, ktorý vytvára podmienky pre rozvoj biodiverzity, projekt, ktorý zmierňuje dopady klimatických zmien, projekt detského ihriska, parku a podobne. Hodnotili sa z viacerých hľadísk, konkrétne urbanizmus, architektúra, krajinná architektúra a modro-zelená infraštruktúra a environmentálny aspekt.

Tímy architektov sa zoznamovali s problematickými úsekmi Mlynského náhonu

Tímy architektov sa mali možnosť s prostredím zoznámiť priamo vďaka prvému workshopu, ktorý bol zrealizovaný formou prehliadky riešeného územia od kruhového objazdu na Masarykovej ulici po ľavom brehu Mlynského náhonu k vodnej nádrži Ryba a potom späť ku kruhovému objazdu po pravom brehu vodného toku.

Prehliadku dopĺňal odborný komentár členov občianskeho združenia Mlynský náhon Eugena Ščavnického a Roberta Gregoreka a takisto architektov z Útvaru hlavného architekta mesta Košice. Výklad bol zameraný na upriamenie pozornosti súťažiacich na problematické úseky, prevádzkový režim vodného toku, širšie vzťahy, environmentálne otázky a ďalšie skutočnosti, ktoré je potrebné zapracovať do riešenia. Počas obhliadky sa súťažiaci pýtali na dopravu, parkovanie, faunu a flóru aj zimný a letný režim vodného toku.

Vidia veľký potenciál a aj rekreačné zóny pre obyvateľov

Vedúci jednotlivých tímov po obhliadke ocenili obrovský potenciál celého priestoru a zároveň sa poďakovali organizátorom za podklady aj podnetnú debatu počas workshopu. Tú sú ich dojmy.  

Michal Beňo z pražského štúdia Flera, s.r.o: Ide podľa mňa o veľmi lukratívny priestor pre Košičanov. Pamätám si ho ešte z detstva. Veľkú nevýhodu vidím napríklad v tom, že tade chodíme už tri hodiny a nemáme si kde poriadne sadnúť. Momentálne na Mlynskom náhone nič ľudí k tomuto priestoru neťahá. Pozitívum vidím v tom, že my, architekti, môžeme práve pritiahnuť ľudí bližšie k vode.

Tomáš Hanáček  a kolektív: Sme veľmi milo prekvapení. To prostredie ponúka širokú škálu možností ako uchopiť tento úžasný fenomén vodného prvku v meste. Myslíme si, že ide o skvelý priestor, ktorý treba len trošku rozkódovať a citlivo uchopiť. Mlynský náhon ponúka výborné rekreačné zóny. Tešíme sa, že sme boli vybraní do druhého kola súťaže a táto prehliadka bola pre nás ako pre súťažiacich veľmi informačne nasýtená. Takéto dobré podklady k súťaži som už dávno nevidel. Nás už len čaká príjemná práca zhmotniť naše vízie do návrhu.

Tomáš Pozdech z ateliéru 2M ateliér architektúry, s.r.o.: Mlynský náhon je miesto, ktoré má obrovský potenciál. Je vidieť, že má históriu a ľudí okolo, ktorí chcú tento priestor niekam dostať. Myslím, že to môže naštartovať nielen Košice, ale aj iné mestá, lebo je to fakt projekt, ktorý sa len tak nevidí.

Zuzana Jančovičová zo štúdia IMG+ so sídlom v Rotterdame: „Počas včerajšej prehliadky územia sme si uvedomili, aký veľký potenciál Mlynský náhon pre mesto Košice predstavuje. Voda dokáže byť nie len výborným mestotvorným elementom, ale ak je správne poňatá, tok a jeho bezprostredné okolie dokáže podporiť modro-zelenú infraštruktúru mesta. Taktiež nás veľmi potešilo nadšenie občianskeho združenia Mlynský náhon a ambícia mesta o spoločenskú a environmentálnu udržateľnosť.“

Tomáš Boroš z košického štúdia DOXA s.r.o.: „Priestor Mlynského náhonu predstavuje pre Košice veľkú výzvu. Vďaka skvelej práci neziskovej organizácie, ktorá sa už dlhší čas snaží presviedčať všetkých zainteresovaných o jeho veľkej hodnote, sa už mnoho dobrého podarilo spraviť, a verím, že sa nám, architektom, podarí čo najlepšie nadviazať na tieto intervencie a vytvoríme ucelenú, krátkodobú, no aj dlhodobú víziu pre toto unikátne miesto. Na workshope bolo jasne cítiť ako veľmi záleží mestu, neziskovej organizácií a verejnosti na tom, aby sa košický Mlynský náhon vrátil v celej svojej paráde späť Košičanom.“