Prejsť na obsah

Krízový štáb mesta nevydal zákaz vstupu do košických Mestských lesov

Na území mesta Košice sa nedávno potvrdila prítomnosť Afrického moru ošípaných (AMO). Pri záhradkárskej lokalite Čičky na rozhraní mestských častí Sever, Západ a Sídlisko KVP došlo k úhynu zhruba mesačného štvorkilogramového mláďaťa diviaka. Mestské lesy už v tejto súvislosti spolu s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou vyzvali každého, aby sa vyvaroval akéhokoľvek voľného pohybu v lesných porastoch mimo vyznačených turistických a cyklochodníkov a lesných ciest. Návštevníkov takisto požiadali, aby do lesov chodili maximálne na prechádzky a nezbierali pritom huby.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá vírusová choroba, vírusy dokážu prežiť vo voľnej prírode aj niekoľko mesiacov. AMO sa prejavuje vysokou horúčkou až do 42°C, ktorá môže trvať niekoľko dní. Zvieratá sú apatické, malátne, vracajú, majú hnačky, krvácajú a vyskytujú sa u nich dýchacie ťažkosti. Typický je rýchly priebeh, pričom úmrtnosť dosahuje 90 až 95 percent. AMO je veľkou hrozbou pre chov ošípaných, ale aj pre diviaky v lese. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá nie je prenosná na iné druhy zvierat alebo na ľudí.

Prioritou vedenia mesta je ochrana zdravia  

Aktuálnou situáciou a ohrozeniami, ktoré výskyt AMO so sebou prináša, sa v štvrtok zaoberal rozšírený Krízový štáb mesta Košice na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom (nezávislý). Ten v úvode zdôraznil, že prioritou vedenia mesta je ochrana zdravia každého návštevníka Mestských lesov. Takisto chcú docieliť zlepšenie informovanosti verejnosti o všetkých aspektoch tejto choroby a jej vplyv na obmedzenie pohybu milovníkov prírody po území Mestských lesov.

Na rokovanie boli prizvaní aj zástupcovia Okresného úradu, Krajskej veterinárnej a potravinárskej správy, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a košických Mestských lesov. Ich riaditeľ František Beli hovoril o tom, že majú 30 poľovníkov, ktorí sú posledné roky kvôli premnoženým diviakom v plnej permanencii. "Najhoršia situácia je v mestských častiach Sídlisko Ťahanovce, Myslave a Sídlisko KVP, kde nás tento rok už dvakrát zavolali. Operatívne reagujeme na podnety občanov a snažíme sa im pomáhať. Je to náročné, lebo stavy diviakov aj napriek rekordným odstrelom narastajú. Od nahlásenia prvého úhynu mladého diviaka sme až dodnes ulovili ďalšie štyri kusy," uviedol.

Poľovníci v meste skolili 448 kusov tejto zveri

V Košiciach sú štyri poľovnícke revíry. V uplynulom roku prišlo vďaka poľovníckym puškám o život 448 diviakov, v tomto roku ich doteraz bolo 110. Prednosta okresného úradu Košice Jozef Lazár informoval, že lov na diviaky sa už vykonáva celoročne, pričom pravidelne vydávajú aj špeciálne povolenia na mimoriadne odstrely. 

Úplný zákaz vstupu do košických Mestských lesov nie je podľa nikoho zo zainteresovaných možný a ani sa nad ním neuvažuje. Mestské lesy plnia nielen rekreačnú, ale v prípade mnohých ľudí aj obytnú funkciu. Viacero Košičanov má v nich aj svoje obydlia, resp. záhrady a takýmto rozhodnutím by im bol zamedzený výkon vlastníckeho práva. 

Vedúci oddelenia ochrany zdravia zvierat z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Košice-mesto Ladislav Kottfer ešte informoval, že momentálne nie je možné odnášať z lesa a ani nijak inak nakladať s telami, či konzumovať mäso zo zastrelených diviakov. Poľovníci budú preto musieť mať v lese kontajnery, aby do nich mohli dávať telá zastrelených diviakov. 

Diviaky si najradšej vyberajú zarastenú lokalitu, kde majú húštinu

Podľa Zuzany Weiszerovej z Pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Košiciach sa diviaky „tlačia“ do intravilánu mesta, no v lesoparku ich s najväčšou pravdepodobnosťou nestretnete. Na druhej strane majú veľmi radi majú lokality, kde sa nachádzajú stromy, kríky alebo lúky, o ktoré sa nikto nestará. Aj to bol dôvod, prečo účastníci rozšíreného Krízového štábu apelovali na všetkých majiteľov pozemkov v blízkosti obydlí v meste, ktoré sú zarastené rôznymi stromami alebo náletovými drevinami, aby ich odstránili alebo pokosili lúky. Tým môžu zamedziť nielen koncentrácii diviakov v týchto lokalitách, ale aj možnému prenosu AMO na domáci chov ošípaných. Na štvrtkovom rokovaní odznela aj výzva obyvateľom mesta, aby nerušili zver a zvážili svoj pobyt v lese po zotmení a pred svitaním.