Prejsť na obsah

Kto si raz vyskúša košický maratón, zamiluje si ho navždy

„Keď chcete niečo vyhrať, bežte sto metrov. Keď chcete niečo zažiť, bežte maratón!“ Týmito slovami charakterizoval maratónsky beh legendárny Emil Zátopek, víťaz najťažšej atletickej disciplíny na olympiáde v Helsinkách v roku 1952. Hlboký zážitok z previerky vlastných fyzických i psychických síl vo fantasticky žičlivej atmosfére láka každý rok na štart najstaršieho maratónu v Európe vytrvalcov z celého sveta.

Dvojnásobná účasť

Stý ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) odštartujú v nedeľu 1. októbra. Záujem o štart na jubilejnom ročníku je enormný. „Účasť v nedeľňajšom programe v porovnaní s rokom 2022 bude približne dvojnásobná, teda 13 000 bežcov. Ďalších temer 4 000 sa predstaví v sobotu v minimaratóne,“ teší sa riaditeľ MMM Branislav Koniar. „V samotnom maratóne sme zaregistrovali viac ako 5 000 prihlášok, čo je dokonca trojnásobok minulého ročníka.“

Kvôli nevšednému záujmu organizátori tohto roku siahli po žrebovaní štartovných čísiel. „Žrebovanie je už iba akousi náplasťou pre tých, ktorí sa do naplnenia stavov prihlásiť nestihli. Pôjde však už iba o symbolické doplnenie štartových listín,“ konštatuje B. Koniar.

Celkovo budú na štarte maratónci z 58 krajín. Najpočetnejšie zahraničné zastúpenie bude mať Poľsko, odkiaľ príde viac ako 600 bežcov, nasleduje Česko, Madarsko, Francúzsko, Srbsko, Nemecko, Veľká Británia…

Padnú traťové rekordy?

Organizátori očakávajú na štarte mimoriadne kvalitných vytrvalcov. B. Koniar: „O favoritoch budeme informovať až vo chvíli, keď bude ich štart definitívne potvrdený. Zostava sa už črtá a môžeme povedať, že ich osobné rekordy a aktuálne výsledky dávajú záruku, že budeme svedkami veľmi kvalitných pretekov.“ 

Skvelým príspevkom k oslavám storočnice by boli nové traťové rekordy. Aktuálnymi držiteľmi sú Keňan Lawrence Kimwetich Kimaiyo, ktorý zabehol čas 2:07:01 hod. v roku 2012, a jeho krajanka Margaret Agai, ktorá vlani absolvovala trať v čase 2:24:04 hod..

„Traťové rekordy sa nedajú plánovať. Môžeme iba vytvárať čo najlepšie podmienky na ich dosiahnutie. Patria k nim aj tohtoročné prémie za prekonanie rekordu mužov i žien vo výške 5 000 Eur,“  vysvetľuje B. Koniar. Celkovo sú vypísané finančné odmeny pre osem najlepších mužov a žien, okrem toho osobitne pre troch Slovákov a tri Slovenky a tiež pre najrýchlejšieho Košičana a Košičanku  v sume približne 80 000 Eur.

Na štarte aj víťaz olympiády

Medzi štartujúcimi budú aj známe osobnosti. Svoj prvý maratón v živote plánuje absolvovať práve v Košiciach olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth.

„Ak som sa niekedy zamýšľal nad tým, že raz zabehnem celý maratón, vždy som vedel, že sa tak stane v Košiciach a 100. ročník je i pre mňa obrovská motivácia. I napriek mnohým pracovným povinnostiam idem do toho a chcem sa na tento maratón dobre pripraviť. Viem, že rovnaký premiérový zámer majú stovky ďalších bežcov, takže verím, že sa navzájom podporíme a namotivujeme pre dosiahnutie našich cieľov.“

Najstarším maratónskym bežcom  bude 80-ročný Ján Hazucha zo Zvolena. Vo svojom veku predstavuje svetovú extratriedu keď vyhral maratóny v New Yorku, Bostone, Londýne, Tokiu, Berlíne i Chicagu, teda všetky podujatia tzv. Marathon Majors. Úplne najstarším bude Jozef Štec z Prešova (ročník 1936), ktorý opäť pobeží štafetu s príznačným názvom Pradedo a vnuci.

Logistická výzva

Najväčšie atletické podujatie na Slovensku a jeho slávnostný rámec si vyžaduje dokonalú logistiku.

„Je to pre celý organizačný štáb obrovská výzva najmä ak si uvedomíme, aké zázemie, materiálne zabezpečenie a infraštruktúru je potrebné zabezpečiť a vybudovať v uliciach mesta. Na všetkých občerstvovacích staniciach sa napríklad spotrebuje 160 000 papierových pohárov na vodu. V centre mesta vyrastú v tomto roku dva veľké nadchody, aby sa diváci a obyvatelia mesta mohli dostať cez temer hermeticky uzatvorenú trať. Počet ľudí zapojených v rôznych činnostiach do organizácie maratónu dosiahne v nedeľu 1. októbra číslo 1 400. Pevne verím, že sa nám podarí vytvoriť čo najlepšie podmienky pre bežcov i divákov, s ktorými chceme dôstojne osláviť storočnicu nášho maratónu,“ dodal riaditeľ MMM Branislav Koniar.

100. ročník košického maratónu finančne a organizačne podporilo Mesto Košice.