Prejsť na obsah

Kúpalisko na Rumanovej dnes odštartovalo letnú sezónu

Letná plavecká sezóna sa oddnes (v piatok) oficiálne začala aj v Košiciach. Úderom deviatej hodiny otvorilo pre návštevníkov svoje brány letné kúpalisko Rumanova v Mestskom parku, ktoré spravuje mestský podnik Tepelné hospodárstvo (TEHO).

Počas horúcich letných dní je toto kúpalisko obľúbeným miestom oddychu pre obyvateľov a návštevníkov mesta. Uplynulý rok naň zavítalo vyše 38-tisíc návštevníkov, čo bolo takmer o 15 percent viac ako je dlhodobý priemer. Okrem kvalitných služieb ich tam prilákala aj novinka v podobe nového ležoviska a relaxačnej zóny s kapacitou 70 ležadiel. Kaskádovitá drevenej terasa vznikla na streche objektu, pod ktorým sa nachádza zázemie kúpaliska, sprchy, šatne a toalety.

Relaxačná zóna je orientovaná na juhozápad, čo ocenia najmä fanúšikovia celodenného slnenia. Okrem chytania bronzu slúži aj ako miesto na oddych po osviežujúcom pobyte v niektorom z troch bazénov, ktoré sú na kúpalisku každý deň vyhrievané na teplotu od 25°C - 29°C.

Mesto prispieva na prevádzku sumou 423 000 eur

Celková výmera plaveckého, neplaveckého a detského bazéna dosahuje takmer 1400 m2. K dispozícii sú aj tri bufety, bezplatná wi-fi alebo bezpečnostné skrinky na uloženie svojich vecí alebo cenín. Na spríjemnenie relaxu môžu vďaka spolupráci s Knižnicou pre mládež mesta Košice návštevníci využiť aj bibliotéku plnú kníh. Za poplatok je možné požičať si lehátko, stolík a slnečník.

Vzhľadom na obrovský nárast nákladových položiek a to najmä cien energií v uplynulých dvoch rokoch však muselo TEHO podobne ako väčšina prevádzkovateľov kúpalísk na Slovensku pristúpiť aj k zmenám vstupného. To sa naposledy čiastočne upravovalo v roku 2021, v tomto roku dosahuje priemerný nárast cien lístkov sumu 1,70 eura. Ani tieto úpravy však nereflektujú skutočné náklady na prevádzku kúpalísk v správe mestského podniku TEHO, ktoré v tomto roku musí mesto Košice zo svojho rozpočtu dofinancovať sumou 423 200 eur.

„Pri zostavovaní cenníka sa prihliadalo na to, aby úpravy cien boli najnižšie hlavne pri deťoch a senioroch, a aby sme ponúkli zľavy najmä pre rodiny s deťmi, či pri on-line nákupe lístkov. Týmto sme výrazne znížili dôsledky zmeny cien pre najväčšie skupiny užívateľov našich kúpalísk. Príjmy zo vstupného ani zďaleka nepokrývajú náklady na prevádzku kúpalísk. Tie sa snažíme udržiavať na kvalitnej úrovni. Návštevníci majú k dispozícii nové bazénové telesá, čistú vodu, udržiavané zázemie, pekné prostredie a zeleň. Skrýva sa za tým mnoho úsilia, obetavej práce a veľkých investícii, ktoré návštevníci môžu využívať aj počas tejto letnej sezóny,“ uviedol námestník riaditeľa TEHO pre ekonomiku Štefan Ferencz.

"Čéhačko" sa spustí budúci týždeň

Budúci týždeň (predbežný termín je 30. júna, no bude to závisieť od aktuálneho počasia) sa otvára aj kúpalisko Červená hviezda. Aj to rovnako ako Rumanova má maximálnu kapacitu 1200 osôb. Kým počas uplynulej sezóny sa kvôli výstavbe prestrešenia museli návštevníci "čéhačka" zaobísť bez najväčšieho vodnopólového bazéna s rozmermi 34,6x21 metrov, toto leto ho už bude možné využívať bez akýchkoľvek obmedzení.

Tak to bude až do septembra, keď sa bazén premiérovo prekryje nafukovačkou, aby kvôli plánovanej výstavbe Národného olympijského centra plaveckých športov a s tým súvisiacim uzatvorením Mestskej krytej plavárne mohol byť v prevádzke aj mimo letnej sezóny. Na „čéhačku“ bude od nasledujúceho týždňa k dispozícii kvarteto bazénov s celkovou plochou 1900 m2 vyhriate na teplotu od 26°C až do 28°C v detskom bazéne.

V ňom sa najmenší návštevníci môžu tešiť aj na chrlič vody v tvare slona, šmýkačku, vodné fontánky, rozprašovač vody v podobe hmloviny alebo o trochu ďalej aj na pieskovisko a preliezky. Tí starší zas ocenia vírivku s kapacitou pre 7 osôb a ďalšie atrakcie ako je napr. fitnes ihrisko. Návštevníci oboch kúpalísk budú môcť využiť aj ponuku viacerých stánkov s občerstvením alebo chladenými nápojmi.

Na Rumanovej budú mať až do konca školského roka počas pracovných dní otvorené od 12.00 do 19.00 hod. a cez víkend už od deviatej. Počas letných prázdnin budú otváracie hodiny na oboch kúpaliskách každý deň vždy medzi 9.00 - 19.00 hod. Okrem toho na Rumanovej si budú môcť plavci počas pracovných dní zaplávať za zvýhodnené vstupné 3,5 eura na osobu aj ráno od 7.45 hod. do 9.00 hod.

Na weboch kúpalísk sa dajú zakúpiť zvýhodnené lístky

Podobne zvýhodnené vstupné pre plavcov budú môcť návštevníci využiť aj v čase od 17.45 do 19.00 hod. Zároveň sa na „čéhačku“ zavádza nový typ 2-hodinového vstupného pre tých návštevníkov, ktorí zvykli chodiť plávať na Mestskú krytú plaváreň. Ešte výraznejšie zľavy sa dajú získať pri kúpe rodinných lístkov alebo permanentiek.

Obe kúpaliská majú webové stránky (www.kupaliskorumanova.skwww.cervenahviezda.sk), na ktorých sú informácie o počte návštevníkov či teplote vody, on-line kamery na vybrané bazény. Takisto je tam možnosť zakúpiť si lístky v predstihu online. Týmto spôsobom sa dá ušetriť 10 percent v porovnaní s kúpou lístka priamo na kúpalisku a zároveň je tak možné vyhnúť sa čakaniu v rade.