Prejsť na obsah

Kvarteto mestských podnikov už pozná mená víťazných uchádzačov

Traja najlepší kandidáti pochádzajú z Košíc, ďalší je zo západného Slovenska. 

Úvodné kolo transparentných výberových konaní na posty riaditeľov štyroch mestských podnikov, do ktorého sa prihlásilo 68 záujemcov, už pozná svoje výsledky.

Pracovné komisie pre každý mestský podnik vybrali najlepších uchádzačov, ktorí v priebehu uplynulého týždňa na neverejných a následne verejných vypočutiach predstavili nielen svoju stratégiu rozvoja daného mestského podniku, ale odpovedali aj na rôzne otázky členov komisií a verejnosti.   

Výberové komisie určili uplynulý týždeň kvarteto najlepších uchádzačov, ktorých primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) predloží poslancom na schválenie počas štvrtkového rokovania Mestského zastupiteľstva.

BPMK by mohol šéfovať Peter Vrábel, v DPMK Tomáš Kizek

Z pondelkového neverejného a verejného vypočutia pred zrakmi verejnosti na post generálneho riaditeľa Bytového podniku mesta Košice (BPMK) si nomináciu vyslúžil vedúci úseku správy a údržby v Študentských domovoch a jedálňach Technickej univerzity v Košiciach Peter Vrábel. Finálového súboja sa okrem neho zúčastnili aj dočasne poverený riaditeľ BPMK Bartolomej Szabó a finančný riaditeľ michalovskej spoločnosti Domspráv Peter Vaško.

Na utorkovom výberovom konaní na post šéfa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) získal najviac bodov od výberovej komisie konateľ spoločnosti Technik Slovakia Tomáš Kizek z Ratnoviec v okrese Piešťany. Do finálovej trojky sa dostal ešte zamestnanec Dopravného úradu Štefan Dutko ako aj bývalý riaditeľ úseku dopravy a služieb Dopravného podniku Bratislava Juraj Hamaj. 

Jaroslav Tkáč by mal zostať v TEHO, do K13 mieri Tomáš Petraško

Stredajšie neverejné aj verejné grilovanie na post šéfa spoločnosti TEHO najlepšie zvládol jeho súčasný poverený riaditeľ Jaroslav Tkáč, ktorý v tomto mestskom podniku na rôznych funkciách pracuje už 26,5 roka. Vo finále mu robili spoločnosť aj vedúci obchodného zastúpenia spoločnosti Sarmat Jaromír Kuruc a vedúci kontroly rizika skupiny Východoslovenská energetika (VSE) Lukáš Štefanik.

V štvrtkovom výberovom konaní na post riaditeľa K13 - Košické kultúrne centrá zvíťazil košický advokát a konateľ reklamnej agentúry Tomáš Petraško. O tento post mali záujem aj ďalší finalisti - umelecký a výkonný riaditeľ CultCode Inštitút vizuálneho umenia Tomáš Marušiak a terajšia poverená riaditeľka tejto inštitúcie Denisa Vágner. 

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček po oboznámení sa s výsledkami výberových konaní už komunikoval s víťaznými uchádzačmi a každý z nich prejavil vôľu uchádzať sa o dôveru poslancov zastupiteľstva. Ak ju v štvrtok získajú, budú môcť na svoje nové posty nastúpiť už v priebehu októbra.

Primátor Polaček: Mali sme najtransparentnejšie výberové konania v histórii Košíc

„Nastavili sme také férové a transparentné podmienky výberových konaní aké v tomto meste doteraz neboli. Zapracovali sme do nich aj viaceré podnety verejnosti a poslancov. Výberové konania bolo možné sledovať on-line, na verejných vypočutiach mohla byť verejnosť a zároveň ktokoľvek napr. aj z vlastnej obývačky mohol cez aplikáciu sli.do klásť otázky uchádzačom. Interaktívnejší spôsob sme už ani nevedeli poskytnúť a isto sme tým inšpirovali aj iné samosprávy na Slovensku. Chcem poďakovať vyše 40 ľuďom, ktorí na príprave výberových konaní pracovali od prípravy podmienok až po záverečné vypočutie. Blahoželám všetkých úspešným uchádzačom a v prípade ich schválenia zastupiteľstvom sa teším na vzájomnú spoluprácu,“ uviedol primátor. 

Za šéfov ďalších štyroch mestských podnikov sa prihlásilo 34 kandidátov

Tento pondelok sa zároveň uzavrelo 2. kolo výberových konaní na riadiace posty v Správe mestskej zelene, v Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice, Knižnici pre mládež mesta Košice a Mestských lesoch, do ktorých sa prihlásilo 34 uchádzačov. Najväčší záujem je o post riaditeľa Správy mestskej zelene, ktorým chce byť až tucet kandidátov. Mestské lesy by chcelo riadiť 9 uchádzačov, Knižnicu pre mládež sedem a Stredisko sociálnej pomoci 6 ľudí. Výberové konania v týchto mestských podnikoch sa uskutočnia od 24. októbra do 29. októbra 2019.