Prejsť na obsah

Kvôli obštrukciám vedenia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti sa musel zmeniť termín júnového rokovania Mestského zastupiteľstva

Mestská rada odporučila na rokovanie zastupiteľstva zmeny vo viacerých Všeobecne záväzných nariadeniach (VZN).

Návrh na úpravu prevádzkových hodín samoobslužných autoumyvárok najmä na sídliskách v blízkosti obytných zón obsahuje zmena VZN č. 173 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Košice, ktorú mestská rada poslancom odporučila. Naopak návrh na ďalšiu zmenu tohto VZN, ktorý predstavil poslanec Zdenko Lipták (nezávislý) a týkal sa úpravy prevádzkových hodín v pohostinstvách v tesnej blízkosti obytných budov, neprešiel. Jeho návrh bol reakciou na podnety občanov Inžinierskej ulice.

„K takejto legislatívnej úprave potrebujeme hlbšiu analýzu, nemôžeme sa rozhodnúť na základe jedného príkladu. Vieme, že to ľudia vnímajú ako problém, ale poznám v Košiciach podobné miesta, kde došlo medzi podnikateľmi a občanmi ku konsenzu. To by mohla byť cesta, vyjadril sa k návrhu námestník primátora mesta Košice Marcel Gibóda,.

Poslanci budú na júnovom zastupiteľstve hovoriť o zmenách vo VZN o parkovaní, ktoré reagujú na súčasný trend rozvoja elektromobility. Pozmeňujúci návrh, ktorý podporuje majiteľov elektromobilov s cieľom zvýhodniť ich parkovanie v meste a motivovať tým ľudí k väčšiemu využívaniu týchto ekologických áut, predložil poslanec a starosta Staré mesta Igor Petrovčík (Spolu - OD).

Mestská rada ďalej odporučila prerokovať a schváliť záverečný účet mesta za rok 2018 ako aj novinku, ktorú navrhol zaviesť primátor mesta Jaroslav Polaček, aby sa každý štvrťrok rokovalo o plnení Rozpočtu mesta Košice. Najdlhšia diskusia sa rozprúdila pri návrhu na zmenu tohtoročného rozpočtu mesta Košice.

„Návrh vychádza predovšetkým z financovania nevyhnutných výdavkov, ktorých potreba vyplynula v priebehu 1. polroka. Vykryjeme ich napr. aj presunom niektorých položiek. Chodníková novela spôsobila, že rozpočet na zimnú údržbu musíme navýšiť o 300 000 eur, potrebujeme dofinancovať rozvojový projekt v košickej ZOO aj náklady organizácie K13 súvisiace s organizáciou Majstrovstiev sveta v hokeji. Za dôležité považujem, že môžeme rozdeliť 400 000 eur na investície v mestských častiach,“ hovorí primátor mesta Jaroslav Polaček. 

Na júnovom mestskom zastupiteľstve primátor predloží aj informáciu o zavedení poplatku za rozvoj, zámere zveriť Verejný cintorín a Krematórium Správe mestskej zelene, aj návrh prerozdelenia dotácie pre zvieracie útulky a organizácie, informáciu o aktuálnom stave Grantovej schémy pre umenie a kultúru, aj žiadosť, ktorú mesto predkladá so zámerom získať financie na doplnkovú infraštruktúru pre cyklistov v Košiciach.

Materiály, ktoré Mestská rada odporučila na rokovanie Mestského zastupiteľstva, budú zverejnené na webstránke mesta. O niektorých budeme bližšie informovať na wwww.kosice.sk a ďalších komunikačných kanáloch mesta.

Mestská rada dnes vyšla aj v ústrety požiadavke primátora, aby sa termín konania mestského zastupiteľstva presunul zo štvrtka 20. júna 2019 o deň skôr. Dôvod je, že dlhodobo plánovaný termín rokovania zastupiteľstva kolidoval s dátumom Valného zhromaždenia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), ktorý vodárne zvolali na rovnaký čas a mestu to oznámili len pred niekoľkými dňami. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VVS Stanislav Hreha odmietol zmeniť termín ich Valného zhromaždenia s tým, že už odišli pozvánky.

Keďže vedenie mesta na čele s primátorom Polačekom a viceprimátorom Gibodom sa chystajú pred akcionármi vodární vystúpiť 20. júna na Valnom zhromaždení, kde im chcú prezentovať ako chcú zlepšiť transparentnosť a kontrolu spoločnosti, MR schválila presunutie termínu zastupiteľstva na 19. jún.