Prejsť na obsah

Kým príde Mikuláš

Mesto Košice dnes (5.12.2007) o 16.45 hod. oficiálne otvorí Košické Vianoce s programom pod názvom „Kým príde Mikuláš". Na Hlavnej ulici pri Immaculate moderátor Dano Dangl odštartuje zábavný program nielen pre deti. Na programe sa zúčastní Dychový orchester mladých, zatancuje Bobalet a skupina Speedy, zaspievajú Anna Gaja, Free Voices a Baba Jaga Band. Predstaví sa tiež Cirkus Obludarium. Na konci nás prekvapí Ohňová show a všetky deti mikulášska nádielka.
Primátor mesta František Knapík a generálny riaditeľ spoločnosti US Steel David Lohr spoločne rozsvietia Košické Vianoce a zúčastnia sa na predaji primátorského punču, ktorého výťažok poputuje na charitatívne účely.

Svätý Mikuláš je obľúbený je najmä u detí, ktoré nielen na Slovensku 6. decembra očakávajú od neho množstvo sladkých darčekov vo svojich vyleštených čižmičkách alebo topánočkách, pripravených pod oknami počas večera predchádzajúceho dňa.
O sv. Mikulášovi je známych viac legiend o obdarovávaní ako o jeho skutočnom živote. Narodil sa niekedy okolo roku 270 na južnom pobreží Malej Ázie, pravdepodobne v Patare. Mesto bolo vtedy súčasťou Východorímskej ríše. Neskôr, najmä po zániku Západorímskej ríše v roku 476 bola Východorímska ríša známa aj pod názvom Byzantská. Sv. Mikuláš mal pravdepodobne grécky pôvod alebo pochádzal z grécky hovoriacej rodiny. Už v mladosti sa stal povestný svojou dobročinnosťou, ktorá ešte vzrástla, keď sa stal biskupom v Myre - v dnešnej Dembre na juhu Turecka.
Jeho povesť divotvorcu spôsobila, že sa stal viacnásobným patrónom. Za svojho ochrancu ho pokladá pravoslávne Rusko, ktoré prijalo kresťanstvo až v 10. storočí. Mnohé, najmä európske mestá nesú jeho meno, napr. St. Nicholas v Anglicku či Liptovský, Plavecký alebo Borský Mikuláš na Slovensku. Svätý Mikuláš bol vďaka legendám patrónom, kupcov, majiteľov záložní, námorníkov, lekárnikov či voňavkárov.
Zvyk obdarúvať deti sa rozmohol najmä v Holandsku a odtiaľ sa rozšíril do Anglicka, Nemecka, Severnej Ameriky, kde k nemu prisťahovalci pripojili škandinávske ľudové tradície o škriatkovi respektíve čarodejníkovi, ktorý zlé deti trestá a dobré odmieňa darčekmi. Mikulášska tradícia sa na celom svete spája s jeho obdarovávaním nielen 6. decembra na sv. Mikuláša, ale aj na Vianoce.
Zvyk obdarovávať deti 6. decembra sa rozšíril predovšetkým v stredoeurópskych slovanských krajinách. V ľudových predstavách je známy ako bielovlasý deduško s veľkou bradou. Iných krajinách zase dobrý škriatok - trpaslík podobného výzoru.
Zdroj:TASR