Prejsť na obsah

Letné kúpalisko na Rumanovej otvorilo napoludnie svoje brány, vstupné zostalo nezmenené

Od dnešného poludnia môžu Košičania využívať obľúbené letné kúpalisko Rumanova v Mestskom parku. Jeho slávnostné otvorenie spolu so sprievodným programom si aj napriek premenlivému počasiu nenechalo ujsť ani niekoľko desiatok návštevníkov vrátane členov klubov plaveckých športov. Budúci utorok 30. júna sa otvára aj "sesterské" kúpalisko Červená hviezda. Najpotešiteľnejšou správou pre všetkých Košičanov je, že za príjemne strávený deň na oboch kúpaliskách zaplatíme tak isto ako v minulosti. 

S radosťou môžem oznámiť, že ceny vstupného zostávajú aj napriek rastúcim nákladom na rovnakej úrovni. Košičania zažili v uplynulých týždňoch náročné obdobie a my sme im aj týmto spôsobom chceli spríjemniť návrat do bežného života. Pre mnoho obyvateľov mesta budú obe naše kúpaliská v čase ich dovoleniek a prázdnin hlavnou voľbou pre rekreačné a športové vyžitie, preto sme nechceli, aby museli siahať hlboko do peňaženiek. Záleží nám, aby Košičania mali čo najviac možností si ísť v meste zaplávať. Pripravili sme projekt nového moderného športovo-relaxačného komplexu, ktorý by vznikol prepojením Mestskej krytej plavárne (MKP) a „čéhačka“. Takisto máme vyhliadnuté lokality na sídliskách, kde by mohli vzniknúť menšie kúpaliská, informoval primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).  

Kúpaliská museli splniť prísne podmienky hygienikov

Obe kúpaliská spravuje mestský podnik Tepelné hospodárstvo (TEHO). Námestník riaditeľa pre ekonomiku TEHO Štefan Ferencz upozorňuje ešte pred začiatkom letnej sezóny na viaceré hygienické opatrenia, ktoré museli obe kúpaliská prijať, aby splnili prísne požiadavky Úradu verejného zdravotníctva SR a mohli tak otvoriť svoju prevádzku. Zdôrazňuje, že všetky opatrenia urobili pre maximálnu bezpečnosť návštevníkov a zamestnancov kúpaliska.

„Rovnako ako iní prevádzkovatelia sme aj my museli pristúpiť k určitým zmenám a obmedzeniam, ktoré sme predtým nemali. Dezinfekciu rúk pre návštevníkov sme zabezpečili stojanmi, ktoré sú bezdotykové a ovládajú sa nohami. Ešte častejšie ako doteraz budeme čistiť a dezinfikovať všetky priestory, do ktorých povedú kroky našich návštevníkov. Počas otváracej doby budeme opakovane dezinfikovať všetky dotykové plochy. Každodenné čistenie, ktoré zahŕňa aj dezinfekciu priestorov, je samozrejmosťou a plošnú dezinfekciu všetkých plôch špeciálnymi prípravkami budeme vykonávať každý týždeň,“ hovorí Štefan Ferencz.

Novinkou bude bufet s celoročnou prevádzkou na Rumanovej

Na oboch kúpaliskách sa takisto budú každý deň dezinfikovať ležadlá. Na rozdiel od minulosti si nebudú môcť návštevníci s výnimkou rodinných príslušníkov zložiť svoje uteráky, deky alebo ležadlá vedľa seba. Hygienici v rámci preventívnych opatrení odporúčajú, aby návštevníci mali medzi sebou aspoň dvojmetrové rozostupy. Z hygienických dôvodov muselo TEHO vypnúť aj obľúbené pitné fontánky. Voda však bude pre návštevníkov k dispozícii v bufetoch na oboch kúpaliskách, kde si ju budú môcť kúpiť alebo priniesť z domu. 

Novinkou na Rumanovej bude nový bufet, ktorý bude mať výdajné okienka nielen pre návštevníkov kúpaliska, ale aj pre okoloidúcich ľudí v Mestskom parku. Prevádzka bufetu sa začne v júli a bude otvorený celoročne, keď zime bude poskytovať svoje služby najmä návštevníkom klziska, ktoré tam mesto plánuje zriadiť. Prevádzka kúpalísk bude počas letných prázdnin každý deň klasicky medzi 9.00 až 19.00 hod., v júni sa začína presne na poludnie. Na kúpalisku Rumanova bude okrem toho výlučne pre plavcov vyčlenený čas na plávanie počas pracovných dní medzi 7.30 - 8.45 hod. v 50-metrov dlhom plaveckom bazéne. Ten ako aj 33-metrový vodnopólový bazén na „čéhačku“ bude počas nocí a chladných dní, keď sa nebudú môcť používať, zakrytý rolovacou fóliou. Toto opatrenie zabezpečí obmedzenie tepelných strát o 2-3 stupne Celzia, hospodárnejšie fungovanie oboch bazénov a aj vyššiu teplotu.

Ak nechcete čakať v rade, kúpte si lístok on-line na webe oboch kúpalísk

Obe kúpaliská majú už funkčné webové stránky, prostredníctvom ktorých budú informovať o všetkých novinkách, o využitej kapacite (počte návštevníkov), o teplote vody, počasí, atď. Na oboch webstránkach (www.kupaliskorumanova.sk a www.cervenahviezda.sk) bude k dispozícii aj online stream z vybraných kamier, aby návštevník dostal komplexný prehľad o aktuálnej situácii na konkrétnom kúpalisku. Stream bude v zníženej kvalite, aby neboli rozpoznateľné tváre. Návštevníci budú môcť využiť aj on-line predaj lístkov na webových stránkach kúpalísk a ušetriť si tak čas strávený v rade. Po kúpe vstupenky a splnení všetkých hygienických opatrení prejdú dovnútra kúpaliska napr. na základe priloženia čiarového kódu z mobilu k turniketu.

Ako sme informovali, ceny vstupného zostanú na minuloročnej úrovni. Rozdiel medzi oboma kúpaliskami je ten, že v cene lístka na „čéhačku“ je aj skrinka v šatni. Takisto je tam možné v obmedzenom počte do vyčerpania disponibilnej kapacity bezplatne využiť aj ležadlá so slnečníkom.

Vstupné – Kúpalisko Červená hviezda

Dospelý denný                                  5,00 €

Dospelý zľavnený – po 15.00 hod.  4,00 €

Detský denný                                    4,00 €

Detský zľavnený - po 15.00 hod.    3,00 €

Dôchodca, ZŤP                                 3,00 €

Študenti ISIC, EURO                          4,50 €

 

Vstupné - Kúpalisko Rumanova

Dospelý denný                                  4,50 €

Dospelý zľavnený – po 15.00 hod.  3,50 €

Detský denný                                    3,50 €

Detský zľavnený - po 15.00 hod.    2,50 €

Dôchodca, ZŤP                                 2,60 €

Študenti ISIC, EURO                          4,00 €