Prejsť na obsah

Letné záhrady v novom šate

Zvýšiť kvalitu sezónnych letných sedení, ktoré pre zákazníkov robia obchodníci v peších mestských zónach, sa rozhodlo v tejto letnej sezóne mesto Košice v spolupráci s Útvarom hlavného architekta.
Doterajšie letné terasy podľa hlavného architekta Martina Drahovského mali nedostatky. Pripravili preto postupné kroky s cieľom do roku 2010 vytvoriť kvalitné a estetické prostredie na tieto aktivity.

"Terasy už pre tento rok nesmú mať bočné krytie a mobiliár môže byť len do výšky stolov. Sedenia nesmú mať pripojenie na vodu a kanalizáciu, pretože vody sa odvádzali do žľabu v meste, ktorý sa zanášal," spresnil Drahovský.

Povolenia na exteriérové sedenia v tejto sezóne už dávajú živnostníkom s odporúčaním estetickej úrovne a formy, ktorá sa bude vyžadovať v roku 2010. Podľa hlavného architekta dva roky môžu stačiť na to, aby si podnikatelia dali takého terasy vyhotoviť a finančne neboli poškodení. Terasy by hlavne mali byť priehľadné a nezakrývať zákazníkom výhľad na historickú architektúru mesta.

Zariadenie sa bude redukovať na nutný nábytok - stoly, stoličky z kvalitného materiálu, určite nie plastové. Letné sedenia budú povoľované od roku 2010 iba v priamom kontakte s prevádzkou v uličnom parteri. Slnečné clony budú priamo v určených bodoch upevnené na dlažbe. Šírka letných sedení nebude presahovať šírku fasády domu, v ktorých je prevádzka. Nábytok bude v prenajatej zóne bez pódia a vymedzenie priestoru bude pomocou mobilnej zelene či inou vhodnou estetickou formou, napríklad zábradlím. Každá prevádzka bude mať viditeľnú informáciu o dostupnosti WC.

Technické štandardy ako záruku architektonických a estetických kvalít sezónnych letných sedení už schválilo vedenie mesta. Podľa architektov sú letné sedenia doplnkovou externou formou stálych prevádzok.
Sezónu letných sedení v košickej pešej zóne časovo vymedzuje záver osláv Dňa mesta Košice (8. mája) a Medzinárodný maratón mieru - prvá októbrová nedeľa.

Zdroj:TASR