Prejsť na obsah

Literárny maratón vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach

11. ročník medzinárodného non stop čítania, ktorý vyhlasuje Jazzová sekcia v Prahe, sa uskutoční na trase Praha -  Košice - Kyjev - Miškolc - Praha. Ústrednou témou tohtoročného čítania sú bratia Čapkovci.

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach sa k tomuto medzinárodnému podujatiu pripája ako jediná na Slovensku už po piatykrát.
Akcia, ktorá sa koná pod záštitou primátora mesta Košice Ing. Františka Knapíka, v dňoch 26.5.-27.5 2008 v budove knižnice na Hviezdoslavovej 5 je podporným podujatím kandidatúry mesta Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry.

Čitatelia z radov širokej verejnosti si budú môcť pre svoje 15 minútové čítanie zvoliť úryvok z diel bratov Čapkovcov alebo iného obľúbeného autora, prípadne prezentovať vlastnú tvorbu. Čítať sa bude non stop 24 hodín.

Literárny maratón začína v pondelok, 26. mája 2008 o 12, 00 hod. dramatizáciou rozprávky O psičkovi a mačičke v podaní študentov gymnázia na Trebišovskej ulici. Čítať bude i primátor mesta, poslanci, herci.

Paralelne s non stop čítaním sa v knižnici uskutoční prednáška a prezentácie pre deti a mládež o živote a diele bratov Čapkovcov.

Non stop čítanie z Košíc bude prenášané na stránke www.radiohortus.cz do celého sveta, od pondelka 26.5. 207 12,00 hod. do utorka 27.5.207 do 12, 00 hod. Každý účastník čítania bude odfotografovaný, dostane odznak a neskôr spoločný plagát. Prihlásiť sa na 15 minútové čítanie možno do konca týždňa osobne v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5 alebo telefonicky na č. 62 252 90.

Týmto podujatím chce Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach vzdať poctu významným českým osobnostiam a zároveň upriamiť pozornosť verejnosti na čítanie. Zároveň sa pripája k snahám slovenských čapkológov propagovať život a dielo bratov Čapkovcov na Slovensku. V Trenčianskych Tepliciach sa každoročne udeľuje cena Karla Čapka. ( Získal ju už napr. Jozef Króner, Ladislav Chudík, Magda Vašáryová.)

V decembri tohto roku si pripomenieme 70. výročie úmrtia Karla Čapka, jednej z najvýznamnejších osobností československej kultúrnej histórie. O Čapkovi sa hovorí , že videl ďaleko dopredu.. Pútavo písal o základných otázkach ľudského života, o zodpovednosti, o budúcnosti....Pomenoval budúcnosť robotov, krakatitov, mlokov, bielu nemoc...V jeho dobe to všetko znelo ako utopia a preto sa považuje za zakladateľa literárneho žánru science- fiction.
Karel Čapek písal i detské knižky ( Dášenka, Devatero pohádek). Svoju prácu v novinách chápal ako službu verejnosti, národu a demokracii .Známe sú i jeho majstrovské preklady francúzskych moderných básnikov. Bol zakladateľom československého PEN klubu- odnože prestížneho spisovateľského klubu, združujúceho spisovateľov po celom svete.Za svoju rozsiahlu literárnu tvorbu bol viackrát navrhnutý na Nobelovú cenu za literatúru, no nedostal ju.
Josef Čapek patril medzi všestranné umelecké osobnosti českej medzivojnovej kultúry a predstavoval vodcovskú osobnosť tzv. čapkovskej generácie. Bol jedným zo zakladateľov moderného výtvarného umenia, pôsobil aj ako scénograf, spisovateľ a výtvarný kritik. V roku 1938 vydal vrcholné dielo Umění přirodních národu, ktoré predstavuje výsledok jeho celoživotného štúdia a svedčí o jeho mimoriadnom rozhľade a vzdelaní. Jeho odpor k nastupujúcemu fašizmu vyústil do odvlečenia do koncetračných táborov, kde aj zomrel.



/Zdroj:  Metodické oddelenie, Verejná knižnica Jána Bocatia Košice/