Prejsť na obsah

Magistrát bude kvôli koronavírusu od piatka uzatvorený, do škôl nepôjdu ani všetci školáci

V štvrtok ráno začala na Slovensku kvôli šíreniu koronavírusu platiť mimoriadna situácia. Mesto Košice už v predchádzajúcich dňoch prijalo viaceré preventívne opatrenia, ktoré oddnes ešte rozšírilo. Predpoludním sa konalo zasadnutie protiepidemiologickej komisie v rámci Krízového štábu mesta Košice. V rámci neho bolo prijatých viacero opatrení.

Primátor v tejto súvislosti kritizoval predstaviteľov štátnych orgánov za to, akým spôsobom (ne)informujú obyvateľov. Nepríjemne zostal zaskočený z toho, že ani po takmer týždni od oficiálneho potvrdenia prvého prípadu výskytu koronavírusu na Slovensku nie sú opatrenia vládou nijako koordinované a všetky samosprávy fungujú len v režime odporúčaní.

"Všetky informácie potrebujeme veľmi rýchlo koordinovať, no dostupné informácie sa nám len ťažko analyzujú. Očakávali sme, že sa pred národ postaví hlavný hygienik a vydá jasné pokyny, zákazy a povolenia. My nedostávame takmer žiadne pokyny. Namiesto toho sme boli informovaní o inštrukciách, ktoré vôbec nesúvisia s kompetenciami mesta. Štát nerobí pre samosprávy nič a som veľmi znechutený a zhrozený ako informuje občanov. Tí sú potom zmätení a nevedia, čo sa deje. Takisto je neprijateľné, že sa samosprávy predháňajú, kto príde s lepším návrhom a skôr vydá nejaké nariadenie namiesto toho, aby sme boli všetci jednotní a plnili príkazy z centrálnej úrovne. Vyzývam preto všetkých predstaviteľov miestnej samosprávy a samosprávnych krajov, aby sme postupovali jednotne," uviedol primátor.

V piatok bude vo všetkých školách riaditeľské voľno

Ten dnes po rokovaní protiepidemiologickej komisie v rámci Krízového štábu mesta Košice vyzval všetkých riaditeľov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, v ktorých ešte v týchto dňoch prebiehal vyučovací proces, aby na piatok a pondelok udelili všetkým svojim zamestnancom a žiakom riaditeľské voľno. Po popoludňajšom rozhodnutí Centrálneho krízového štábu SR budú potom od pondelka 16. marca na nasledujúcich 14 dní zatvorené všetky školy.

Mesto Košice je druhý najväčší zamestnávateľ v Košiciach, keď priamo alebo nepriamo zamestnáva 6000 ľudí. Prioritou je podľa primátora, aby kvôli ochrane svojho zdravia čo najviac zamestnancov pracovalo z domu a v práci zostali len tí, ktorí musia zabezpečovať bezproblémový chod magistrátu a ďalších mestských inštitúcií.

Na magistráte mesta sa už od dnešného predpoludnia nemusia zdržiavať zamestnanci, ktorí patria do niektorej z rizikových zdravotných skupín, tehotné ženy alebo seniori vo veku nad 60 rokov. Všetci z nich odteraz pracujú z domu.

Väčšina zamestnancov mesta Košice bude pracovať z domu, do budovy magistrátu sa verejnosť nedostane

Od piatka 13. marca vstup na magistrát mesta Košice vrátane Kancelárie prvého kontaktu ako aj do mestských podnikov bude pre verejnosť z preventívnych zdravotných dôvodov uzatvorený. Väčšina zamestnancov mesta, mestských podnikov a ďalších inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice bude takisto pracovať z domu. Riaditelia mestských podnikov dostali za úlohu zabezpečiť náhradný režim prevádzky s čo najnižším počtom zamestnancov vo svojich budovách.

Priamo na magistráte zostanú len vedúci oddelení a referátov a niektorí nimi poverení zamestnanci na zabezpečovanie operatívnych úloh. Do budovy magistrátu nebude možné vstúpiť cez oba hlavné vchody. Na všetkých vstupoch na magistrát budú vyvesené všetky potrebné informácie o aktuálnych kontaktoch. 

Primátor informoval aj o tom, že všetky konania sa budú v rámci stavebného úradu posúvať a v zmysle zákona sa predĺžia aj lehoty na vydávania rozhodnutí. Takisto sa to týka aj termínov, ktoré platia pre magistrát a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Pre zamedzenie šírenia vírusov bolo na magistráte mesta, vo všetkých mestských podnikoch a ďalších organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta vydané nariadenie o okamžitom zákaze používanie vzduchotechniky a klimatizácie. Rovnaké opatrenie bolo prijaté aj v prostriedkoch MHD. 

Primátor uvoľnil financie na zabezpečenie akcieschopnosti Mestskej polície

Pre udržanie akcieschopnosti Mestskej polície dnes primátor mesta uvoľnil finančné prostriedky na dokúpenie respirátorov FFR2 a rúšok pre všetkých jej príslušníkov v priamom výkone služby, ktorí budú v nasledujúcich dňoch vykonávať hliadky v teréne.

Do konca marca sú zrušené aj zasadnutia komisií mestského zastupiteľstva. Na apríl sa má v prípade súhlasu členov Mestskej rady posunúť aj jej zasadnutie. V takom prípade sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmení aj termín nasledujúceho rokovania mestského zastupiteľstva, ktoré je naplánované na 23. apríla.

"Keďže zdravie a bezpečnosť všetkých obyvateľov je pre nás to najdôležitejšie, rozhodli sme sa oddnes pristúpiť k mimoriadnym opatreniam a uzatvoriť, resp. výrazne obmedziť prevádzku všetkých inštitúcií v Košiciach, ktoré pod nás spadajú. Z týchto dôvodov odporúčame každému občanovi mesta, aby na komunikáciu s mestom odteraz využíval predovšetkým e-mail alebo telefonický kontakt. Ak sa rozhodne doručiť niektoré svoje dokumenty v písomnej forme, odporúčame ich podať na pošte v blízkosti magistrátu. Takisto by som prosil občanov o zhovievavosť, keďže budeme pracovať v obmedzenom režime,“ uviedol primátor mesta.

DPMK prechádza od soboty na víkendový režim

Zároveň od soboty 14. marca prechádza Dopravný podnik mesta Košice na víkendový režim. V praxi to bude znamenať, že aj počas pracovných dní bude MHD premávať podľa cestovných poriadkov, ktoré platia počas voľných dní (soboty, nedele, štátne sviatky). Tento režim sa zatiaľ nebude vzťahovať na autobusové a električkové linky do U.S. Steelu, ktoré budú premávať podľa v súčasnosti platných cestovných poriadkov. Počet vypravených vozidiel sa zredukuje zo súčasných 172 denne na 86. Všetky vozidlá MHD budú každý deň prechádzať celoplošnou dezinfekciou, aby sa pre cestujúcich v najvyššej možnej miere obmedzilo riziko prenosu vírusu. Vedenie mesta zároveň odporúča všetkým Košičanom, aby keď mohli, využívali počas mimoriadneho stavu prostriedky MHD len v čo najmenšej možnej miere.  

Až do odvolania sú zakázané všetky spoločenské, kultúrne a športové podujatia v pôsobnosti mesta. Knižnica pre mládež mesta Košice je pre svojich detských čitateľov úplne uzavretá, rovnako tak ako K13-Košické kultúrne centrá s výnimkou svojho Audiovizuálneho centra, ktoré bude aj naďalej elektronicky vykonávať interaktívne školenia. BPMK musí uzavrieť všetky svoje priestory a obmedziť svoju činnosť. Takisto Psychosociálne centrum bude musieť obmedziť činnosť a uzavrieť svoj denný stacionár. Verejnosť sa nebude môcť dostať ani do ZOO, ktorá bude od piatku minimálne do konca marca uzavretá. 

Obmedzí sa poskytovanie obedov seniorom z mestských častí

Stredisko sociálnej pomoci mesta Košice na Garbiarskej od piatka 13. marca pozastavuje výdaj a poskytovanie obedov pre seniorov z mestských častí. Na Verejnom cintoríne a v Krematóriu si občania vybavia len nevyhnutné úkony týkajúce sa pochovávania a vybavovania pohrebov. Platí, že do vybavovacej miestnosti bude môcť vstúpiť len jedna osoba a to tá, ktorá vybavuje pohreb.  Uzatváranie nájomných zmlúv a iných úkonov bude Správa mestskej zelene ako správca oboch pietnych miest vykonávať až po odvolaní mimoriadnych opatrení.

Primátor mesta o všetkých prijatých opatreniach dnes popoludní informoval aj na zasadnutí rozšíreného Krízového štábu mesta Košice. To sa uskutočnilo aj za prítomnosti zástupcov U.S. Steelu, T-Systems, Hasičského a záchranného zboru, ďalších záchranných zložiek a starostov mestských častí. Zhodli sa na tom, že ich spoločným cieľom je, aby sa vzájomne koordinovali všetky usmernenia, a aby všetci spoločne mohli dávať občanom mesta rovnaké informácie.

Prítomní účastníci sa dozvedeli aj to, že na všetky otázky občanov týkajúcich sa fungovania mesta Košice počas súčasnej krízovej situácie zodpovedia od piatka pracovníci novozriadeného špeciálneho call centra Magistrátu mesta Košice na telefónnom čísle 6419 100, resp. e-maili pomoc@kosice.sk Každý deň bude na podnety občanov reagovať 5 zamestnancov mesta vrátane psychológov. Tí budú k dispozícii počas dňa, call centrum bude fungovať nepretržite aj počas víkendov. 

Komunikovať s mestom môžete aj cez elektronické formuláre

Všetky ďalšie informácie budú dostupné aj na webstránke kosice.sk, facebooku mesta a ďalších komukačných kanáloch. Primátor mesta vyzval Košičanov, aby pre komunikáciu s mestom v zvýšenej miere využívali elektronické formuláre. Tie sú k dispozícii na stránke www.esluzbykosice.sk. Bližšie informácie sa dajú nájsť na nižšie uvedenom odkaze.